Λούλα Αναγνωστάκη: Η σπουδαία συγγραφέας που αποτύπωσε την περίοδο της Μεταπολίτευσης

Λούλα Αναγνωστάκη
Πηγή εικόνας: www.cnn.gr.

Η Λούλα Αναγνωστάκη γεννήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου του 1934, στην Θεσσαλονίκη. Μεγαλύτερος αδερφός της ήταν ο ποιητής Μανώλης Αναγνωστάκης και μαζί βίωσαν τις δύσκολες περιόδους της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου. Σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.


Η αρχή της πορείας της και τα πρώτα της βήματα στον κόσμο του θεάτρου

– Για ποια προδοσία του εαυτού σας οικτίρετε τους άλλους;
– Δεν υπάρχει προδοσία του εαυτού. Αυτό που γίνεσαι, ήσουν πάντα.

(Λούλα Αναγνωστάκη στο ερωτηματολόγιο του Προύστ)

Η πρώτη δουλειά της Λούλας Αναγνωστάκη θα αφορά την σπονδυλωτή ταινία Σωκράτη Καψάσκη «Ερωτικές Ιστορίες», όπου θα συμμετέχει ως σεναριογράφος. Πιο συγκεκριμένα, θα γράψει το τρίτο επεισόδιο της ταινίας «Το Ραντεβού Της Κυριακής», στο οποίο πρωταγωνιστούσε η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Νίκος Κούρκουλος. Μετά από τρία χρόνια, θα γράψει το σενάριο της ταινίας «Η εκδίκηση του καβαλάρη» του Ερρίκου Θαλασσινού, με πρωταγωνιστή τον Νίκο Ξανθόπουλο. Ως θεατρικός συγγραφέας, θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν με τα μονόπρακτα «Η πόλη», «Η παρέλαση» και η «Η διανυκτέρευση», τα οποία υπάγονταν στον γενικό έργο με τίτλο «Η Πόλη». Το έργο θα ανέβει ολόκληρο στο Θέατρο Τέχνης, στις 15 Μαΐου του 1965.

Λούλα Αναγνωστάκη
Πηγή εικόνας: www.lifo.gr.

Τον Φεβρουάριο του 1967, ανεβαίνει στο Εθνικό Θέατρο το έργο της  «Η συναναστροφή», με σκηνοθέτη τον Λεωνίδα Τριβιζά. Ο Κάρολος Κουν θα σκηνοθετήσει τα έργα της «Αντόνιο ή Το Μήνυμα» (1972), «Η Νίκη» (1979), « Η Κασέτα» (1982) και «Ο ήχος του όπλου» (1987). Το όνομα της Λούλας Αναγνωστάκη θα προστεθεί στην λίστα των πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών που θα παρουσιάσει στον κόσμο του θεάτρου ο Κάρολος Κουν, μαζί με τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, τον Δημήτρη Κεχαΐδη και τον Γιώργο Σκούρτη.

Διαβάστε επίσης  Κολουμπάιν: Η μέρα που δεν θα ξεχάσει κανείς

Η συνέχεια της πορείας της

– Ποιοι είναι οι πραγματικοί ήρωές σας;
– Οι νικημένοι.

(Λούλα Αναγνωστάκη στο ερωτηματολόγιο του Προύστ)

Την δεκαετία του 1990, ο θίασος Τζένη Καρέζη ανεβάζει το έργο της «Διαμάντια και μπλουζ», σε σκηνοθεσία του Βασίλη Παπαβασιλείου ενώ το 1995 το Θέατρο Τέχνης παρουσιάζει, με σκηνοθέτη τον Μίμη Κουγιουμτζή, το έργο «Ταξίδι μακριά». Επίσης, το 1998, το  Εθνικό ανεβάζει το μονόπρακτο της, «Ο ουρανός κατακόκκινος», σε σκηνοθεσία του Βίκτορα Αρδίττη και η Νέα Σκηνή, το 2003, παρουσιάζει το «Σ’ εσάς που με ακούτε», σε σκηνοθεσία του Λευτέρη Βογιατζή.

Λούλα Αναγνωστάκη
Πηγή εικόνας: www.cnn.gr.

H Λούλα Αναγνωστάκη έγραψε συνολικά 12 θεατρικά έργα μέσα στα οποία πραγματεύεται βασικά στοιχεία της μεταπολεμικής περιόδου στην Ελλάδα: το τραύμα, την μοναξιά, την ενοχή και την ήττα. Οι ηρωίδες της Αναγνωστάκη παρουσιάζονται με ψυχικά βάθη και αντιλαμβάνονται την καταπίεση που τους ασκεί η κοινωνική δομή, στην οποία προσπαθούν πολλές φορές να αντισταθούν. Μπορεί να μην διακρίνονται έντονα για τον φεμινιστικό τους χαρακτήρα, αφού σχεδόν πάντα καθορίζονται από μια ανδρική οπτική, ωστόσο εμφανίζονται σαφώς πιο δημιουργικές στην αναζήτηση ενός νέου κόσμου, μιας νέας πραγματικότητας. Στα έργα της συγγραφέα πλάθονται ήρωες που μέσα από τον ευάλωτο και ασταθή χαρακτήρα τους, προσπαθούν αγωνιωδώς να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια και την ακεραιότητά τους χωρίς ωστόσο να υπάρχει μόνο μια ερμηνεία των κινήσεών τους.


Τα τελευταία χρόνια

– Ποιες λέξεις ή φράσεις χρησιμοποιείται υπερβολικά;
– Κουράστηκα. Έχε μου εμπιστοσύνη. Μην περιμένετε τίποτα από εμένα. Αυτές τις μέρες θα γίνει κάτι ωραίο. Μα που χάνονται όλα μέσα σ’ αυτό το σπίτι.

(Λούλα Αναγνωστάκη στο ερωτηματολόγιο του Προύστ)

Τα έργα της Λούλας Αναγνωστάκη παίχτηκαν από αθηναϊκούς θιάσους και Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα και ανέβηκαν και στο εξωτερικό, κυρίως κατά την δεκαετία του ’60, ως δείγμα ενδιαφέροντος του θεάτρου στο εξωτερικό για την αντίσταση των Ελλήνων διανοουμένων στην στρατικοποίηση του πολιτικού τοπίου της χώρας.  Τον Ιούλιο του 1969, η «Πόλη» παρουσιάστηκε στο BBC, σε σκηνοθεσία Martin Esslin και την ίδια χρονιά παρουσιάστηκε στην Γαλλία, στο Φεστιβάλ του Nancy, με σκηνοθέτη τον Antoine Vitez.

Διαβάστε επίσης  Sophia Loren: Η Μεγάλη Ιταλίδα Θεά
Λούλα Αναγνωστάκη
Πηγή εικόνας: www.reader.gr.

Η Λούλα Αναγνωστάκη έφυγε ήσυχα μέσα στον ύπνο της, στις 8 Οκτωβρίου του 2017, σε ηλικία 88 ετών.


Ακολουθεί βίντεο με την Λούλα Αναγνωστάκη να διαβάζει τον «Ουρανό Κατακόκκινο»:


Πηγές

Λούλα Αναγνωστάκη, ανακτήθηκε από www.sansimera.gr, τελευταία πρόσβαση 6/10/21

Λούλα Αναγνωστάκη: Οι θεατρικές διαδρομές μιας εμβληματικής δραματουργού, ανακτήθηκε από www.monopoli.gr, τελευταία πρόσβαση 6/10/21

Λούλα Αναγνωστάκη: μικρό αφιέρωμα στην προφητική συγγραφέα των σπουδαίων κραυγών, ανακτήθηκε από www.cnn.gr, τελευταία πρόσβαση 6/10/21

Λούλα Αναγνωστάκη, ανακτήθηκε από www.el.wikipedia.org, τελευταία πρόσβαση 6/10/21

Πρώην μαθήτρια Μουσικού Σχολείου και νυν φοιτήτρια Θεατρολογίας. Αγαπάει την μουσική, τα βιβλία, το θέατρο, το σινεμά, την καλή παρέα, τις σοβαροχαζές συζητήσεις, τον ήλιο, την θάλασσα, τις γάτες και τα μπισκότα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Νεο-νουάρ: Η εξέλιξη του φιλμ νουάρ

Οι νεο-νουάρ ταινίες είναι ένα υποείδος του φιλμ νουάρ που
Klute

Klute: Ωδή στην ανθρώπινη ψυχή

Μετά από την τραγική είδηση του θανάτου του αγαπημένου ηθοποιού