Ο Νονός της νύχτας. Ο θρυλικός γκάνγκστερ που πολλές ιστορίες ειπώθηκαν γύρω από το όνομα του, με κορυφαία αυτή της σφαγής του Αγίου Βαλεντίνου. Όλες οι ιστορίες για άγριες δολοφονίες, πορνεία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, διαδραματίζονται παρακάτω. Ας ανακαλύψουμε λοιπόν, τη ζωή του κατά βάθος ευαίσθητου γκάνγκστερ, Αλ Καπόνε.
Τα πρώτα χρόνια
Ο σημαδεμένος
Ο μαφιόζος Άλφονς Γκαμπριέλ Καπόουν, γνωστότερος ως Αλ Καπόνε (Al Capone), γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου του 1899 στο Μπρούκλιν. Ήταν ο τέταρτος, από τους εννέα γιους, του Γκαμπριέλε και της Τερεζίνα Καπόνε, Ιταλών μεταναστών από τη Νάπολη.
Από εφηβική ηλικία, είχε υιοθετήσει τη ζωή του γκάνγκστερ, περνώντας από τις πιο επικίνδυνες συμμορίες του Μπρούκλιν και του Μανχάταν.
Σε ηλικία 14 ετών εγκατέλειψε το σχολείο και εντάχθηκε σε μία συμμορία, με την οποία το 1920 μετακόμισε στο Σικάγο. Παράλληλα, ανέπτυξε δεσμούς με άλλη μία συμμορία και με τη δική του βοήθεια, οι δύο ομάδες συνεργάστηκαν, κυρίως στο λαθρεμπόριο μπύρας, τη μαστροπεία και τα παράνομα στοιχήματα.
Τότε θα γνωρίσει το διαβόητο γκάνγκστερ Τζόνι Τόριο, το μέντορά του στο έγκλημα, αυτόν που θα του διδάξει τη χρησιμότητα της νόμιμης βιτρίνας, όταν λειτουργείς παράνομες επιχειρήσεις.
Το 1917 ο Καπόνε βρέθηκε στο νυχτερινό κέντρο του μαφιόζου Φράνκι Γέιλ. Εκεί ήταν και ένα μικροαφεντικό της τοπικής μαφίας, κάποιος Φρανκ Γκαλούτσιο, συνοδεύοντας την όμορφη αδερφή του. Ο Καπόνε πλησίασε την καλλίγραμμη κοπέλα και έκανε ένα κομπλιμέντο για τα οπίσθιά της! Ο μαφιόζος, με το που άκουσε το σχόλιο, έβγαλε μαχαίρι. Ο Καπόνε ναι μεν ζήτησε συγγνώμη, αλλά ο θιγμένος αδελφός τού έκανε τρεις ανεξίτηλες χαρακιές στο πρόσωπο. Χρειάστηκε 30 ράμματα. Τα σημάδια αυτά τον συντρόφευαν σε όλη του τη ζωή. Εξαιτίας τους πήρε το παρατσούκλι «Σημαδεμένος», κάτι που ο ίδιος απεχθανόταν φυσικά, γι’ αυτό και στις φωτογραφίες έδειχνε πάντα τη δεξιά πλευρά του προσώπου του, ώστε να κρύβονται τα σημάδια από το φακό. Όποτε χρειαζόταν να αναφερθεί στις ουλές, έλεγε ότι τραυματίστηκε σε μάχη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η τζαζ μουσική, η απαγωγή και ο γάμος
Την περίοδο που ζούσε στο Σικάγο, του άρεσε να ακούει τζαζ στις ελεγχόμενες από τον ίδιο μουσικές σκηνές της πόλης.
Το 1926 κάποιοι φίλοι του είχαν απαγάγει τον τζαζίστα Thomas Wright Fats Waller. Υπό την απειλή όπλου, τον έβαλαν στη λιμουζίνα του Al Capone, και τον οδήγησαν μπροστά του. Αυτός δεν τον έβλαψε. Απλά ήθελε να τραγουδήσει στα 27α γενέθλιά του.
Το γλέντι κράτησε τρεις μέρες και σε όλο αυτό το διάστημα ο τζαζίστας έβγαλε εκατοντάδες δολάρια ως φιλοδώρημα από τους φίλους του μαφιόζου.
Την εποχή αυτή, σε μια άγνωστη πτυχή της ζωής του, παντρεύεται την ιρλανδικής καταγωγής Mae Coughlin, με την οποία απέκτησε το γιο του, Άλμπερτ Σόνυ Φράνσις Καπόνε.
Εκεί άνοιξε βιβλιοπωλείο! Δεν ήταν όμως βιβλιοπώλης, και σύντομα επέστρεψε στο έγκλημα, πιάνοντας και πάλι δουλειά ως το δεξί χέρι του Τζόνι Τόριο, που είχε εν τω μεταξύ επιστρέψει στην ενεργό δράση.
Ο αναπάντεχος θάνατος του πατρός Καπόνε ήταν για το γιο το σημείο χωρίς επιστροφή. Χωρίς την πατρική επίβλεψη, ο Αλ ήταν πια ανενόχλητος να αφοσιωθεί στο οργανωμένο έγκλημα, χωρίς να υπάρχει η ανάγκη να καλύπτει τις έκνομες δραστηριότητές του.
Η σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου
Παρά τη διαβόητη φήμη του, ο Καπόνε δεν οπλοφορούσε ποτέ. Βέβαια, δεν πήγαινε πουθενά χωρίς τουλάχιστον δύο σωματοφύλακες. Ταξίδευε μόνο τη νύχτα και ινκόγκνιτο, περιορίζοντας τις ημερήσιες μετακινήσεις του, μόνο όταν ήταν εντελώς απαραίτητο.
Το λαθρεμπόριο αλκοόλ την εποχή της μεγάλης ποτοαπαγόρευσης στην Αμερική ήταν από τους βασικούς πυρήνες εισοδημάτων του.
14 Φεβρουαρίου 1929. Ώρα 10.30 το πρωί. Ενώ οι ερωτευμένοι του Σικάγο γιόρταζαν τον Άγιο Βαλεντίνο, εφτά άνδρες της συμμορίας της Βόρειας Πλευράς ανέμεναν το φορτηγό που θα μετέφερε κιβώτια φτηνής, παράνομης μπύρας. Την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης στην Αμερική, το ποτό είχε μεγαλύτερη αξία κι απ’ το χρυσάφι. Πριν όμως φτάσει το φορτηγό, έκαναν ξαφνική έφοδο οι αστυνομικοί. Έστησαν τα μέλη της συμμορίας στον τοίχο και άρχισαν να τους ψάχνουν. Τότε, στην είσοδο εμφανίστηκαν δύο άλλοι άνδρες, ντυμένοι με πολιτικά και οπλισμένοι με τα περιβόητα πολυβόλα Thompson. Αυτό το εύχρηστο και ελαφρύ όπλο είχε γίνει ανάρπαστο ανάμεσα στους γκάνγκστερ, καθώς μπορούσε να ρίξει περισσότερες από 100 σφαίρες το λεπτό και να καθαρίσει εύκολα κάθε εμπόδιο. Οι άγνωστοι οπλοφόροι άνοιξαν πυρ εναντίον των ανδρών που στέκονταν ανυποψίαστοι, κοιτώντας τον τοίχο. Τους γάζωσαν. Αργότερα, η αστυνομία υπολόγισε ότι χρησιμοποιήθηκαν περισσότερες από 200 σφαίρες, ενώ 100 από αυτές βρήκαν το στόχο τους.
Οι τοίχοι και το πάτωμα είχαν γεμίσει αίματα. Ορισμένα πτώματα είχαν σχεδόν κοπεί στη μέση. Η επίθεση ήταν τόσο άγρια που συγκλόνισε ακόμα και τους σκληροτράχηλους γκάνγκστερ του Σικάγο. Την αποκάλεσαν σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου. Αν και ποτέ δεν αποδείχτηκε, όλοι ήξεραν ότι από πίσω κρυβόταν ο κακοποιός Αλ Καπόνε.
Η σφαγή ήταν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για μήνες. Η πρωτοφανής αγριότητά τρόμαξε ακόμα και τους γκάνγκστερ. Η έρευνα της αστυνομίας όμως, δεν κατέληξε πουθενά. Ο Καπόνε έλειπε στη Φλόριντα όταν έγινε η επίθεση και δεν υπήρχε κανένα στοιχείο που να τον συνέδεε με αυτή.
Ο ποντικός πιάστηκε στη φάκα
Ο Καπόνε ανέλαβε το ρόλο του ειρηνοποιού, μεσολαβώντας στις άλλες εγκληματικές οργανώσεις, ώστε να περιορίσουν τη βία και τα μακελειά. Κατάφερε μάλιστα, να φέρει την ειρήνη στο εγκληματικό Σικάγο για δύο ολόκληρους μήνες, όταν κανένα περιστατικό βίας δε συνέβη!
Ο Καπόνε είχε μπει πλέον στο στόχαστρο του αμερικανού προέδρου Χέρμπερτ Χούβερ. Ο Eliot Ness, ένας δυναμικός νέος πράκτορας του Γραφείου Ποτοαπαγόρευσης των ΗΠΑ, επιστρατεύτηκε να τον κυνηγήσει. Ο Καπόνε δεν παρουσιάστηκε ενώπιον της ομοσπονδιακής εξεταστικής επιτροπής το Μάρτιο του 1929, κι έτσι στην επόμενη κλήτευση συνελήφθη και καταδικάστηκε για ασέβεια προς το δικαστήριο. Συνελήφθη εκ νέου στη Φιλαδέλφεια το Μάιο με κατηγορίες για οπλοκατοχή, αφού τον έπιασαν με όπλο την ώρα που έβγαινε από κινηματογραφική αίθουσα. Φυλακίστηκε για 9 μήνες, ενώ διαγνώστηκε με συφιλιδική παράνοια. Την κόλλησε από ένα πορνείο, στο οποίο εργαζόταν ως μπράβος. Ποτέ δεν αναζήτησε θεραπεία, έτσι η ασθένεια εξελίχθηκε σε νευροσύφιλη, η οποία οδηγεί σταδιακά σε άνοια.
Το ημερολόγιο έγραφε 13 Μαρτίου 1931, όταν το ομοσπονδιακό δικαστήριο ολοκλήρωσε την έρευνά του για τα οικονομικά του γκάνγκστερ μεταξύ 1925-1929, κατηγορώντας τον πια για 22 υποθέσεις φοροδιαφυγής. Ο Καπόνε και 68 μέλη της σπείρας του κατηγορήθηκαν για 5.000 ξεχωριστές παραβιάσεις του νόμου, τόσο φορολογικές, όσο και στο πλαίσιο της ποτοαπαγόρευσης.
Το μαρτυρικό τέλος
Αφού εξέτισε την ποινή του για 6 χρόνια σε φυλακή, ο Καπόνε μεταφέρθηκε το 1939 σε ψυχιατρικό νοσοκομείο στη Βαλτιμόρη. Εκεί έκανε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και οι γιατροί κατέληξαν ότι είχε τις διανοητικές ικανότητες ενός 12χρονου παιδιού.
Στις 25 Ιανουαρίου ο Αλ Καπόνε πέθανε από καρδιακή ανακοπή και θάφτηκε στο νεκροταφείο Mount Carmel, στο Hillside του Ιλινόις. Ήταν μόλις 48 ετών.
Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε το ντοκιμαντέρ με τη ζωή του Αλ Καπόνε.
Info