Τριχοτιλλομανία: Η ασθένεια των μαλλιών

Τριχοτιλλομανία
πηγή εικόνας: google.com

Η τριχοτιλλομανία είναι μία ιδεοψυχολογική διαταραχή, γιατί έχει έμμεση σύνδεση με τους καταναγκασμούς. Έχει προέλευση από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις ΄΄ τρίχα΄΄ και ΄΄ τίλλω΄΄, το οποίο σημαίνει τραβάω ή ξεριζώνω τρίχες από το σώμα μου. Είναι το επαναλαμβανόμενο τράβηγμα μαλλιών, από το ίδιο το άτομο, από διάφορα μέρη του σώματος ( κρανίο, φρύδια, χέρια κ.α ). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία εκτάσεων αλωπεκίας, από το συγκεκριμένο σημείο που το άτομο τραβούσε τα μαλλιά του. 

Τα άτομα  που πάσχουν από αυτή τη διαταραχή παίζουν με τα μαλλιά τους ή γενικότερα με τις τρίχες του σώματος τους. Τυλίγουν μία τούφα ανάμεσα από τα δάχτυλα τους και σιγά σιγά την τραβάνε, σε σημείο που ξεκινούν να πέφτουν τρίχες από εκείνο το σημείο. Αυτό, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στον θύλακα της τρίχας και να οδηγήσει μέχρι και σε μόλυνση του. 

Έρευνες έχουν δείξει ότι κύριο αίτιο αυτής της πάθησης είναι το άγχος και η βίωση δυσάρεστων γεγονότων. Παρατηρείτε κυρίως στην παιδική ηλικία, αλλά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εμφάνισης σε εφήβους και ενήλικες. Η εκδήλωση της είναι συχνότερη στα κορίτσια, σε σύγκριση με τα αγόρια.  

Στην περίπτωση των παιδιών και των εφήβων, τα άτομα καταφεύγουν σε αυτή την ενέργεια, κατά τη προσπάθεια τους να ΄΄ καταπνίξουν΄΄ το άγχος που τους έχει δημιουργηθεί από το σχολικό ή και το οικογενειακό περιβάλλον (σχολικός εκφοβισμός, οικογενειακά προβλήματα, προσπάθεια των μαθητών να εκπληρώσουν τις επιθυμίες των γονέων τους για άριστους βαθμούς) όπως και αρνητικά συναισθήματα. Η περίπτωση των ενηλίκων μπορεί να είναι ένδειξη μίας βαθύτερης ψυχολογικής κατάστασης, η οποία ίσως εξελιχθεί σαν μία χρόνια κατάσταση. 

Advertising

Advertisements
Ad 14

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΡΙΧΟΤΙΛΛΟΜΑΝΙΑΣ

Η τριχοτιλλομανία είναι συνειδητή αλλά και ασυνείδητη. Αυτή η συμπεριφορά να εκδηλωθεί: 

  • Όταν το άτομο είναι χαλαρό, δηλαδή, κατά τη διάρκεια παρακολούθησης μιας ταινίας ή γενικότερα ενός θεάματος, όταν διαβάζει ή μελετάει κάτι, ακόμα και όταν μιλάει στο τηλέφωνο. 
  •  Όταν το άτομο βιώνει έντονο στρες και άγχος. 
  • Ακόμα και όταν νιώθει βαρεμάρα , για παράδειγμα πριν τον ύπνο ή ακόμα και κατά τη διάρκεια μίας συζήτησης. 
  • Όταν γίνεται συνειδητά, τα άτομα κάνουν και χρήση κάποιων εργαλείων, όπως το τσιμπιδάκι φρυδιών. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Flessner, η τριχοτιλλομανία προκαλεί αισθητηριακή διέγερση στο άτομο και το βοηθάει να αντιμετωπίσει καταστάσεις που του δημιούργησαν άγχος ή αρνητικά συναισθήματα. Βέβαια, όλο αυτό ξεκινάει σαν μία υποτιθέμενη βοήθεια προς τη ψυχολογία του, αλλά καταλήγει σε έναν εθισμό. 

Οι επιπτώσεις που έχει η τριχοτιλλομανία μπορεί από πολλούς να χαρακτηριστούν σαν ασήμαντες, αλλά δεν είναι έτσι. Πέρα από τις εκτάσεις αλωπεκίας , δεν βοηθάει και το άτομο να ξεπεράσει ,ουσιαστικά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Αντίθετα, υπάρχει ένας φαύλος κύκλος αυτής της πράξης, η οποία όλο και χειροτερεύει. 

Τα περισσότερα άτομα δεν αναγνωρίζουν ότι έχουν πρόβλημα και προσπαθούν να καλύψουν αυτά τα κενά, φορώντας καπέλα ή μαντήλια. Νιώθουν πολλές φορές ντροπή για αυτή τους την πράξη και κάνουν προσπάθειες να την κρύψουν όσο το δυνατόν περισσότερο, τόσο από το οικογενειακό του περιβάλλον αλλά και από το εργασιακό. 

Advertising

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει τα άτομα να νιώσουν άσχημα για την εξωτερική τους εμφάνιση και να θεωρήσουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν  αδιάφορο. Αντίθετα, η επικοινωνία με κάποιον ειδικό και η σταδιακή αντιμετώπιση του προβλήματος, είναι η καλύτερη λύση . Είναι απαραίτητη η αναζήτηση κατάλληλης θεραπείας  άμεσα από το άτομο. 

https://www.iatronet.gr/ygeia/psyxiki-ygeia/article/38216/trixotillomania-aitia-symptwmata-kai-antimetwpisi.html

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/trichotillomania/symptoms-causes/syc-20355188, 17/5/2022

Είμαι 19 χρόνων, φοιτήτρια του τμήματος κοινωνικής πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Στο μέλλον θέλω να ασχοληθώ με τη δημοσιογραφία και συγκεκριμένα με την αρθρογραφία.

Περισσότερα από τη στήλη: Ψυχολογία

Ψυχολογία

Υπερπληροφόρηση και ημιμάθεια στην ψυχολογία

  Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία ραγδαία άνοδος του ενδιαφέροντος του κόσμου για την ψυχολογία,…

Ψυχολογία

Είναι οι αριστερόχειρες πιο δημιουργικοί; 100 χρόνια έρευνας

Είναι οι αριστερόχειρες πιο δημιουργικοί; 100 χρόνια έρευνας λένε όχι.  Το παρόν άρθρο αποτελεί μετάφραση…

Ψυχολογία

Ψυχολογία των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων

Πώς διαμορφώνονται, γιατί επιμένουν και τι μπορούμε να κάνουμε Οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα αποτελούν…

Ψυχολογία

Απωθημένες Αναμνήσεις Σεξουαλικής Κακοποίησης

Απωθημένες Αναμνήσεις Σεξουαλικής Κακοποίησης Το παρόν άρθρο, με τίτλο Απωθημένες Αναμνήσεις Σεξουαλικής Κακοποίησης, θα παρουσιάσει…

Ψυχολογία

Νάρκισσοι στις Σχέσεις : Πώς να Αναγνωρίσεις & να Αντιμετωπίσεις τη Ναρκισσιστική Κακοποίηση

Ο ναρκισσισμός είναι ένας ψυχολογικός όρος με ρίζες στον αρχαιοελληνικό μύθο του Νάρκισσου — του…

Ψυχολογία

Πανελλαδικές εξετάσεις: Αλήθειες για την Ψυχολογία της Επιτυχίας και της Αποτυχίας – Οδηγός για Γονείς και Παιδιά

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις δεν είναι απλώς ένα εκπαιδευτικό γεγονός – είναι μια συναισθηματική και ψυχολογική…

Ψυχολογία

Η Διαταραχή της Παρασυσσώρευσης

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Η Διαταραχή της Παρασυσσώρευσης, αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή από την…