8MM: Μια κατάβαση στην «κόλαση»

Προτού η καριέρα του πάλαι ποτέ θαλερού, Nicolas Cage, πάρει την κατιούσα, ο «άσωτος» ηθοποιός έζησε εποχές απείρου κάλλους και μεσουρανήματος στα 80’s και 90’s (και μαζί του και εμείς), πρωταγωνιστώντας σε πασίγνωστες ταινίες-ορόσημα και επικυριαρχώντας στο λίκνο του κινηματογράφου, το Hollywood, με διαλεκτούς ρόλους που αξιοποιούσαν το καλλιτεχνικό του ταλέντο. Παρά την (σχεδόν) σταθερά πτωτική του πορεία που κηλίδωσε ανεπιστρεπτί το βιογραφικό του έκτοτε -με εξαίρεση ορισμένες αξιόλογες, ζείδωρες προσπάθειες-, παραμένει αγέρωχος και σφριγηλός, δεν διστάζει να ρισκάρει (συνήθως αποτυχημένα), παίρνει ακροσφαλείς πρωτοβουλίες ερμηνευτικά (με φαιδρά αποτελέσματα) αλλά είναι αξιοθαύμαστη η επιμονή του να υπηρετεί την άνιση καριέρα του, περιμένοντας στωικά να διαψεύσει το επικριτικό κοινό που τον περιμένει κάθε φορά στην γωνία για να τον «προπηλακίσει». Στην εκπνοή της δεκαετίας του ’90, έθεσε τον εαυτό του στην κυριότητα του επίσης αμφιλεγόμενου Joel Schumacher, στο «8MM» (στα ελληνικά «Οκτώ χιλιοστά»), μια ταινία που με τις ήδη αρχικές της πληροφορίες προϊδεάζει αμέσως για κάτι που δεν θα χαίρει ευρείας αποδοχής. Στην αρχική καχυποψία σίγουρα δεν συνηγορεί το αμήχανο, ανοίκειο θέμα που παίζει καθοριστικό παράγοντα στην απομάκρυνση ακόμα μεγαλύτερου μέρους του κοινού, με εναπομείναντες ορισμένους «τυχερούς» που θα τολμήσουν και δεν θα θελήσουν να αποστρέψουν το βλέμμα τους από κανένα καρέ αυτού του απόκρυφου, σκοτεινού διαμαντιού.

8MM
Πηγή εικόνας: imdb.com

Όταν ένας ντετέκτιβ (Nicolas Cage) προσλαμβάνεται για την αναζήτηση του δημιουργού ενός «snuff film», θα εισχωρήσει στα κολασμένα έγκατα της σκληρής πορνογραφίας και στο έρεβος της ανθρώπινης διαστροφής.

8MM
Πηγή εικόνας: imdb.com

Μουντή φωτογραφία, ρυπαρές τοποθεσίες και μια τραχιά περιπλάνηση στα πιο δύσβατα, απρόσιτα μονοπάτια ενός ασύλληπτα νοσηρού κόσμου που -προς βαθιά λύπη όλων μας- όχι απλά είναι πραγματικός, αλλά ακόμα και η απόπειρα αποτύπωσης των ασχημονιών του είναι εξαιρετικά δύσκολη και οδυνηρή. Μια κανονική κατάβαση στην κόλαση που κανείς δεν ξέρει τι θα αντικρίσει και σε τι βαθμό είναι ικανό το μυαλό του να το συλλάβει και να το εξηγήσει και όλα αυτά με τον κίνδυνο μιας μόνιμης καταγραφής των φρικαλεοτήτων που θα εντυπωθούν άθελά του στο μνημονικό του. Το «8MM», καταφέρνει να μεταδώσει στους θεατές την ακραιφνή του πρόθεση, με τους ήρωες να είναι εκεί αντί για εμάς, με μια αφηγηματική ροή που ξέρει πώς να εκμαιεύσει την αγωνία μας και μια σκηνοθετική προσέγγιση άκρως ελκυστική, με εξαιρετική χρήση της πλανοθεσίας. Μιλάμε για μια εγκληματικά υποτιμημένη ταινία, με πρωταγωνιστή έναν αδικημένο ηθοποιό, που παρά τις μέτριες κριτικές που έχει λάβει από μερίδα κριτικών, κατέχει μια σημαντική, λαοφιλή αξία.

Διαβάστε επίσης  Διάσημοι ηθοποιοί που δεν έχουν παίξει σε τηλεοπτική σειρά

Δείτε εδώ το trailer της ταινίας «8MM»:

Advertisements
Ad 14

Ο Σωτήρης Χάιδας γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Μηχανικός Πληροφορικής και Ψηφιακών Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αλλά η ροπή του προς τις τέχνες και δη το σινεμά ήταν αναπόδραστη, με αποτέλεσμα να βρεθεί αργότερα πάλι πίσω στην πόλη του για να σπουδάσει Σκηνοθεσία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης. Γράφει άρθρα για το σινεμά, τις τέχνες, τον πολιτισμό και την κοινωνία και προσπαθεί να «συλλάβει» την πραγματικότητα μέσα από την αναπαράστασή της.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Φρύδια

Φρύδια: 5 tips για ένα άψογο αποτέλεσμα

Φρύδια, ή αλλιώς ο καμβάς του προσώπου μας και αυτό διότι

Космобет – Нове ліцензійне онлайн казино Cosmobet.ua

Рік заснування 2024 Мінімальний депозит 100 грн Advertisements Мінімальний вивод