Νοσταλγώντας εποχές που δεν έζησα

Η αλήθεια είναι πως είμαστε προνομιούχοι που ζούμε σε αυτή την εποχή, παρά τα άσχημα της. Η κοινωνία έχει προχωρήσει σε όλους τους τομείς και τα προβλήματα που απασχολούσαν τους ανθρώπους, αιώνες ολόκληρους, έχουν σε μεγάλο βαθμό επιλυθεί. Η θέση της γυναίκας στην κοινωνία, έχει υποστεί ραγδαία βελτίωση, η ιατρική μαζί με την έρευνα, έχουν αυξήσει το προσδόκιμο ζωής, στα 80 χρόνια και η τεχνολογία έχει μειώσει τις αποστάσεις βοηθώντας την καινοτομία να ευδοκιμήσει. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πράγματα από άλλες εποχές που θα ήθελα είτε να έχω ζήσει, είτε να είχαν διατηρηθεί στις μέρες μας.

Το πρότυπο ομορφιάς των 40-50

Το στυλ και η ενδυμασία των εποχών αυτών, είναι ένα από τα πράγματα που θα ευχόμουν, να έχει μείνει στις μέρες μας. Τα πρότυπα ομορφιάς ήταν ρεαλιστικά και λόγω του γεγονότος ότι τα ρούχα γίνονταν επί παραγγελίας, κολάκευαν άψογα οποιαδήποτε σωματότυπο. Μεγαλύτερο παράδειγμα , η Μέριλιν Μονρόε! Οι αναλογίες, της θυμίζουν μια απλή καλοστεκούμενη γυναίκα, όμως στην σημερινή εποχή, πολλές εταιρίες και μοντέλα την θεωρούν σχετικά γεμάτη. Λόγω των μεγαλύτερων προβλημάτων που απασχολούσε τον κόσμο, δε υπήρχε κανένα ενδιαφέρον για το εκάστοτε πρότυπο ομορφιάς πέραν του πρωταρχικού : η ένδειξη υγείας!

Τα ρούχα, δεν ήταν αναλώσιμα, στόχο είχαν, να αποδώσουν και να αντέξουν για αρκετά χρόνια (ίσως και δεκαετίες). Έτσι λοιπόν, από την πρώτη μέρα της δημιουργίας τους, προσαρμόζονταν στο σώμα καθεμιάς και σκοπός τους ήταν να επιδείξουν τις καμπύλες κάθε γυναίκας, με κομψό και αριστοκρατικό τρόπο. Δεν υστερούσαν σε  θηλυκότητα, αλλά κάλυπτα τις ατέλειες του κάθε σώματος. Σήμερα, από τα αμέτρητα ρούχα που βγάζουν οι εταιρίες, πόσα κολακεύουν πραγματικά μια καθημερινή σιλουέτα;

Διαβάστε επίσης  Έρωτας στα χρόνια του… φόβου: Μπορεί να επιβιώσει;

Το φλερτ

Στην εποχή μας, ένα πράγμα που έχει εκφυλιστεί, είναι η ιδέα του φλερτ. Στεναχωριέμαι βλέποντας πως το φλερτ έχει περιοριστεί σε ένα αίτημα φιλίας στο facebook, μία συνομιλία στο messenger, ένα like στο instagram κλπ. Νιώθω πως κάτι λείπει και αυτό, είναι οι προσωπικές σχέσεις. Λείπουν τα κρυφά χαμόγελα, ο ενθουσιασμός και οι σπίθες στα μάτια, οι ατελείωτες συζητήσεις υπό το φως των αστεριών, μα κυρίως, η μαγεία του κοντά. Όταν δεν υπήρχαν τα social media, όλα αυτά συνέβαιναν πρόσωπο με πρόσωπο.

Δεν υπήρχε ούτε ο χρόνος αλλά ούτε και τα μέσα, για να βρει κάποιος εύκολα σύντροφο και γι’αυτό, δεν αναζητούσαν το εφήμερο, αλλά το ουσιαστικό και το ακατάλυτο. Μπορεί, δυστυχώς, στην Ελλάδα η προίκα να καταργήθηκε σχετικά αργά (το ’83), αλλά ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες το φλερτ, έπαιζε καθοριστικό ρόλο για την επίτευξη ενός επιτυχημένου γάμου. Σήμερα, που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να βοηθήσουν τις ανθρώπινες σχέσεις στο να αντέξουν (πχ λόγω απόστασης), τελικά συμβάλουν περισσότερο στην «κατανάλωση» κενής και ανούσιας απόλαυσης.

Η επαναστατικότητα και η πρωτοπορία των 60-70-80

Η έντονη ανάγκη για αλλαγή και η έκφρασή της με πράξεις και δράσεις, όπως τα αντιπολεμικά κινήματα, η επιδίωξη της ισότητας των γυναικών και οι αγώνες για την φυλετική ισότητα των αφροαμερικανών, έβαλαν τις βάσεις για την σύγχρονη ελεύθερη και ισόνομη κοινωνία. Η πρωτοπορία όμως, δεν αρκέστηκε στην κοινωνική πρόοδο αλλά επεκτάθηκε στην επιστήμη και στην τέχνη. Η άνοδος της αστροφυσικής και της επιστήμης των υπολογιστών (και ο ψυχρός πόλεμος φυσικά) συντέλεσαν στην αρχή της διαστημικής εξερεύνησης, που μακροπρόθεσμα μας έφερε στην απίστευτη τεχνολογία που έχουμε στα χέρια μας.

Διαβάστε επίσης  Ζώντας με το άγχος

Αντίστοιχη επιρροή στη σημερινή μουσική, είχε η μουσική εκείνης της εποχής. Όλα ξεκίνησαν από το δίπτυχο jazz-blues που ενέπνευσε τους καλλιτέχνες της εποχής αυτής να καινοτομήσουν και να μείνουν τα ονόματά τους και οι δημιουργίες τους, ανεξίτηλα γραμμένα στο πάνθεον της μουσικής μα και στα αυτιά όλων μας. Ακόμη και η pop κουλτούρα που συναντάται γύρω μας είναι επηρεασμένη από διαχρονικές ταινίες όπως το Star Wars, τα Godfather και τα Rocky.

Για τους ανθρώπους που έζησαν τότε, σκέφτομαι αν οι ίδιοι είχαν αντιληφθεί το βάθος της σημαντικότητας των γεγονότων της εποχής τους και το πόσο τελικά άφησαν το στίγμα τους στη δομή της σύγχρονης κοινωνίας. Πιθανών και τα γεγονότα της δικής μας εποχής, η δική μας πρωτοπορία, καινοτομία και πρόοδος να περνάνε απαρατήρητα μπροστά στους τόνους πληροφορίας που εκτιθέμεθα κάθε μέρα. Ίσως, να γίνει το ίδιο και με εμάς, κάποια μέρα!

Παρότι είμαι άκρως καλλιτεχνική φύση και έχω ασχοληθεί με μουσική,τραγούδι,χορό και θέατρο, ακολούθησα το ένστικτό μου και φοιτώ στο τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθηνών. Εκτιμώ τους ανθρώπους που έχουν κάτι να πουν, εκείνους που με τις πράξεις τους προσπαθούν να αλλάξουν τον κόσμο και αυτούς που διαχέουν την καλοσύνη τους..
Meow.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Οι τέσσερις μεγάλες κυρίες του ιμπρεσιονισμού

Οι τέσσερις μεγάλες κυρίες του ιμπρεσιονισμού τιμήθηκαν από την Εθνική
Γαμήλιο Ταξίδι

Γαμήλιο Ταξίδι: Πώς να το κάνετε ξεχωριστό

Είναι γεγονός ότι το γαμήλιο ταξίδι ή μήνας του μέλιτος