Το καλοκαιράκι έχει μπει για τα καλά και οι υψηλές θερμοκρασίες είναι εδώ να το υπενθυμίζουν. Όπως κάθε χρονιά, οι πιστοί προσκυνητές της ξαπλώστρας συρρέουν στις παραλίες για να αποδώσουν τον ετήσιο φόρο τιμής. Ζώντας σε μια από τις πιο ηλιόλουστες χώρες του πλανήτη, απολαμβάνουμε το κάθε καλοκαίρι στο έπακρο. Όμως, δεν είναι λίγες οι φορές που κάποια ταινία έχει ξυπνήσει μέσα μας την ανάγκη να αποδράσουμε σε κάποια εξωτική, ειδυλλιακή παραλία. Για όλους εσάς που ακόμη, παλεύετε να δείτε θάλασσα, παρακάτω είναι πέντε μαγευτικές παραλίες ταινιών για να «στρίψουν το μαχαίρι» στην πληγή σας.
«The Beach» (2000)

Ας το πιάσουμε από την αρχή, ο Leonardo DiCaprio από μόνος του αποτελεί έναν δελεαστικό πειρασμό. Όμως, το συνδυασμό Leo-μαγευτική παραλία, λίγοι μπορούν να διαχειριστούν. Ένας τολμηρός νεαρός, κυνηγός της περιπέτειας αποφασίζει να βρει μια μυστική παραλία, της οποίας η ύπαρξη είναι αμφισβητούμενη. Τελικά, η παραλία όχι μόνο υπάρχει, αλλά ξεπερνά και τις προσδοκίες του. Το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων έγινε στην παραλία του Κόλπου Μάγια, στο νησί Κο Πι Πι Λε, της Ταϊλάνδης. Το προσωνύμιο «επίγειος παράδεισος» είναι παραπάνω από κατάλληλο για να περιγράψει την ομορφιά αυτής της παραλίας. Την παρθένα αυτή ομορφιά περικυκλώνει ένα φυσικό τοίχος θεόρατων βράχων, φυλάσσοντάς τη μόνο για τους τολμηρούς ταξιδιώτες που θα επιδιώξουν να την κατακτήσουν. Η πραγματική όψη της παραλίας διαφέρει από αυτή της ταινίας, λόγω του επιπλέον τοίχους βράχων που προστέθηκε ψηφιακά, για να εντείνει την αίσθηση απομόνωσης.
Στο βωμό μιας επιτυχημένης ταινίας, οι συντελεστές αποφάσισαν να επέμβουν στο φυσικό περιβάλλον του νησιού, προκαλώντας σημαντικές ζημιές. Αποψιλώνοντας μέρος της τοπικής χλωρίδας και φυτεύοντας φοινικόδεντρα στόχευαν σε μια πιο τροπική εικόνα. Με το τέλος των γυρισμάτων και τον ερχομό των ετήσιων πλημμυρών, οι αμμόλοφοι κατέρρευσαν μη έχοντας τα αυτοφυή φυτά που τους προσέφεραν σταθερότητα.
«The Blue Lagoon» (1980)

Αν δεν είχατε ζηλέψει την τρυφερή σχέση μεταξύ των δύο εραστών, τότε σίγουρα, ποθήσατε μια βουτιά στον πολύχρωμο ύφαλο της παραλίας τους. Οι εικονικές σκηνές της ταινίας που παραμένουν αναγνωρίσιμες από αρκετές γενιές είναι γυρισμένες στα νησιά Φίτζι. Ειδικότερα, η παραλία ονομάζεται «Παραλία του Διαβόλου». Μάλλον γιατί αποτελεί πειρασμό! Το «Νησί της Χελώνας», όπως ονομάζεται το νησί, αποτελούσε ιδιοκτησία του Richard Evanson. Έπειτα από τα γυρίσματα, ο ίδιος δήλωσε πως ήταν ωραία η εμπειρία της φιλοξενίας ανθρώπων που εκτιμούσαν την ομορφιά του νησιού, όπως ο ίδιος. Έτσι αποφάσισε να επιτρέψει την είσοδο και σε άλλους επισκέπτες.
Με την προβολή της ταινίας, ο ερπετολόγος John Gibbons κατάφερε να εντοπίσει ένα είδος ιγκουάνα, το Brachylophus Vitiensis, που μέχρι τότε θεωρούταν εξαφανισμένο.
«Mama Mia!» (2008)

Ένατη στην παγκόσμια κατάταξη χωρών με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή, η Ελλάδα αποτέλεσε το μαγευτικό σκηνικό που φιλοξένησε τη μεταφορά του θρυλικού musical στη μεγάλη οθόνη. Μία από τις ελάχιστες τυχερές παραγωγές που κατάφεραν να πάρουν την άδεια να διαφημίσουν τον τόπο μας. Η Σκιάθος και η Σκόπελος επιλέχθηκαν ανάμεσα από 21 ελληνικά νησιά, λόγω πρασίνου. Ακόμη, κάποιες σκηνές γυρίστηκαν στο φυσικό λιμάνι του Πηλίου, την Νταμουχάρη. Δυτικά της Σκοπέλου βρίσκεται η παραλία Καστάνι, όπου ερμηνεύτηκαν τα γωνστά κομμάτια «Does Your Mother Know?», «I have a dream» και «Lay All Your Love On Me».
«Cast Away» (2000)

«Ουδέν κακό αμιγές καλού», θα σκεφτόταν κανείς, άμα ναυαγούσε σε έναν τέτοιο παράδεισο. Πόσο τυχεροί οι ηθοποιοί που έχουν το προνόμιο να ταξιδεύουν σε τέτοιους ονειρικούς τόπους; Τα γυρίσματα αυτής της ταινίας πραγματοποιήθηκαν σε δύο νησιά. Αν και υπάρχει νησί με το όνομα Castaway, το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμένων πραγματοποιήθηκε στο γειτονικό, Μονουρίκι. Το συγκεκριμένο νησί είναι ακατοίκητο και δε διαθέτει ηλεκτροδότηση. Έτσι, ο σκηνοθέτης Robert Zemeckis πέτυχε το ρεαλισμό που επιθυμούσε. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με καραβάκι που μεταφέρει τους τουρίστες από και προς το νησί.
«Blue Hawai» (1961)


Αρχικά, η επιτυχία αυτής της ταινίας οφείλεται στο βασιλιά Elvis Presley και ύστερα, στη μαγευτική Χαβάη. Τα εξωτερικά γυρίσματα έλαβαν χώρα στα νησιά Oahu and Kauai (Garden Island). Μερικές από τις παραλίες του πρώτου, όπου πραγματοποιήθηκαν γυρίσματα ήταν η Waikiki, η Diamond Head και ο Κόλπος Hanauma. Στην πραγματικότητα, ο συγκεκριμένος κόλπος είναι ένας ηφαιστειακός κρατήρας που βρέχεται από θάλασσα. Μάλλον αυτή την ταινία είδε η Πρωτοψάλτη και ξεσήκωσε το Θωμά να πάνε διακοπές. Ξέρω, σαν τη Σαντορίνη δεν έχει, αλλά ποιος δεν ονειρεύεται να ταξιδέψει στη Χαβάη;