Pili Hussein: η γυναίκα που πλούτισε ως θείος Hussein

Πώς αντιλαμβανόμαστε το φύλο ενός ανθρώπου, την πρώτη φορά που τον βλέπουμε; Η αντίληψη που σχηματίζουμε, επηρεάζει τη συμπεριφορά μας απέναντι του; Πώς αντιμετωπίζουμε έναν άνθρωπο, που τον αντιλαμβανόμαστε ως άνδρα; Θα είχαμε την ίδια αντιμετώπιση απέναντι σε ένα άτομο που το θεωρούμε γυναίκα; Αν η απάντηση σας είναι «ναι», τότε το παρακάτω άρθρο, ίσως, σας βάλει σε σκέψεις. Αν, αντιθέτως, πιστεύετε, ότι άνδρες και γυναίκες πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά, τότε η ιστορία της Pili Hussein, ίσως σας κάνει να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας.


Μεγαλώνοντας ως «Pili»

Η Pili Hussein γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα χωριό της Τανζανίας. Υπήρξε ένα από τα 38 παιδιά της οικογένειας, καθώς ο πατέρας της είχε έξι συζύγους. Όπως λέει η ίδια, τα αγόρια της οικογένειας απολάμβαναν περισσότερα προνόμια από τα κορίτσια, επειδή ο πατέρας τους ήταν κτηνοτρόφος, και ήθελε οι γιοι του να είναι υγιείς και δυνατοί, για να μπορέσουν να αναλάβουν ένα μέρος της δουλειάς. Παρόλο που ήταν κορίτσι, το ίδιο συνέβη και με την ίδια. Από πολύ μικρή ηλικία, ο πατέρας της της ανέθεσε κάποια από τα ζώα του και άρχισε να την αντιμετωπίζει ως αγόρι. Παρά το γεγονός ότι τη φρόντιζαν περισσότερο από τα υπόλοιπα κορίτσια, η Pili δε θυμάται ευχάριστα τα παιδικά της χρόνια, αφού δεν της άρεσε καθόλου η ζωή που έπρεπε να κάνει.

Ο τανζανίτης.
Ο τανζανίτης.

Ως ενήλικη η ζωή της δεν ήταν ευκολότερη. Ο πρώτος της σύζυγος την κακοποιούσε, και έτσι στα 31 της, αποφάσισε να τραπεί σε φυγή για να γλιτώσει. Τότε, συνειδητοποίησε, ότι έπρεπε να βρει έναν τρόπο να επιζήσει μόνη της και άρχισε να ψάχνει για δουλειά. Η αναζήτηση εργασίας την οδήγησε στη Mererani, μία μικρή πόλη της Τανζανίας, που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Κιλιμάντζαρο. Το ιδιαίτερο, εδώ, είναι ότι πρόκειται για το μοναδικό μέρος, όπου μπορεί να γίνει εξόρυξη ενός σπάνιου πολύτιμου λίθου, του τανζανίτη. Λόγω της σπανιότητάς του, ο τανζανίτης ήταν εφτά φορές ακριβότερος από το διαμάντι, και ήταν γνωστό στην περιοχή ότι μπορούσε κανείς να αποκτήσει μία μεγάλη περιουσία, δουλεύοντας στα ορυχεία. Η Pili το έμαθε και θεώρησε πως αυτή ήταν η ευκαιρία της για κάτι καλύτερο. Όταν πήγε, όμως, στα ορυχεία για να ζητήσει δουλειά, της είπαν πως δε μπορούσε να δουλέψει εκεί, επειδή… ήταν γυναίκα!

Διαβάστε επίσης  Κόρι Μοντέιθ: Το άστρο του έσβησε μόλις στα 31
Advertising

Advertisements
Ad 14

 

 

 


Ο θείος Hussein

Όταν της είπαν ότι δεν μπορούσε να δουλέψει εκεί, η Pili ακολούθησε κρυφά κάποιους εργάτες, και τους είδε να σκάβουν για να βρουν τανζανίτη. «Αυτό μπορώ να το κάνω κι εγώ», σκέφτηκε, «τι πειράζει που είμαι γυναίκα;». Η Pili ήταν αποφασισμένη να μην αφήσει τους άλλους να ορίσουν την τύχη της, λόγω του φύλου της. Αν έπρεπε να πιστέψουν ότι είναι άνδρας, για να μπορέσει να δουλέψει στα ορυχεία, θα τους έπειθε ότι είναι άνδρας!

Δεν πήγα σχολείο κι έτσι δεν είχα πολλές επιλογές. Δεν επιτρεπόταν να δουλεύουν γυναίκες στα ορυχεία και γι’ αυτό μπήκα θαρραλέα σαν άνδρας, σαν ένα δυνατό άτομο. Παίρνεις ένα μεγάλο παντελόνι, το κόβεις κοντό, το φοράς σαν σορτς και φαίνεσαι σαν άνδρας. Αυτό έκανα κι εγώ.

 

Ο θείος Hussein.
Ο θείος Hussein.

Για τη μεταμφίεση της, χρειάστηκε να φοράει ανδρικά ρούχα και να κρύβει τα μαλλιά της μέσα στο κράνος της δουλειάς. Εκτός από εμφάνιση όμως, έπρεπε να αλλάξει και το όνομά της. Αποφάσισε να συστήνεται ως «Mjomba Hussein» (θείος Hussein), ψευδώνυμο που κράτησε μέχρι και σήμερα. Όπως έχει δηλώσει η ίδια, όταν την ψάχνει κάποιος στην περιοχή, αναφέρεται σε εκείνη, ζητώντας το θείο Hussein.

Μεταμφιεσμένη ως θείος Hussein, άρχισε να δουλεύει σε ορυχείο, το 1978. Λόγω της μεγάλης της οικογένειας και του γάμου της, η Pili είχε ζήσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής της δίπλα σε άνδρες, κι έτσι είχε μελετήσει τη συμπεριφορά τους, και ήξερε τι έπρεπε να κάνει. Περνούσε ώρες με τους συναδέλφους της, πίνοντας Konyagi (ένα είδος τοπικού τζιν), και καπνίζοντας, ενώ παράλληλα, σχολίαζε μαζί τους τις γυναίκες της περιοχής που άρεσαν στο «θείο Hussein». Οι σχέσεις τους, μάλιστα, ήταν τόσο καλές που πολλές φορές οι συνάδελφοι της ζητούσαν τη συμβουλή της και υπήρξαν περιστατικά που εμπόδισε κάποιους από το να παρενοχλήσουν γυναίκες του χωριού. Παρά τις φιλικές τους σχέσεις, όμως, δε δίσταζε να μαλώνει μαζί τους σαν άνδρας, όταν αυτό χρειαζόταν.

Διαβάστε επίσης  Υπάρχει τελικά ισότητα μεταξύ των φύλων;
Advertising

Φερόμουν σα γορίλας: μάλωνα, έβριζα, κουβαλούσα ένα μεγάλο μαχαίρι, όπως οι Μασάι, κανείς δεν καταλάβαινε ότι είμαι γυναίκα, επειδή ότι κι αν έκανα, το έκανα σαν άνδρας.

Όσον αφορά στις επιδόσεις της στη δουλειά ήταν, επίσης, ισάξιες με εκείνες των συναδέλφων της, και μάλιστα, ήταν καλύτερη και πιο δυνατή από μερικούς άνδρες εκεί. Τις καθημερινές, δούλευε 10 με 12 ώρες στο ορυχείο, σκάβοντας, και ψάχνοντας για Τανζανίας, έως και 600 μέτρα κάτω από τη γη. Τα σαββατοκύριακα δε σταματούσε τη δουλειά, απλώς άλλαζε τομέα. Διατηρώντας τη μεταμφίεση της, απασχολούταν ως αγρεργάτης.


Η επιτυχία

Η Pili Hussein κρατά ένα κομμάτι τανζανίτη.
Η Pili Hussein κρατά ένα κομμάτι τανζανίτη.

Μετά από περίπου ένα χρόνο, κατάφερε να βρει δύο συμπλέγματα λίθων τανζανίτη, βάρους ενός κιλού και 800 γραμμαρίων, το καθένα. Με την πώληση τους, η προσωπική και επαγγελματική ζωή της Pili άλλαξε. Όσον αφορά στην πρώτη, με τα χρήματα που απέκτησε, κατάφερε να χτίσει καινούργια σπίτια για τους γονείς και τη δίδυμη αδελφή της. Όσο για την επαγγελματική της πορεία, αγόρασε χωράφια και εργαλεία. Το πιο σοκαριστικό για εκείνη, όμως, ήταν, όταν ανακάλυψε ότι ο νόμος της έδινε το δικαίωμα να βγάλει άδεια για να αποκτήσει το δικό της ορυχείο! Όλο αυτό το διάστημα, η Pili πίστευε, ότι απαγορευόταν από το νόμο να δουλεύει γυναίκα στα ορυχεία  και, γι’ αυτό, θεώρησε, πως της το είχαν απαγορέψει αρχικά. Προχώρησε λοιπόν, στην απόκτηση της άδειας, και προσέλαβε άτομα να δουλεύουν για εκείνη. Ωστόσο, παρόλο που ήξερε πια ότι μπορούσε να δουλέψει νόμιμα ως Pili, εκείνη συνέχισε να ζει ως θείος Hussein. Άλλωστε, έτσι είχε γίνει γνωστή στον κλάδο.


Η αποκάλυψη

Ο θείος Hussein έζησε και δούλεψε ανενόχλητος για περίπου δεκαπέντε χρόνια, χωρίς κανείς να υποψιάζεται την πραγματική του ταυτότητα. Στην πραγματικότητα, η Pili Hussein αναγκάστηκε να αποκαλύψει την αληθινή της ταυτότητα κατά τύχη. Συγκεκριμένα, μία γυναίκα της περιοχής κατήγγειλε, ότι κάποιοι άνδρες από το ορυχείο, την είχαν βιάσει την προηγούμενη νύχτα. Όταν η αστυνομία πήγε στο ορυχείο, κάποιοι εργαζόμενοι κατηγόρησαν το θείο Hussein για το βιασμό, κι έτσι η Pili συνελήφθη. Για να αποδείξει την αθωότητά της, αναγκάστηκε να πει στους αστυνομικούς την αλήθεια, και ζήτησε να φέρουν μία γυναίκα αστυνομικό να την εξετάσει για να διαπιστώσει ότι ήταν γυναίκα. Η Pili αφέθηκε ελεύθερη και η αστυνομικός βεβαίωσε τους κατοίκους της περιοχής ότι ο θείος Hussein ήταν αθώος, καθώς ήταν γυναίκα! Το ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι η μεταμφίεση και η συμπεριφορά της Pili τόσα χρόνια ήταν τόσο πειστική, που ακόμα και μετά τη βεβαίωση της αστυνομικού για τους ισχυρισμούς της Pili, οι συνάδελφοι της επέμεναν να πιστεύουν ότι ήταν άντρας! Ήταν τέτοια η βεβαιότητα τους, που ο σημερινός της σύζυγος δεν της εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για πέντε ολόκληρα χρόνια, φοβούμενος ότι στην πραγματικότητα η Pili είναι άνδρας.

Διαβάστε επίσης  Frantz Kafka: Ο συγγραφέας που αποτύπωσε τις σκοτεινές σκέψεις των ανθρώπων
Advertising


Επιστρέφοντας στην Pili

Μετά την αποκάλυψη της πραγματικής της ταυτότητας, η Pili δε χρειαζόταν να μεταμφιέζεται πια. Οι κάτοικοι της περιοχής που διατηρούσαν αμφιβολίες για εκείνη, βεβαιώθηκαν ότι ήταν γυναίκα, όταν παντρεύτηκε το 2001. Έχει μία επιτυχημένη εταιρεία εξόρυξης, που ονομάζεται «Obama Camp», καθώς η εταιρεία αυτή ξεκίνησε το ίδιο διάστημα με την αρχή της προεδρίας του Barack Obama, και όπως δήλωσε η ίδια, την ενέπνευσε το γεγονός ότι ένας Αφρικανός μπορεί να κυβερνήσει την Αμερική. Η εταιρεία της απασχολεί 70 εργαζόμενους, αλλά ελάχιστες είναι γυναίκες, και όσες δουλεύουν εκεί είναι μαγείρισσες ή πλένουν τις πέτρες. Η Pili πιστεύει ότι δεν είναι εύκολο για όλες τις γυναίκες να κάνουν τη δουλειά που έκανε η ίδια και ισχυρίζεται ότι αυτός είναι ο λόγος που απασχολούνται σε άλλες θέσεις. Με τα έσοδα από τη δουλειά της έχει χρηματοδοτήσει την εκπαίδευση 32 παιδιών από την οικογένεια της (ανίψια, παιδιά, εγγόνια) και υποστηρίζει ότι θέλει να δουλέψει με νέες γυναίκες, και να τους μάθει όσα γνωρίζει στον κλάδο, επειδή η ίδια δεν είχε κανένα να τη συμβουλέψει, όταν ξεκίνησε. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε, αν θα ήθελε η κόρη της να ακολουθήσει τα βήματά της, εκείνη απάντησε ότι θέλει η κόρη της να μορφωθεί και να διαλέξει το δικό της δρόμο.


Στο παρακάτω βίντεο, η ίδια η Pili μιλά για τη ζωή της.

Πηγές

Advertising

http://www.bbc.com/news/magazine-39705424

http://www.bbc.co.uk/programmes/p050jckm

http://www.dailymail.co.uk/news/article-4522192/Tanzanian-woman-worked-disguised-man.html

http://www.huffingtonpost.com/entry/i-became-a-man-just-to-access-the-mines_us_58b72565e4b0ddf6542462c8

Advertising

 

Διαβάζω και γράφω οδηγούμενη από μία ανάγκη να ζω σε ομορφότερους κόσμους. Μ' αρέσει να σκαλίζω ένα γεγονός μέχρι να βρω την αιτία του. Απεχθάνομαι τους δήθεν και τους καθωσπρέπει. Μαγεύομαι από την ευγένεια και τα ειλικρινή χαμογέλα. Είμαι επικίνδυνη αν δεν έχω πιει καφέ. Κι αν μου πάρεις τη σοκολάτα...

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Κολλημένοι στη ζάλη, χαμένοι...

Κολλημένοι στη ζάλη, χαμένοι…

Κολλημένοι στη ζάλη. Σε μια φούσκα με εμάς να κοιτάμε
Ροδώπις: Η πρώτη εκδοχή της Σταχτοπούτας

Ροδώπις: Η πρώτη εκδοχή της Σταχτοπούτας

Η ιστορία μιας φημισμένης γυναίκας που οι αρχαίοι συγγραφείς προδίδουν