
Όσα άρθρα και να διαβάσεις δεν πρόκειται να ξεπεράσεις την κατάθλιψη αν δεν σηκωθείς από την καρέκλα σου.
Δεν έχω πάθει πολλές φορές κατάθλιψη στην ζωή μου. Ναι υπήρχαν — και θα υπάρχουν — φορές που δεν είμαι στα καλά μου ή είμαι θλιμμένος και δεν θέλω να δω άνθρωπο. Αυτό δεν σημαίνει ότι πάσχω από κατάθλιψη. Όταν μου ζητούν να περιγράψω την κατάθλιψη η απάντηση μου είναι απλή: σηκώνεσαι από το κρεβάτι και βαριέσαι να κάτσεις σπίτι και από την άλλη δεν θέλεις ούτε να βγεις έξω. Δεν βρίσκεις νόημα σε τίποτα και περιφέρεσαι σαν ζόμπι.
Η κατάθλιψη όμως δεν εμφανίζεται ξαφνικά μία μέρα. Τα πρώτα στάδια που την ενεργοποιούν είναι η καθημερινή απάθεια. Έχεις σταματήσεις να είσαι ενεργός στην ζωή σου και έχεις περάσει στην παθητικότητα.
Όταν ήμουν στη σχολή μου, είχα περάσει κατάθλιψη. Δεν είχα διάθεση για τίποτα. Εν τέλει, κατά λάθος, βγήκα από το σκοτάδι. Αυτό δεν σημαίνει ότι μου λύθηκε το πρόβλημα. Δεν λύνεται έτσι εύκολα. Οι αιτίες που βρίσκονται πίσω είναι πολλές και διαφέρουν σε κάθε άνθρωπο. Για να μπορέσεις να τις εντοπίσεις πρέπει να έχεις την κατάλληλα αποθέματα ενέργειας, σωματικά και ψυχικά, ώστε να λύσεις το πρόβλημα. Παρακάτω γράφω μερικούς τρόπους που θα σε βοηθήσουν να βγεις από αυτή την φάση.
1)Γυμναστική
Δεν χρειάζεται να πας στο γυμναστήριο και να πληρώσεις τα μαλλιοκέφαλα σου. Μπορείς να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι τρεις φορές την εβδομάδα με το σώμα σου. Pushups – pullups – rows- dips. Η μπορείς να κάνεις HIIT. Είκοσι λεπτά με μία ώρα την ημέρα είναι αρκετά. Εκτός από θετική ενέργεια, το καλό με την γυμναστική είναι ότι βλέπεις το σώμα σου ν’ αλλάζει και έτσι παίρνεις την αυτοπεποίθηση ότι μπορείς να καταφέρεις να φέρεις εις πέρας τα καθήκοντα σου.
Το κόλπο είναι να μην το παρατήσεις και να το κάνεις ακόμα και αν δεν έχεις διάθεση. Το ξαναλέω κάνε γυμναστική τις ημέρες που έχεις ορίσεις ακόμα και αν βαριέσαι του θανατά και δεν βρίσκεις νόημα σε όλο αυτό.
2) Διατροφή
Είσαι ό,τι τρως. Η διατροφή έχει ίσως την δεύτερη μεγαλύτερη επίδραση στις σκέψεις μας, μετά από το περιβάλλον μας. Αν τρως ότι βρεις μπροστά σου και όποτε σου έρθει η όρεξη τότε θα έχεις πεσμένη ενέργεια και δεν θα μπορείς να ανταπεξέλθεις στην καθημερινότητα. Φακές, σαλάτες, κοτόπουλο, αυγά, γιαούρτι, φρούτα και πολύ νερό.
3) Ύπνος
Αν πάσχεις από κατάθλιψη τότε το πιο πιθανό είναι ότι δεν σου λείπει ο ύπνος, μιας και κοιμάσαι επίτηδες παραπάνω για να γλυτώσεις τη… ζωή. Αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί οι σκέψεις να σε παραλύουν και να κοιμάσαι το πρωί και να ξυπνάς μεσημέρι. Σε αντίθεση με την γυμναστική και την διατροφή, εδώ δεν μπορείς να πιέσεις την κατάσταση γιατί συνήθως λειτουργεί ανάποδα: όσο περισσότερο θέλεις να κοιμηθείς τόσο πιθανότερο είναι να μείνεις άυπνος. Απλά προσπάθησε να κοιμάσαι λογικές ώρες. Αν δεν σε παίρνει ο ύπνος μην βάλεις σειρά, διάβασε κάποιο βιβλίο.
4) Βιβλία — το καλύτερο όπλο για την κατάθλιψη
Μπορεί να διαβάζεις βιβλία, μπορεί και όχι. Στην δική μου περίπτωση τα βιβλία με έχουν βοηθήσει στην ζωή μου. Μαθαίνω νέα πράγματα και βλέπω άλλες οπτικές. Το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι, που δεν έχουν μεγάλη ενασχόληση με το διάβασμα, είναι ότι διαλέγουν βιβλία με βάση τις κριτικές και το πόσο γνωστά είναι. Κάποιοι νομίζουν ότι τα βιβλία είναι μόνο μυθιστορήματα. Βαριούνται και ύστερα τα αφήνουν, κάπου στη μέση.
Το μυστικό είναι να πας στο βιβλιοπωλείο και να διαλέξεις ένα βιβλίο σχετικό με αυτά που σκέφτεσαι. Κάτι που θα σου κάνει το κλικ. Αν δεν έχεις διαβάσει ποτέ βιβλία, δεν είναι και πολύ έξυπνο να ξεκινήσεις με Ντοστογιεφσκι. Μπορείς να διαβάσεις David Sedaris. Όπως και στην γυμναστική, έτσι και εδώ, ακόμα κι’ αν δεν έχεις όρεξη διάβασε μερικές σελίδες την ημέρα. Πάντα πιάνει μ΄εμένα. Στην αρχή δεν θέλω να διαβάσω αλλά μετά από μερικές σελίδες μπαίνω στον κόσμο του συγγραφέα και δεν θέλω ν’ αφήσω το βιβλίο από τα χέρια μου.
5) Κοινωνικοποίηση
Είμαι κατά της κοινωνικοποίησης για χάρη της κοινωνικοποίησης. Όσο περισσότερο ψάχνεις απεγνωσμένα κάποιον για παρέα, τόσο περισσότερο τον απωθείς. Οι άνθρωποι θέλουν θετική ενέργεια. Δεν μιλάω για Amita motion θετική ενέργεια, αλλά ότι αντιμετωπίζεις τα προβλήματα σου με ευθύνη και όχι με μιζέρια. Οπότε επίλεξε να κάνεις χόμπι που σου αρέσουν και όχι με μοναδικό κριτήριο το πως θα έρθεις επαφή με κόσμο.
Πώς θα βρεις τι σου αρέσει;
Με πειραματισμό.
Υπάρχουν ένα σωρό πράγματα που μπορείς να κάνεις. Kickboxing, να μπεις σε κάποια θεατρική ομάδα — πίστεψε με θα μάθεις πολλά—, improv, tennis, χορό, ενόργανη γυμναστική, μπαλέτο, πιάνο, κιθάρα. Αν παίζεις ήδη μουσική μπορείς να βρεις άλλους μουσικούς για να συνεργαστείς. Γράψε κάποιο κείμενο και δημοσιοποίησε το σε κάποια σελίδα. Κάνε μαθήματα ιστορίας ή μαθηματικών ή προγραμματισμού.
Βγες από την κατάθλιψη
Θα βγεις από την κατάθλιψη όπως μπήκες: σιγά-σιγά. Εβδομάδα με την εβδομάδα θα αισθάνεσαι καλύτερα. Θα υπάρχουν καλές μέρες και άσχημες. Όπως και να χει πρέπει να είσαι ενεργητικός μέσα στην καθημερινότητα σου ώστε να είσαι σε θέση να αντιμετωπίσεις του δαίμονες σου: μπορεί να φοβάσαι να βρεις δουλεία, μπορεί να φοβάσαι την κοινωνικοποίηση και να μην θες να εμπλακείς με κόσμο. Οι αιτίες της κατάθλιψης είναι βαθιές και μόνο εσύ μπορείς να τις λύσεις.
Αλλά για να λύσεις το πρόβλημα πρέπει να φροντίσεις πρώτα το σώμα και το μυαλό σου.