Τα «Παιδικά τραγουδάκια» είναι ένα καλογραμμένο ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα από τη Μαρία Ράπτη. Μη σας ξεγελάει ο τίτλος του καθώς δεν πρόκειται για παιδικό παραμύθι. Τα «Παιδικά τραγουδάκια» είναι ένα θρίλερ που θα πρέπει να μας προβληματίσει από κάθε άποψη. Το βιβλίο βασίζεται σε αληθινά γεγονότα όμως ο στόχος της Μαρίας Ράπτη είναι να μας βάλει πιο βαθιά στην ιστορία και να συμμεριστούμε τους ήρωες, τα γεγονότα που προηγήθηκαν και να αναρωτηθούμε για τα ποιο λόγο έγιναν όλα αυτά. Τα στιχάκια στην αρχή κάθε κεφαλαίου ήταν ευρηματικά όπως και το εξώφυλλο.
Ο χρόνος και οι περιγραφές
Η ιστορία ξεκινάει στα τέλη του 1975 όταν μια νέα κοπέλα, εκπαιδευτικός στο επάγγελμα, η Λίζυ, μετακομίζει σε μια απομακρυσμένη περιοχή της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η νεαρή εκπαιδευτικός αναλαμβάνει ένα έργο ζωής προκειμένου να μετατρέψει ένα παλιό μοναστήρι σε μια σύγχρονη εκπαιδευτική μονάδα. Όμως κάτι τρομακτικό συμβαίνει εκεί πάνω. Τι είναι όμως αυτό που κάνει το αίμα της Λίζυ να παγώσει;
Σε ένα μέρος του βιβλίου σκιαγραφείται ο αντίκτυπος που άφησε η δικτατορία στην Ελληνική κοινωνία εκείνα τα χρόνια. Οι αποφάσεις του αυστηρού καθεστώτος επηρέασαν τη σκέψη και την συμπεριφορά του πληθυσμού σε όλο το φάσμα της ελληνικής επικράτειας. Επίσης, παρατηρούμε τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και τους τρόπους που καταφέρνει να βρει η Λίζυ για να ανοίξει τη σχολική μονάδα. Σε δεύτερο χρόνο, παρατηρούμε τις αναδρομές στο παρελθόν της ηρωίδας ενώ από κάποιο εύρημα της διαβάζουμε για τα γεγονότα που συνέβησαν στο μοναστήρι όσο καιρό λειτουργούσε.

Η Μαρία Ράπτη περιγραφεί επιδέξια το μοναστήρι με τα δωμάτια, τους κοινόχρηστους χώρους και το εξωτερικό περιβάλλον. Μία ακόμα τοποθεσία είναι το χωριό ακόμα και οι σκηνές στο αυτοκίνητο ή στο λεωφορείο είναι ξεχωριστές. Οι περιγραφές της συγγραφέως είναι τόσο αληθοφανείς που δημιουργεί την εντύπωση ότι παρακολουθείς κινηματογραφική ταινία όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα θεατρικά της κείμενα.
Οι χαρακτήρες
Ο κάθε χαρακτήρας του βιβλίου έχει τη δική του ιστορία. Η Λίζυ είναι μια φαινομενικά καθημερινή και απλή κοπέλα όμως παρά το νεαρό της ηλικίας της κουβαλάει στους ώμους της προσωπικά βιώματα που την ωρίμασαν και διαμόρφωσαν την προσωπικότητά της. Η Λίζυ γίνεται το επίκεντρο της ιστορίας όμως η Μαρία Ράπτη δημιούργησε χαρακτήρες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας. Η γιαγιά της Λίζυ είναι ο στυλοβάτης στη ζωή της νεαρής. Από την άλλη ο Νίκος παίζει καθοριστικό ρόλο και άμεσο αντίκρισμα στη ζωή της πρωταγωνίστριας.
Στο τέλος πάντα έρχεται η ανατροπή και αυτό που θα ακολουθήσει διαβάζοντας το βιβλίο δεν μπορεί να το περιμένει ο αναγνώστης. Αυτό που έχει σημασία και κυρίως εκεί που έδωσε βάση η συγγραφέας είναι η ψυχοσύνθεση των ηρώων. Η Μαρία Ράπτη δίνει βήμα βήμα κάτι από τα συναισθήματα των ηρώων για να φέρει την ολοκλήρωση προς το τέλος.
Τα «Παιδικά τραγουδάκια» είναι ένα βιβλίο που πρέπει να το διαβάσετε καθόσον διαθέτει μια δυνατή ιστορία τρόμου, άψογη πλοκή, ολοκληρωμένες περιγραφές με απρόσμενες ανατροπές. Τα «Παιδικά τραγουδάκια» κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Bell.
Από το οπισθόφυλλο
Δεκέμβριος 1975
Η Λίζυ, μια νεαρή εκπαιδευτικός, φτάνει σε μια ορεινή περιοχή της ελληνικής επαρχίας, με στόχο να μετατρέψει ένα παλιό μοναστήρι σε πρότυπο σχολείο.
Καθώς ο χειμώνας περικυκλώνει το βουνό, μια σειρά από ανεξήγητα, ανατριχιαστικά γεγονότα βάζουν την ίδια –αλλά και όλο το έργο– σε κίνδυνο, ενώ, καθώς περνούν οι μέρες, οι άνθρωποι γύρω της φαίνονται όλο και πιο ύποπτοι.
Η Λίζυ πρέπει να προλάβει να ανακαλύψει την αλήθεια, πριν η ιστορία της γίνει τραγουδάκι, σαν αυτά που σιγοψιθυρίζουν τα παιδιά για να τρομάζουν…
Αν ήξερε για πού κινούσε, να πετρωθεί θα προτιμούσε.
Να πετρωθεί και να βουλιάξει, παρά εκεί μέσα να κοιτάξει.
Λίγα λόγια για την Μαρία Ράπτη
Η Μαρία Ράπτη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία και –σε μεταπτυχιακό επίπεδο– Θέατρο. Εργάζεται ως φιλόλογος στην ιδιωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με ειδίκευση στην εφαρμογή της τεχνολογίας στην εκπαίδευση.

Έχει εκδώσει ένα μυθιστόρημα και δύο συλλογές διηγημάτων. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Θέατρο του Άλλοτε, από την οποία έχουν παρουσιαστεί εφτά θεατρικά της έργα.