Φαέθων: Ένας διαχρονικός μύθος

Φαέθων
The Fall of Phaeton – Η πτώση του Φαέθοντα
Πηγή: en.wikipedia.org

Ο μύθος του Φαέθων, ή αλλιώς μύθος του Φαέθοντα, αφορά έναν όμορφο και τολμηρό νέο, γιο της Νύμφης Κλυμένης και του θεού Ήλιου. Ζούσε με τη μητέρα του στη Γη και θαύμαζε τον πατέρα του, ενώ πάντα ονειρευόταν να μπορέσει να πετάξει ψηλά με το άρμα του πατέρα του, που ήταν ολόχρυσο.

Στην ουσία, για τους αρχαίους Έλληνες, ο Ήλιος αποτελούσε μια προσωποποιημένη θεότητα, όσον αφορά τη μυθολογία τους, ενώ ο Όμηρος πίστευε πως επρόκειτο στην πραγματικότητα για τον Τιτάνα Υπερίωνα.

Το όνομα Φαέθων αποτελεί τη μετοχή της λέξης «φαέθω», που σημαίνει λάμπω, φωτίζω στα αρχαία ελληνικά. Ο μύθος αυτός έχει πολλές εκδοχές και παραλλαγές, άλλες εκτενέστερες και άλλες πιο αναφορικές. Ο Φαέθων, αρχικά, κατά μία εκδοχή, είχε άγνοια για τον πατέρα του, μέχρι που έφτασε στην εφηβεία, ενώ όταν έμαθε την αλήθεια, ζήτησε από τον πατέρα του να του δώσει ένα σημάδι που να επιβεβαιώνει την καταγωγή του, ζητώντας του να οδηγήσει το άρμα του. Παρά τους δισταγμούς του, ο Ήλιος έδωσε, τελικά, τη συγκατάθεσή του, κάνοντάς του παράλληλα πολλές συστάσεις. Ξεκινώντας, ο Φαέθων ακολούθησε την πορεία που ήταν χαραγμένη πάνω στον ουράνιο θόλο.  Ωστόσο, υπερεκτίμησε τις δυνατότητές του, καθώς δε μπορούσε να χαλιναγωγήσει το άρμα και παρακούοντας τις συμβουλές του πατέρα του, έκανε την πλάση μία κόλαση. Τα λευκά φτερωτά άλογα του θεού Ήλιου πήγαιναν όπου ήθελαν, φέρνοντας την καταστροφή, τόσο στη Γη όσο και στον ουρανό.

Σύμφωνα με τις περισσότερες εκδοχές, ο Δίας σκότωσε τον Φαέθων, ρίχνοντάς τον στον Ηριδανό ποταμό, με τη βοήθεια ενός κεραυνού. Οι κόρες του Ήλιου και αδερφές του, οι Ηλιάδες, θρήνησαν τον θάνατο του αδερφού τους τόσο πολύ, που μεταμορφώθηκαν σε λεύκες από τους θεούς, ενώ σύμφωνα με το μύθο, από τα δάκρυά τους προήλθε το κεχριμπάρι.

Advertising

Advertisements
Ad 14
Φαέθων
Πηγή: diodos.gr

Γιατί, όμως, ο μύθος αυτός θεωρείται διαχρονικός; Πέρα από το γεγονός, ότι είναι πιθανό οι άνθρωποι της εποχής να προσπαθούσαν να εξηγήσουν ακόμα και γεωλογικά φαινόμενα μέσα από τους μύθους, ο αποσυμβολισμός του μύθου του Φαέθων παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Θα μπορούσε να θεωρηθεί, πως συμβολίζει τα αποτελέσματα της αλαζονείας και της υπεροψίας, όταν ο άνθρωπος υπερεκτιμά τις δυνάμεις του και ξεφεύγει από τα όριά του. Τα αποτελέσματα αυτά, θα μπορούσαν να είναι καταστροφικά, τόσο για τον ίδιο, όσο και για τους ανθρώπους γύρω του. Από την άλλη, ιδιαίτερα κατά το Μεσαίωνα, η ερμηνεία του μύθου ήταν εστιασμένη στην τιμωρία του Δία ως θεία δικαιοσύνη απέναντι στην ασέβεια που είχε δείξει ο Φαέθων, παρακούοντας τις συμβουλες του πατέρα του.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό νόημα της ιστορίας, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι το «γνώθι σαυτόν». Όταν δηλαδή γνωρίζει κανείς τον εαυτό του, όχι μόνο δεν πέφτει σε τόσο τραγικά, καταστροφικά και μοιραία λάθη, αλλά μπορεί να βοηθήσει και τους ανθρώπους που είναι γύρω του σε μεγάλο βαθμό.


Πηγές:

Advertising

iRun (2021). Ο μύθος του Φαέθωνα, του τολμηρού γιου του Ήλιου, που έπαιξε με τη φωτιά και χάθηκε…iRun. Ανακτήθηκε από: https://irunmag.gr/must-read/o-mythos-tou-faethona-tou-tolmirou-giou-tou-iliou-pou-epaixe-me-ti-fotia-kai-xathike/ (τελευταία πρόσβαση: 10/1/2025).

Μανούτσογλου, Μ. (2021). Ο μύθος του Φαέθοντα και η αλλαγή του κλίματος. Χανιώτικα Νέα. Ανακτήθηκε από: https://www.haniotika-nea.gr/o-mythos-toy-faethonta-kai-i-allagi-toy-klimatos/ (τελευταία πρόσβαση: 10/1/2025)

Πτυχιούχος αγγλικής φιλολογίας, με μεταπτυχιακό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στους μετανάστες. Αγαπώ τη γυμναστική, το γράψιμο και την ιστορία.

Περισσότερα από τη στήλη: Πολιτισμός

Πολιτισμός

Η παραλία της Θεσσαλονίκης: Μια διαδρομή στο χρόνο

Η παραλία της Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα πιο ζωντανά και ιστορικά κομμάτια της πόλης.…

Πολιτισμός

Οι αυτόνομες κοινότητες της Νότιας Αμερικής

Αυτόνομες κοινότητες: Παρουσία και σημασία Είναι γεγονός ότι ορισμένες έρευνες μιας μειοψηφικής ακόμη μερίδας της…

Πολιτισμός

Εκθέματα που το Βρετανικό μουσείο αρνείται να επιστρέψει

Η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα ή αλλιώς Ελγίνειων μαρμάρων δεν είναι τα μοναδικά εκθέματα…

Πολιτισμός

Τεχνητή νοημοσύνη και δημιουργικότητα: Πρέπει να έχουν σχέση;

Η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης δημιούργησε εντυπωσιασμό ακόμη και στη γενιά Ζ που μεγάλωσε ψηφιακά…

Πολιτισμός

Οι καλύτερες εκθέσεις του φετινού καλοκαιριού που δεν πρέπει να χάσετε

Το καλοκαίρι του 2025 είναι αφιερωμένο στους λάτρεις της τέχνης, και οι καλύτερες εκθέσεις του…

Πολιτισμός

Η αρχαία αιγυπτιακή αρχιτεκτονική

Η αρχαία αιγυπτιακή αρχιτεκτονική είναι άμεσα συνδεδεμένη με την φαραωνική Αίγυπτο, ενώ χωρίζεται σε περιόδους.…

Πολιτισμός

Συνοικία Ουζιέλ: η «Πλάκα» της Θεσσαλονίκης

  Λίγο πιο πέρα από την οδό Σοφούλη στην ανατολική Θεσσαλονίκη, βρίσκεται η συνοικία Ουζιέλ.…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Παρεμβάσεις προφορικού λόγου σε παιδιά με νευροαναπτυξιακές διαταραχές

Παρεμβάσεις προφορικού λόγου σε παιδιά με νευροαναπτυξιακές διαταραχές Οι νέοι/νέες

Πρεμιέρα για το Τόσο κοντά, Τόσο μακριά (2025)

Η ταινία Τόσο κοντά, Τόσο μακριά έκανε πρεμιέρα στις ελληνικές