7 Σεπτεμβρίου 2016. Νέα Υόρκη. Στο Playstation Theater, η Sony αποκαλύπτει το μέλλον του εξαιρετικά πετυχημένου Playstation 4. Αυτό ενσαρκώνεται από 2 κονσόλες, το νέο PS4 και το PS4 Pro. Το νέο PS4 έχει ήδη διαρρεύσει πλήρως από τον Αύγουστο ως PS4 Slim, ενώ το PS4 Pro είναι γνωστό εδώ και καιρό ως PS4K ή PS4 Neo.
Η ταυτόχρονη παρουσίαση των 2 διαφορετικών Playstation δεν έγινε τυχαία. Ας μην ξεχνάμε πως συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά. Μέχρι φέτος, η Sony ακολούθησε μια πολύ προβλέψιμη και απλή στρατηγική. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της στρατηγικής, είναι το Playstation 3, το οποίο παρουσιάστηκε το 2006. Το PS3 εντυπωσίασε για το τολμηρό του design. Εντυπωσίασε όμως και για το σημαντικό άλμα ισχύος σε σχέση με τον προκάτοχό του, το PS2. Μερικά χρόνια αργότερα, το 2009, κυκλοφόρησε το PS3 Slim, το οποίο ήταν μικρότερο και πιο προσιτό. Ταυτόχρονα, διατηρούσε τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά με το αρχικό μοντέλο. Αυτή η σμίκρυνση, μεγέθους και τιμής, επαναλήφθηκε και το 2012, όταν κυκλοφόρησε το PS3 Super Slim.
Φέτος η Sony δεν ακολουθεί την ίδια στρατηγική. Εξάλλου λίγα πράγματα έχουν παραμείνει ίδια σε σχέση με το 2006 ή ακόμη και το 2010. Η εταιρία δεν κατασκευάζει πλεόν τα περίφημα laptop VAIO. Οι φωτογραφικές μηχανές Cyber-Shot και τα Walkman ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Οι τηλεόρασεις Bravia και τα smartphone XPERIA που φέρουν το λογότυπο της Sony βρίσκονται στα όρια της αφάνειας. Το Playstation είναι ίσως το τελευταίο οχυρό του Ιαπωνικού κολοσσού στη μαζική καταναλωτική αγορά. Είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για να χαθεί και αυτό.
Η Sony, δηλαδή, βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην εμπορική πορεία 2 προϊόντων. Φροντίζει να περιορίζει τις άλλες δραστηριότητες της, όσες τουλάχιστον έχουν απομείνει. Επιλέγει να είναι ανταγωνιστική στις κονσόλες και να παραβλέπει άλλες κατηγορίες προϊόντων.

Το Playstation δεν έχει όμως την απαιτούμενη δυναμική, για να στηρίξει τη Sony. Και ούτε πρόκειται να την αποκτήσει σύντομα. Η έλευση νέων τεχνολογιών όπως η εικονική πραγματικότητα (VR) ασκούν τεράστια πίεση στις κονσόλες. Ο λόγος βρίσκεται στην ίδια την φιλοσοφία των κονσολών. Οι επιδόσεις τους δεν οφείλεται τόσο στην καθαρή ισχύ τους, όσο στην άριστη εκμετάλλευση της διαθέσιμης ισχύος. Αυτό σημαίνει πως το λογισμικό είναι φτιαγμένο ώστε να εκμεταλλεύεται στο έπακρο έναν συγκεκριμένο συνδυασμό χαρακτηριστικών. Το PS4 Pro μπορεί να καλύψει τις σημερινές ανάγκες σε 4K και VR, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ανεπαρκές σε 2 χρόνια. Και λογικά θα χρειαστεί μια ακόμη αναβάθμιση.
Αυτό συνεπάγεται πως πράγματι, είναι πολύ πιθανό να βρισκόμαστε στη τελευταία συμβατική γενία των κονσολών. Οι απαιτήσεις από τους gamers αυξάνονται δραματικά. Η αναμονή, λοιπόν, για μια αύξηση επιδόσεων σε 6 και 7 έτη φαίνεται παράλογη. Εκτός από τη Sony, και η Microsoft ετοιμάζεται να δώσει μια ώθηση επιδόσεων στο Xbox One, με το Project Scorpio. Η πιο ιδιαίτερη Nintendo ετοιμάζεται να πειραματιστεί και πάλι με το επερχόμενο NX, το οποίο θα είναι κάτι αρκετά διαφορετικό.
Τη στιγμή που μεταβαίνουμε σε μια νέα εποχή για το gaming, δεν θα δούμε τον θάνατο των κονσολών, αλλά την μετάλλαξη τους σε κάτι διαφορετικό. Η Nintendo, στη πραγματικότητα έχει το περιθώριο να αποτύχει και με το NX. Η τεράστια επιτυχία του Pokemon Go προεξοφλεί μια ομαλή μετάβαση της Nintendo στο μέλλον, ακόμη και από άλλο δρόμο. Επίσης, και η Microsoft έχει τη δυνατότητα να αποσυρθεί στη περίπτωση που η κατασκευή του Xbox γίνει ασύμφορη.
Η Sony, όμως, δείχνει πως δεν θα έχει αυτή τη δυνατότητα. Οι συνεχείς και ανούσιες αναδιοργανώσεις στις οποίες υπεβλήθη, της έχουν στερήσει το δικαίωμα να καινοτομήσει και να προχωρήσει. Κλεισμένη στα τείχη των προηγούμενων επιτυχιών της, η Sony δεν τολμά και δεν ενθουσιάζει. Από μια συντηρητική άποψη, η επικέντρωση σε μια επικερδή δραστηριότητα που δυνητικά θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μονοπώλιο είναι ιδανική. Οι επιχειρήσεις όμως απαιτούν και ρίσκο.
Αντί επιλόγου, ας υπενθυμίσω πως η Sony είναι κυρίαρχος στις φορητές κονσόλες με το PSVITA.