
Όλοι έχουν δικαίωμα στην παραλία. Και ξέρεις γιατί το φωνάζω αυτό; Είναι Ιούνιος. Ο μήνας που τα γυμναστήρια παίρνουν φωτιά. Ο μήνας που οι δίαιτες παίρνουν και δίνουν. Ο μήνας που τα “απολλώνια” κορμιά προβάλλουν ανελέητα στις οθόνες μας για να μας θυμίσουν πως ένα ακόμα καλοκαίρι δεν καταφέραμε να φτιάξουμε γραμμωμένους κοιλιακούς, να χάσουμε τα περιττά κιλά που μας βαραίνουν, να φορέσουμε τα μικροσκοπικά μαγιό που πάντα θέλαμε, να ανεβάσουμε στα social media εκείνες τις καλλιτεχνικές – μοντελίστικες – φωτογραφίες που σχεδιάζαμε. Και τότε κοιτάζεσαι στον καθρέφτη σου και αναρωτιέσαι “Πώς θα βγω στην παραλία έτσι;”
Όσο και να προμοτάρονται από τη βιομηχανία της μόδας, τα τελευταία χρόνια, οι γυναίκες με καμπύλες και παραπάνω κιλάκια, η κοινωνία δεν παύει να στηρίζει και να εκθειάζει το αδύνατο, γυμνασμένο και αψεγάδιαστο σώμα. Η αυτοπροβολή που κυριαρχεί στα social media, οι επιφανειακές αξίες που προωθούνται τόσο στα κοινωνικά δίκτυα όσο και στην τηλεόραση, η νίκη του “φαίνεσθαι” ενάντια στο “είναι”, οι ψευδοενασχολήσεις με τις οποίες καταπιανόμαστε, συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός συγκεκριμένου προτύπου ομορφιάς. Ενός προτύπου, που έχει τη τέλεια επιδερμίδα, το υπέροχο μαλλί, το σώμα που στην πραγματικότητα δέχεται ρετούς, αλλά εσύ επιβάλλεται να πιστέψεις πως έτσι πρέπει να είσαι και ζηλεύεις κάθε πιθαμή του.
Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τους άντρες, που αν δε χτυπηθούν ώρες ατελείωτες στα γυμναστήρια και δεν πιουν εκείνες τις πρωτεϊνικές “βόμβες”, θα είναι σίγουρο πως θα περάσουν απαρατήρητοι και δεν θα προσελκύσουν κανένα θηλυκό. Κάπως έτσι ξεκινάει η πυρετώδης προετοιμασία και το κυνήγι του ιδανικού κορμιού, που μόνο αυτό έχει δικαίωμα στην παραλία!

Τι θα έλεγες να αγαπήσεις λίγο παραπάνω το σώμα σου; Αν δεν αγαπήσεις την εξωτερική σου εμφάνιση, δεν θα αφήσεις ούτε τους άλλους να την αγαπήσουν. Αυτοπεποίθηση είναι αυτό που εκπέμπεις προς τα έξω και όχι αυτό που πραγματικά είσαι. Αν πάλι σε δυσαρεστεί το σώμα που έχεις, προσπάθησε να το αλλάξεις. Όμως, προσπάθησε για εσένα, για να νιώθεις εσύ η ίδια/ ο ίδιος καλά με αυτό που βλέπεις στον καθρέφτη! Αν το κάνεις για όλους τους άλλους, που θα σε δουν στην παραλία και όχι μόνο, η χαρά που θα πάρεις, όταν το κατορθώσεις, θα είναι πρόσκαιρη, εφήμερη και καθόλου αληθινή.
Ο φόβος σου να εκθέσεις το σώμα σου σε κοινή θέα είναι αυτό που πρέπει να αποβάλλεις και να υποστηρίξεις αυτό που είσαι, όπως μόνο εσύ ξέρεις! Όλοι έχουν δικαίωμα στην παραλία. Όλοι έχουν δικαίωμα να νιώθουν όμορφα για αυτό που είναι… κοντοί, άγαρμποι, ψηλοί, χοντροί, υπερβολικά αδύνατοι, με σημάδια στο σώμα, με κυτταρίτιδα, με ουλές, με ατσούμπαλο σωματότυπο, με ανομοιόμορφη κατανομή βάρους στο σώμα τους κοκ. Ποιος ορίζει το ιδανικό και το “αντικειμενικά” όμορφο; Και τελικά το σώμα σου είναι μονάχα αυτό που σε χαρακτηρίζει ως άτομο; Γιατί, λοιπόν, τόσος ντόρος; Γιατί τόσος πανικός;

Δεν σου λέω να αφεθείς και να μη σε νοιάζει το κορμί σου, γιατί ένα σημαντικό ποσοστό αφορά την υγεία σου, ένα αγαθό πολυτιμότερο από οποιοδήποτε άλλο. Ωστόσο, θέλω να καταλήξω στο ότι δεν πρέπει να αποκτούμε ψυχολογικές εμμονές γύρω από το κορμί των ονείρων μας, ούτε να σκεφτόμαστε την κοινωνική κατακραυγή από τα ανθρωπάκια που κρίνουν ο, τι κινείται μπροστά τους, σαν χόμπι. Ας μη ξεχνάμε, πως η διαφήμιση και το κέρδος καραδοκούν πίσω αυτό που μας πλασάρεται μανιωδώς στα ΜΜΕ και στα social media. Παράμεινε ο εαυτός σου, βελτίωσε τον ή και άλλαξε τον. Μαζί σου! Αλλά με έναν όρο: Mόνο αν είναι επιθυμία δική σου! Πάρτε τα μοναδικά σας κορμιά και ξεχυθείτε στις παραλίες. Όλοι έχουν δικαίωμα στην παραλία και σε ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι…