Στο βιβλιοπωλείο μπήκαμε με όρεξη για γλυκό
Στο βιβλιοπωλείο μπήκαμε με όρεξη για γλυκό. Γιατί όχι; Δεν έχετε μπει ποτέ σε ζαχαροπλαστείο με όρεξη για διάβασμα; Βιβλία φυσικά πιθανόν να βρεις κάπως σε ένα ζαχαροπλαστείο. Στο πάτωμα, σε ένα τρόλευ πλάι στην καρέκλα σου, σε μία house project διαρύθμιση ζαχαροπλαστείου με μια βιβιοθήκη να καλύπτει τους τοίχους περιμετρικά, σε κάποιο τραπεζι ξεχασμένο, θα μπορούσες να βρεις βιβλία ως επισκέπτης ζαχαροπλαστείου. Βαθιά χωμένο στo υφασμάτινo απο πράσινο βαθύ κυπαρισσί κοτλέ ύφασμα, με καρό κοκκινοπράσινες τσόχινες λεπτομέρειες σακίδιο πλάτης και εκεί μέσα μπορεί να βρεις κάποιο βιβλίο. Σε αυτό το βιβλιοπωλείο υπήρχε λοιπόν η ευκαιρία για γλυκό. Η απόλαυση του συνήθως καθηστερούσε και ερχόταν σαν ανταμοιβη προσπάθειας. Ένας ατομικός, εφηβικός, επαναλαμβανώμενος οργασμός. Η περίληψη κάθε βιβλίου παρέπεμπε σε μία γεύση με βάση το θέμα. Εσύ ήσουν ο δημιουργός, ο pastry chef, και αυτό είχε να κάνει με ποια ακριβώς βιβλία τελικά διάλεγες.
Το συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο ανοίγει τρεις μήνες το χρόνο
Το συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο ανοίγει τρεις μήνες το χρόνο, απο ότι μάθαμε. Από τις αρχές Οκρώβρη έως τα μισά του Γενάρη. Συμμετέχει στην μαγεία που κυριαρχεί την περίοδο που ξεκινάει λίγο πριν το Halloween και ολοκληρώνεται με την αλλαγή του έτους και το αποκορύφωμα του χειμώνα. Το έχει ο δανός φίλος μας, ονειροπόλος και λαίμαργος για μαγεία. Περι τα τριάντα χρόνια, νρυμένος με μπλουτζίν, καρό πουκάμισα, μάυρες τιράντες και μάυρα πάνινα παπούτσια. Αδύνατος βιβλιοπώλης, με χέρια πιανίστα, ζωηρά κατάμαυρα μάτια και κατάλευκο δέρμα νεκρού πρωταγωνιστή του Τιμ Μπάρτον. Κάθε πρωί ξεκινάει να αλλάζει θέση στα βιβλία και τελειώνει με αυτήν την καθημερινή, τυπική διαδικασία κοντά στο μεσημέρι. Είναι λες και θέλει να πετύχει χρωματική αισθητική ανασύγκρότηση στον χώρο ή λες και θέλει να πειράξει το κάρμα του κάθε βιβλίου ωστε να βρει την τύχη του στα χέρια του μελλοντικού του αναγνώστη. Φαίνεται πάντα τόσο πολυάσχολος, πιθανόν εσκεμένα για να σπάει την αμηχανία των επισκεπτών αναγνωστών. Ο δανός βιβλιοπώλης λοιπόν….. δοσμένος εραστής της φαντασίας, προφήτης του ονείρου, κλέφτης ψυχών.
Το μαγαζάκι του είναι στην άκρη της προβλήτας της παγωμένης λίμνης
Το μαγαζάκι του είναι στην άκρη της προβλήτας της παγωμένης λίμνης. Αυτή την εποχή των λαμπερών Χριστουγέννων, το μαγαζάκι πλυμμυρίζει με επισκέπτες πρωινούς, απογευματινούς, μεταμεσονύκτιους. Ανακατεύονται σπινθιροβόλες, αχόρταγες για ατελείωτα ταξίδια παρουσίες σε λαμπερούς διάκοσμους από χιλιάδες άτακτα φωτάκια να τρεμοπαίζουν. Φωτεινές γιρλάντες παντού τριγύρω. Στα πλαινά του διαδρόμου της προβλήτας, περιμετρικά των ψηλών υγρών παραθύρων του τουβλένιου βιομηχανικού βιβλιοπωλείου, στα σιδερένια ράφια και στις τροχύλατες σκάλες. Όποιος στεκόταν στα ξύλινα μικρά παραπήγματα, σκόρμπια στις όχθες της λίμνης, χάζευε την οπτασία που θόλωνε την πραγματικότητα των παγωμένων δαχτύλων με τη ζεστή κούπα κρασί να τυλίγουν σφιχτά. Στην είσοδο ένα κουβάρι από κίτρινες και πορτοκαλί κολοκύθες, γκι και καλάθια ξεχυλισμένα από ξερά πλατανόφυλλα. Στο εσωτερικό, δεξιά της πόρτας, πάνω σε μια σάπια ροτόντα με βάση από στιβαγμένα αλμυρά ξύλα, δεκάδες βιβλία το ένα πάνω στο άλλο σε μιλφέι. Απέναντι μια βιτρίνα με πολλά ίδια γλυκά υλικά σε στήλες.
Πολύχρωμα γευστικά «τουβλάκια»
Πολύχρωμα γευστικά «τουβλάκια», έτοιμα να συνδεθούν σε έναν κοινό σκοπό: διαβάζοντας να παίξουμε και παίζοντας να γευτούμε. Προχωρήσαμε ίσαμε το τζάμι της βιτρίνας, σκύψαμε πάνω απο το όριο και ακουμπώντας τα χέρια στα γόναντα και το μέτωπο στο τζάμι, καμαρώναμε την ανακάλυψή μας. Μια περιπετειώδης βόλτα, κατέληγε σε ένα υπερφυσικό καταφύγιο γνώσης και μας μεταμόρφωνε από περιπλανώμενους τυχοδιώκτες σε ήρωες παραμυθιού. Η ιδέα είχε ως εξής: Για κάθε βιβλίο που διαλέγαμε με βάση την περίληψή του αντιστοιχούσε ένα συστατικό μια λαχταριστής δημιουργίας. Ένα βιβλίο παρέπεμπε σε παντεσπάνι φυστίκι, ένα άλλο σε αμυγδαλόπαστα και ένα τρίτο μπορεί σε γλάσο λευκής σοκολάτας με ροζ πιπέρι. Για κάθε ένα που διάλεγες και ακούμπαγες στον πάγκο πλάι στην ταμειακή μηχανή, ο ζαχαροπλάστης βιβλιοπώλης της χριστουγεννιάτικης καρδιάς σου έβαζε σε ένα κόκκινο βελουτέ πιάτο με γκοφρέ λιλά χαρτί το παντεσπάνι που διάλεξες χωρίς να ξέρεις, έπειτα έστρωνε την κρέμα που παρέπεμπε στην πλοκή του επόμενου βιβλίου και τελείωνε με κάποια γαρνιτούρα σχετική με τον συναισθηματικό αποτύπωμα του επιλόγου ενός ακόμη βιβλίου.
Γρήγορα το γλυκό φτιάχτηκε από τις τέσσερις επιλογές μας.
Γρήγορα το γλυκό φτιάχτηκε από τις τέσσερις επιλογές μας. Πικάντικη, μπισκοτένια τζιντζερμπρεντ βάση, κρέμα μασκαρπόνε ρόδι, κροκάν γλυκιάς κολοκύθας και πασπαλισμένοι λεπτοί κόκκοι αρωματικού βραζιλιάνικου καφέ. Αυτά ήταν τα βιβλία που διαλέξαμε. Σίγουρα θα δημιόυργούσαν μια γιορτιμή διάθεση, με στιγμές νοσταλγίας και γλυκιάς μελαγχολίας, μελωδικές αναίτιες περιπλανήσεις και ταξιδιάρικες ανησυχίες που ξεσηκώνουν τις ήσυχες συνειδήσεις και οδηγούν σε σιωπηρές ατομικές επαναστάσεις με στόχο την πνευματική ανάταση και την συναισθηματική απελευθέρωση. Αφού πληρώσαμε το αντίτοιμο των βιβλίων και παραλάβαμε το γλυκό, κάτσαμε στο παγκάκι ενός παραπήγματος. Ξετυλήξαμε τα βιβλία, χαϊδέψαμε το εξώφυλλό τους και μυρίσαμε τις σελίδες του, φυλλομετρώνταστες. Έπειτα κοιταχτήκαμε με την ίδια έκπληκτη ματιά και ορμήξαμε σαν παιδιά στο γεμάτο υποσχέσεις γλυκό. Για ένα ήμασταν σίγουροι: όσο καιρό παρέμενε κλειστό το βιβλιοπωλείο, ο βιβλιοπώλης διάβαζε πάντα όλα του τα βιβλία.