Προυσός: Ο ιστορικός οικισμός της Δυτικής Ελλάδας

Πηγή: Eurokinissi/Αντώνης Νικολόπουλος (φωτογραφία αρχείου)

Στα σύνορα του νομού Αιτωλοακαρνανίας με τον νομό Ευρυτανίας δεσπόζει ενα μικρό χωριό βγαλμένο απο κάποιο βυζαντινό δημοτικό παραμύθι όπως αυτα που μας αφηγούσε η γιαγιά μας οταν ημασταν μικρά παιδιά. Ο Προυσός  θεωρείται ως ενας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Δυτικής Ελλάδας καθώς πρόκειται για ενα παραδοσιακό οικισμό που απέχει μόλις 33 χιλιόμετρα απο το Καρπενήσι και 52 χιλιόμετρα απο την πόλη του Αγρινίου.  Διατηρώντας ακόμη την παραδοσιακή και αυθεντική του αρχιτεκτονικη, ο οικισμός του Προυσού βρίσκεται μεταξύ του όρους Παναιτωλικό και τους ποταμούς Κρικελλοπόταμο και Τρικεριώτη. Εδώ καταλήγει  η πιο γνωστή διαδρομή του νομού Ευρυτανίας, η οποία ξεκινάει από την πρωτεύουσα του νομού. Γύρω από τα δυο ποτάμια, αναπτύσσονται πολλές θερινές και χειμερινές δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες όπως ορειβασία, πεζοπορία, camping αλλά και άλλα σπορ του βουνού. Σε αυτον τον τοπο μάλιστα παράγεται και το φημισμένο  προσούτο και μέλι Ευρυτανίας.

Από τον Προυσό είχε καταγωγή ο στρατιωτικός και φιλοβενιζελικός πολιτικός Γεώργιος Κονδύλης.

Φωτογραφία προσωπικού αρχείου/ Mπαλαμπάνης Δημήτριος)

Παναγιά Προυσσιώτισσα

Το χωριό του Προυσού καθώς και η ευρύτερη περιοχή  είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την περίφημη Μονή της Παναγίας Προυσσιώτισσας .

Η Παναγία του Προυσού (οπώς αλλιώς ονομάζεται) θεωρείται απο πολλούς θεολόγους και εθνολόγους ως ένα απο τα σημαντηκότερα μοναστήρια της πατριδας μας. Πολλοί πιστοί άλλωστε θεωρούν την μονή «Σπιτι της Παναγιάς» καθώς κατα την ελληνική παράδοση το μοναστήρι χτίστηκε στο σημείο το οποίο επέλεξε κατά θαυματουργό τρόπο η Υπεράγια Θεότοκος. Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση η ιερή εικόνα της μονής, δημιούργημα του Ευαγγελιστή Λουκά φυγαδεύτηκε στις αρχές του 9ου αιώνα κατα την περίοδο των εικονομαχίων στην Προύσα της Μικράς Ασίας, προκειμένου να γλιτώσει απο το κάψιμο των φανατικών εικονομάχων. Μέσα στη μονή λειτουργεί το ιστορικό μουσείο με σημαντικά εκθέματα, όπως εικόνες από τον 15ο αιώνα, ιερά σκεύη, λειψανοθήκες, δισκοπότηρα, χειρόγραφοι κώδικες, τα άρματα του Καραΐσκάκη κ.τ.λ.H Παναγιά η Προυσσιώτισσα γιορτάζει καθε 23 Αυγούστου μαζεύοντας μεγάλο πλήθος επισκεπτών απο τους γύρω νομούς, καθώς και επισκέπτες απο το εξωτερικό.

Διαβάστε επίσης  Ιωάννινα: Το σαράι του Καλού Πασά

Φαράγγι Μαύρης Σπηλιάς

Το φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς απέχει περίπου 3 χιλιόμετρα από τον οικισμό του Προυσου και  πρόκειται για ένα από τα πιο αξιοσημείωτα φαράγγια της Ελλάδας. Έχει πάρει το όνομα του από την περίφημη Μαύρη Σπηλιά η οποία αποτελούσε καταφύγιο για τους ντόπιους κατοίκους της περιοχής κατά την περίοδο της Οθομανικης Αυτοκρατορίας αλλά και κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Η άγρια φύση και η πυκνή βλάστηση αποτελούν σημα κατατεθέν της ολης περιοχής. Οι μαγευτικές εικόνες διαδέχονται η μία την άλλη με τα πραδοσιακά ξύλινα γεφυράκια και τους καταρράκτες οι οποίοι προσφέρονται και για κολύμπι ή και ακόμα για rafting.

 

Φωτογραφία προσωπικού αρχείου/ Mπαλαμπάνης Δημήτριος)

 Πηγές (Bibliography)

  1. Newsroom (2017-01-22). «Προυσός Ευρυτανίας: τοπίο βγαλμένο από παραμύθι»gr. Ανακτήθηκε στις 2020-04-25.
  2. Εγκυκλοπαίδεια Νέα Δομή. Αθήνα: Τεγόπουλος – Μανιατέας. 1996. σελ. 115, τομ. 29.
  3. Tourism.gr. «Προυσός Ευρυτανίας – Η μαγεία στο βουνό» Ανακτήθηκε στις 2020-04-25.

Λέγομαι Μπαλαμπάνης Δημήτριος είμαι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Αμερικανικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης, μου αρέσουν τα ταξίδια, η φωτογραφία και να διαβάζω βιβλία.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

καταθλιψη

Κατάθλιψη: Η « κατά » της θλίψης μάθηση

Τι είναι η κατάθλιψη Σε παλιότερες εποχές την ονόμαζαν
Florence Given

Δεν οφείλεις να είσαι όμορφη για κανέναν: ένα βιβλίο για την αντι-τελειότητα από τη Florence Given

Η Florence Given είναι μία Βρετανίδα εικονογράφος και ακτιβίστρια, που