Όλοι μας είχαμε κάποτε ένα πρόβλημα το οποίο απαιτούσε ιδιαίτερη σκέψη για να λυθεί. Και, μάλλον, όλοι μας του αφιερώσαμε περισσότερη από όσο θα έπρεπε. Τι σημαίνει περισσότερη από όσο θα έπρεπε; Όσο περισσότερο σκεφτόμαστε, τόσο πιο κοντά στη λύση δε βρισκόμαστε; Τις περισσότερες φορές, όχι!
Η εμπειρία έχει δείξει ότι όσο πιο πολύ ψάχνουμε να βρούμε την καλύτερη λύση, εκείνη όλο και απομακρύνεται. Αυτό συμβαίνει διότι βάζουμε εμπόδια οι ίδιοι στον εαυτό μας- εμπόδια όπως το άγχος, η πίεση και η βελτιστοποίηση της λύσης. Όλα αυτά λειτουργούν τελικά εναντίον μας και κάνουν την κατάσταση ακόμα δυσκολότερη. Η ανυπομονησία έρχεται να αφήσει και αυτή το αρνητικό στίγμα της, αφού το αποτέλεσμα που έχει πάνω μας είναι να μας ωθεί να κάνουμε πράγματα τα οποία μετά μάλλον θα μετανιώσουμε.
Επίσης, όταν βάζουμε το μυαλό μας να σκέφτεται το ίδιο πράγμα προσπαθώντας να βρούμε μια καλύτερη δυνατή λύση, χωρίς να το καταλαβαίνουμε, το κουράζουμε. Μερικές φορές μάλιστα το κουράζουμε αρκετά. Μέχρι ένα σημείο είναι καλό να πιέζουμε τον εαυτό μας για να βλέπουμε και τις δυνατότητες του. Όμως μέχρι ένα σημείο. Φαντάσου να μην μπορείς να βρεις κάτι που σου ταιριάζει και να επιμένεις, ξανά και ξανά. Τι σκοπεύεις να καταφέρεις με αυτό;
Άλλωστε, όταν βλέπουμε ότι δεν τραβάει άλλο και δεν μπορούμε να βρούμε μια λύση στα μέτρα μας, τότε εννοείται ότι θα απογοητευτούμε και θα κατηγορήσουμε τον εαυτό μας που δεν τα κατάφερε. Δεν είναι, όμως, ακριβώς έτσι τα πράγματα. Δεν είναι όλες οι καταστάσεις ίδιες και ούτε οι λύσεις τους εύκολες και εφικτές.
Μερικές φορές ίσως χρειάζεται να συμβουλευτούμε κάποιον, απλά για να πάρουμε μια δεύτερη γνώμη και να την χρησιμοποιήσουμε όπως θέλουμε. Αν, πάλι, αυτό δεν είναι επιθυμητό, τότε μπορούμε να φτάσουμε μέχρι το σημείο εκείνο που αντέχουμε και, έπειτα, να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν γίνεται να πάμε παρακάτω. Χωρίς αυτό να είναι ούτε κακό, ούτε να ερμηνεύει κάτι για τις ικανότητες μας.
Όσον αφορά λοιπόν το κομμάτι της σκέψης για την αναζήτηση της βέλτιστης λύσης, δεν μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι όσο περισσότερη τόσο καλύτερη. Ούτε όμως απόλυτα το αντίθετο. Χρειάζεται να συγχύζουμε τις καταστάσεις, τις συμπεριφορές και τα δεδομένα που έχουμε. Να φτιάχνουμε ένα λογικό πλάνο στο μυαλό μας και σύμφωνα με αυτό να λειτουργούμε…
Σύνταξη κειμένου: Γεωργία Κρικέλλη
Επιμέλεια κειμένου: Kλεοπάτρα Μπράιτ