Η μουσική υπάρχει παντού γύρω μας. Ακούμε μουσική όταν περπατάμε στον δρόμο, όταν οδηγάμε, όταν κάνουμε μπάνιο, όταν κάνουμε γυμναστική. Υπάρχει ακόμα και σε χώρους που πολλές φορές δεν την καταλαβαίνουμε, σε κάποια αίθουσα αναμονής, στον ανελκυστήρα, στους δρόμους ή στα μαγαζιά. Είναι ένα τρόπος έκφρασης για πολλούς ανθρώπους και αποτελεί μέρος της καθημερινότητας τους.
Η μουσική δεν είναι μόνο πηγή διασκέδασης και ευχαρίστησης, αλλά υπάρχουν και άλλα πολλά ψυχολογικά οφέλη. Χαλαρώνει το σώμα και τον νου και με αυτό τον τρόπο βοηθάει το άτομο να ηρεμήσει. Ακόμη, μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους στην αντιμετώπιση δυσάρεστων συναισθημάτων. Επομένως, έχει άμεση επίδραση στις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη διάθεση των ανθρώπων. Δεν είναι άλλωστε περίεργο το γεγονός ότι υπάρχει η μουσικοθεραπεία.
ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ
ΜΑΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΓΧΟΣ
Η μουσική έχει ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό και στο ανθρώπινο πνεύμα. Η ακρόαση μουσικής μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση δυσάρεστων συναισθημάτων και αντιμετώπιση μίας κατάστασης που δημιουργεί άγχος στον άνθρωπο. Βοηθάει το άτομο να νιώσει καλύτερα με τον εαυτό του και να ξεφύγει από τις αρνητικές σκέψεις που τον περικλύζουν, οι οποίες κάνουν την κατάσταση του ακόμη χειρότερη. Η ικανότητα της μουσικής να καταπολεμά το άγχος και τον φόβο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο μπορούμε να το χρησιμοποιούμε καθημερινά. Για παράδειγμα, όταν περπατάμε στον δρόμο ή μέσα στο αυτοκίνητο, μπορούμε να ακούμε μουσική για να παραμένουμε ήρεμοι. Επομένως, η επιρροή της μουσικής στη ζωή μας είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού σύμφωνα και με έρευνες που έχουν γίνει έχει αντίκτυπο στο αυτόνομο νευρικό σύστημα.
Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΤΙΣ ΑΥΠΝΙΕΣ
Παλιότερα, η χρήση τραγουδιών για να κοιμηθούν τα παιδιά ( νανουρίσματα ) ήταν ένας κλασσικός τρόπος χρήσης της μουσικής για την καταπολέμηση της αυπνίας. Παρομοίως και σήμερα, οι νέοι κυρίως, μέσα από τα κινητά ακούν ηχογραφημένα τραγούδια πριν τον ύπνο, για να καταφέρουν να κοιμηθούν. Σύμφωνα με έρευνες η ακρόαση χαλαρωτικής μουσικής πριν τον ύπνο, μπορεί να αποτελέσει μεγάλη βοήθεια για την αντιμετώπιση της αυπνίας. Επιπλέον, η αυπνία συνδέεται με το άγχος, το στρες και άλλα δυσάρεστα συναισθήματα. Επομένως, αφού η μουσική βοηθάει στην αντιμετώπιση του άγχους, αποτελεί ταυτόχρονα βοήθεια και στον ύπνο. Συνήθως ακούμε χαλαρωτικά τραγούδια, με αργό ρυθμό, προκειμένου το σώμα και η ψυχή μας να είναι ήρεμες. Παράλληλα, πέφτουν και οι καρδιακοί παλμοί και έτσι κάποιο καταφέρνει να πέσει για ύπνο.
ΜΑΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΟΥΜΕ
Πολλές φορές, όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο ή κάνουμε μία εργασία ακούμε μουσική. Συνήθως κάτι χαλαρωτικό, ίσως κλασσική μουσική ή κάτι που να έχει μόνο ρυθμό και όχι λόγια. Αυτό το κάνουμε γιατί μπορούμε να συγκεντρωθούμε καλύτερα σε αυτό που κάνουμε όταν υπάρχει μουσική υπόκρουση. Για παράδειγμα. όταν κάποιος κάνει δουλείες στο σπίτι, κάνει γυμναστική ή διαβάζει για κάποιο μάθημα, η μουσική τον βοηθάει να επικεντρωθεί σε αυτό που κάνει. Βέβαια, υπάρχουν και οι περιπτώσεις ανθρώπων που όταν διαβάζουν θέλουν απόλυτη ησυχία, γιατί η μουσική δεν τους βοηθάει. Ενώ αντίθετα, υπάρχουν και οι << μανιακοί>> που είναι όλη την ώρα με ένα ακουστικό στο αυτί τους. Εκείνοι που δεν μπορούν να δουλέψουν με απόλυτη ησυχία, που θέλουν πάντα να ακούνε κάτι.
ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΜΑΣ
Δεν μπορεί να το αρνηθεί κανένας αυτό. Πάντα όταν << μπαίνει το τραγούδι μας >> νιώθουμε λες και κερδίσαμε το λαχείο. Όταν βγαίνεις έξω για ένα ποτό, η μουσική έχει πολύ σημαντικό ρόλο για το αν θα περάσεις καλά ή όχι. Αν ο dj παίζει τραγούδια που δεν ξέρεις ή δεν σου αρέσουν, τότε όλη η νύχτα θα είναι μία αποτυχία. Ενώ, όταν παίζει τη μουσική που σου αρέσει, τότε περνάς υπέροχα, τραγουδάς, χορεύεις σαν να μην υπάρχει αύριο. Επίσης, πόσοι από εσάς τις ημέρες των Χριστουγέννων βγήκατε στην αγορά και με το που ακούσατε τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια που παίζουν τα μαγαζιά, σας έφτιαξε η διάθεση; Σε όλες τις γιορτές στη ζωή μας, πάντα υπάρχει μουσική, σε έναν γάμο, στα γενέθλια, στα Χριστούγεννα.
Η μουσική υπάρχει για να κάνει τις ζωές των ανθρώπων πιο ευχάριστες και εύκολες. Όλες οι επιδράσεις που έχει στη ψυχολογία τους είναι προς όφελος τους. Η μουσική ποτέ δεν επιδρά αρνητικά προς τους ανθρώπους. Είναι τέχνης, είναι ένας τρόπος έκφρασης, ένα τρόπος ομιλίας για πολλούς. Είναι ψυχαγωγία και διασκέδαση. Για αυτό άλλωστε και υπάρχουν τόσες χιλιάδες τραγουδιστές και τραγουδίστριες παγκοσμίως. Υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει μέσα στην καθημερινότητα των ανθρώπων για πολύ καιρό.
Πηγές/ Παραπομπές
https://www.vita.gr/2020/08/08/psixologia/ta-entyposiaka-ofeli-tis-mousikis-stin-psyxologia/ Άννα Μαρία Δρόσου/ 8/8/2020