Rebel Without a Cause: Καταραμένο διαμάντι

Rebel Without a Cause
Πηγή: Ratpack.gr

ΤοRebel Without a Cause” είναι ένα αμερικανικό δράμα του 1955, τo οποίo σκηνοθέτησε ο Nicholas Ray, σε σενάριο του ίδιου μαζί με Stewart Sterm και Irving Shulman. Η ταινία πήρε το όνομα της από το μυθιστόρημα του 1944 “Rebel Without a Cause: The Hypnoanalysis of a Criminal Psychopath”. Η ταινία χαρακτηρίστηκε “καταραμένη” γιατί και οι τρεις πρωταγωνιστές πέθαναν πρόωρα, με τις συνθήκες ακόμα να παρεμένουν ανεξήγητες. Τέλος, το 1998 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου κατέταξε την ταινία, στην λίστα με τις εκατό καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

Σενάριο

Tο “Rebel Without a Cause” εξελίσσεται στο L.A. στα μέσα της δεκαετίας του 1950, όπου ο Jim Stark βρίσκεται στο αστυνομικό τμήμα ύπο κράτηση. Εκεί θα συναντήσει την Judy και τον Plato Crawford, οι οποίοι μαζί με τον Jim έχουν προβλήματα στο σπίτι. Αργότερα, ο Jim θα συνανήσει την Judy στο δρόμο για το σχολείο, αλλά αυτή δεν θα τον συμπαθήσει ιδιαίτερα. Αντίθετα, με τον Plato θα γίνουν πολύ καλοί φίλοι και σε μία κόντρα με αυτοκίνητα, οι δύο τους μαζί με την Judy θα γίνουν στόχος της αστυνομίας.

Αφού θα δοκιμάσει να παραδοθεί από μόνος του ο Jim στην αστυνομία χωρίς επιτυχία, θα βρει την Judy έξω από το πατρικό του να τον περιμένει. Τελικά, θα ερωτευθούν και θα καταλήξουν σε ένα παλιό αρχοντικό, ενώ αργότερα θα έρθει και ο Plato όπου θα γίνουν κάτι σαν “οικογένεια”. Μια συμμορία που ήταν πρώην μέλος και η Judy θα τους βρει, ύστερα από τις άσχημες εξελίξεις που είχε η κόντρα και ο Plato οχυρώνεται σε ένα αστεροσκοπείο. Τέλος, όταν θα φτάσει η αστυνομία θα καταλήξει νεκρός από μία σφαίρα αστυνομικού, ενώ ο Jim με την Judy θα συνεχίσουν τις ζωές τους..

Advertising

Advertisements
Ad 14
Rebel Without a Cause
Πηγή: Slash film

Κριτική

Στο “Rebel Without a Cause” ο James Dean δίνει μία συγκλονιστική ερμηνεία. Με άλλα λόγια, είναι η προσωποποίηση στο όραμα του έφηβου επαναστάτη, με χάρες και ικανότητες που κανείς δεν περίμενε να ξεδιπλώσει. Επίσης, από εκρηκτικός έφηβος μετατρέπεται σε προστατευτική φιγούρα με πολύ ευκολία, ενώ δεν υπάρχει κανένα ίχνος μελοδραμματισμού στον ρόλο του. Η καριέρα του James Dean μπορεί να ήταν δυστυχώς σύντομη, αλλά άφησε αυτή την απίστευτη ερμηνεία χαραγμένη για πάντα στο μυαλό μας.

Η ταινία αποτελεί πραγματικά υπόδειγμα “ψυχολογικής” σκηνοθεσίας, με την κάμερα του Nicholas Ray να τρέχει παντού. Ακόμα, ο σκηνοθέτης θα στρέψει την κάμερα πέρα από την επιφάνεια, με επίκεντρο την ηλεκτρισμένη ενέργεια του πρωταγωνιστή. Επιπρόσθετα, όσο προχωράει η ταινία η ένταση μεγαλώνει κλιμακωτά με πολύ δυνατές σκηνές, ενώ η τελευταία σκηνή με τον θάνατο του Plato έγινε διαχρονική.

Να την δω;

Advertising

Το “Rebel Without a Cause” είναι από τα πιο πολυσυζητημενά διαμάντια, που έβγαλε ποτέ ο κινηματογράφος στην ιστορία. Πέρα από τις εξαιρετικές ερμηνείες, το σωστά δομημένο σενάριο και την εκπληκτική σκηνοθεσία, ο Nicholas Ray καταφέρνει να περάσει και πολλά κοινωνικά μηνύματα. Δηλαδή, εστιάζει στον ίδιο τον άνθρωπο με τα διαχρονικά προβλήματα του και τις ηθικές αξίες. Τέλος, θίγει θέματα που δημιουργούνται μέσα από τον γονεϊκό αυταρχισμό και την αποξένωση των μελών της.

Δείτε το τρέιλερ:

Ταινίες, ταινίες και πάλι ταινίες. Μόνος ή με παρέα. Από κωμωδία μέχρι σπλατεριά. Αγαπημένος ηθοποιός Denzel Washington. Αγαπημένη ταινία Μan on fire. Αγαπημένη ατάκα “What we do in life echoes in eternity.” – Maximus, “Gladiator”.

Περισσότερα από τη στήλη: Κινηματογράφος

Κινηματογράφος

Προφεστιβαλική εβδομάδα για το 38ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Σε μια προφεστιβαλική εβδομάδα, από τις 18 έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2025, το 38o Πανόραμα…

Κινηματογράφος

Ριβιέρα: Η νέα coming of age ταινία του Ορφέα Περετζή

Αν παρακολουθείς τα κινηματογραφικά νέα, λογικά θα έχεις πέσει πάνω σε πόστερ της ταινίας «Ριβιέρα»,…

Κινηματογράφος

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc κάνει έναρξη με το “Takis”!

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc επιστρέφει δυναμικά για τη σεζόν 2025–26, φέρνοντας στο κοινό της Ελλάδας…

Κινηματογράφος

The Prince of Egypt: Το έπος της DreamWorks

Όταν η DreamWorks κυκλοφόρησε την ταινία «The Prince of Egypt» το 1998, κανείς δεν περίμενε…

Κινηματογράφος

Το Φεστιβάλ Δράμας Ταξιδεύει!

Το Φεστιβάλ Δράμας Ταξιδεύει με τις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους στην Ελευσίνα. Η Ελευσίνα υποδέχεται…

Κινηματογράφος

Το Back to the Future κλείνει τα 40 και το γιορτάζει!

Πέρασαν ήδη 40 χρόνια από την πρώτη προβολή της ταινίας Back to the Future, που…

Κινηματογράφος

Μάς πήρε και μάς σήκωσε το trailer για τα “Ανεμοδαρμένα Ύψη”!

Δίχασε το trailer για τη ταινία “Ανεμοδαρμένα Ύψη” και όλοι αναρωτιούνται, αν πρόκειται για κεραμίδα…