«A Private War»: Η βιογραφία μιας πολεμικής ανταποκρίτριας

Το «A Private War» είναι η βιογραφία του Matthew Heineman, για τη ζωή της Αμερικανίδας πολεμικής ανταποκρίτριας Marie Colvin. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τη Rosamund Pike, τον Tom Hollander καθώς και τον Jamie Dornan. Το σενάριο υπογράφει ο Arash Amel, μαζί με τη Marie Brenner, συγγραφέα του άρθρου «Marie Colvin’ s Private War».

Η Colvin δούλευε ως ανταποκρίτρια για τη Βρετανική εφημερίδα «The Sunday Times» από το 1985 έχοντας καλύψει γεγονότα σε εμπόλεμες ζώνες όπως η Συρία, η Τσετσενία, το Κόσοβο, η Ζιμπάμπουε, η Σρι Λάνκα, το Ανατολικό Τιμόρ και η Σιέρα Λεόνε. Το 2012 έχασε τη ζωή της στην πόλη Χομς, της Συρίας, την ώρα που βρισκόταν υπό κλοιό πολιορκίας από κυβερνητικές δυνάμεις. Η Marie υπήρξε ανάμεσα στα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα του κλάδου της, έχοντας βραβευτεί και με το βραβείο «Κουράγιο στη Δημοσιογραφία», έτσι η μεταφορά της ιστορίας της στον κινηματογράφο μοιάζει δικαιολογημένη.

Έναν χαρακτήρα σαν της συγκεκριμένης, ο Heineman δε θα μπορούσε να εμπιστευθεί στον οποιοδήποτε, γι αυτό και επέλεξε την ταλαντούχα Pike. Ήδη από το trailer μπορούμε να καταλάβουμε πως πρόκειται γι ακόμα μία προσεγμένη και καλά δουλεμένη ερμηνεία, σαν όλες τις προηγούμενες που μας έχει συνηθίσει. Στο ρόλο του εκδότη της συναντάμε τον εξίσου ταλαντούχο Hollander, ενώ τον φωτορεπόρτερ συνάδελφο της Paul Conroy υποδύεται ο Dornan.

Για το Heineman, το «A Private War» αποτελεί την πρώτη σκηνοθετική του δουλειά σε ταινία μεγάλου μήκους, αφού στο παρελθόν έχει σκηνοθετήσει κυρίως ντοκιμαντέρ. Μάλιστα, το 2016 ήταν υποψήφιος και για το Oscar καλύτερου ντοκιμαντέρ με το «Cartel Land». Για το ξεκίνημά του, η εν λόγω επιλογή σεναρίου είναι αρκετά κοντά στα «λημέρια» του γιατί αποτελεί αληθινή ιστορία, αλλά ταυτόχρονα και πολύ μακρυά, γιατί πλέον μιλάμε για ταινία και όχι ντοκιμαντέρ.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Ένα από τα δυσκολότερα εγχειρήματα αυτής της παραγωγής είναι η απόδοση του χαρακτήρα της ανταποκρίτριας, το βάρος του οποίου πέφτει κυρίως στο σκηνοθέτη και την πρωταγωνίστρια. Συγκεκριμένα, η πρόωρα χαμένη Colvin υπήρξε ένα κοινωνικά αγαπητό δημόσιο πρόσωπο του σήμερα. Για τον κόσμο ήταν μια ηρωίδα. Το κοινό που θα δει την ταινία γνώριζε το συγκεκριμένο άτομο και που οι δικοί της άνθρωποι βρίσκονται ακόμη στη ζωή. Έτσι σε αυτό το κομμάτι, καλλιτεχνικά είναι ιδιαίτερα περιορισμένοι και αναμένουμε να δούμε πώς το διαχειρίστηκαν.

Για την ώρα το κλίμα γύρω από την ταινία φαίνεται πολύ καλό, με τις προσδοκίες να είναι υψηλές και με αρκετούς να περιμένουν την πρεμιέρα της αυτή την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου.

a

Περισσότερα από τη στήλη: Κινηματογράφος

Κινηματογράφος

8 ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες που άφησαν εποχή

Όλοι έχουμε πετύχει έστω μια φορά στην τηλεόραση παλιές ελληνικές ταινίες όπως Κάτι να καίει,…

Κινηματογράφος

KPop Demon Hunters: Κανείς δεν το είδε να΄ρχεται

Σε μια εκθαμβωτική σύνδεση ποπ κουλτούρας και υπερφυσικής δράσης, το KPop: Demon Hunters κατέφθασε στο…

Κινηματογράφος

Fréwaka: Ένα παγανιστικό θρίλερ από την Ιρλανδία

Η Fréwaka είναι μια ιδιαίτερη ιρλανδική ταινία τρόμου που έχει ήδη ξεχωρίσει διεθνώς. Πραγματοποίησε την…

Κινηματογράφος

Η αγάπη το βάζει στα πόδια (2025): Κι όμως ένα κλικ μακριά σου

Ίσως κάτι σου λέει αυτός ο τίτλος: μπορεί να σου θυμίζει την ομώνυμη ταινία του…

Κινηματογράφος

Love & Other Drugs – Ρομάντζο με Gyllenhaal και Hathaway

Η αγάπη, οι δυσκολίες και όλα τα ενδιάμεσα Το Love & Other Drugs δεν είναι…

Κινηματογράφος

Bones and All: Αγάπη που καταβροχθίζει

«Θα με αγαπούσες ακόμα και αν ήθελα να σε φάω;» Μπορεί κανείς έκπληκτος να παραξενευτεί…

Κινηματογράφος

Joint Security Area (JSA): Μια τραγική ιστορία αδελφοσύνης

«Το ζήτημα δεν ήταν ποιος πυροβόλησε πρώτος, ούτε ποιος πυροβόλησε ποιον. Ήταν μια αναπόφευκτη τραγωδία»,…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

ChatGPT και Claude: Η σημασία της ανθρώπινης εποπτείας

ChatGPT και Claude: Η σημασία της ανθρώπινης εποπτείας Η μελέτη
8 ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες που άφησαν εποχή

8 ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες που άφησαν εποχή

Όλοι έχουμε πετύχει έστω μια φορά στην τηλεόραση παλιές ελληνικές