Επιστροφή για Γιώργο Λάνθιμο με το «The Favourite»

The Favourite

Ο Γιώργος Λάνθιμος, προτού καλά καλά κοπάσει ο πανικός από το βραβείο σεναρίου με το οποίο τιμήθηκε το «The Killiing of a sacred deer», στο 70ο Φεστιβάλ Καννών ήρθε η ώρα να μας απασχολήσει με τη νέα του ταινία «The Favourite».

Εκτός από την ταινία «The Favourite» να υπενθυμίσουμε πως στα σκαριά έχει και δύο τηλεοπτικά πρότζεκτ, το «On Becoming a God in Central Florida», με πρωταγωνίστρια την Kirsten Dunst, και την άτιτλη ακόμη σειρά της Amazon, που θα έχει στο επίκεντρο το σκάνδαλο «Iran-Contra affair», που συντάραξε την πολιτική σκηνή των ΗΠΑ στο δεύτερο μισό των ’80s. Η συγκεκριμένη σειρά θα αποτελέσει και την τρίτη συνεργασία με τον  Κόλιν Φάρελ.

Η ταινία «The Favourite» λοιπόν τα γυρίσματα της οποίας ξεκίνησαν τον περσινό Μάρτιο, εκτυλίσσεται στην Αγγλία του 18ου αιώνα, και πιο συγκεκριμένα, στην περίοδο όπου η καταβεβλημένη και ασθενής Βασίλισσα Άννα βρίσκεται στον αγγλικό θρόνο, αδυνατώντας να εκτελέσει τα καθήκοντά της με τον δέοντα τρόπο. Στην βασιλική Αυλή, λοιπόν, συναντούμε τη Σάρα Τσόρτσιλ, Δούκισσα του Μάρλμπορο, και παράλληλα προτεζέ, εμπιστευόμενη και κρυφή ερωμένη της Βασίλισσας.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Η σημαντική θέση της Δούκισσας, όμως, θα κλονιστεί όταν θα εισέλθει στην Αυλή η ξαδέρφη της ονόματι Αμπιγκέιλ Μάρσαλ, η οποία, μαζί με την Αυλή, θα τρυπώσει και στο βασιλικό κρεβάτι, αποκτώντας από τη μία μέρα στην άλλη προνόμια, εύνοια και ισχύ. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντούμε την Olivia Colman (Βασίλισσα Άννα), τη Rachel Weisz (Σάρα Τσόρτσιλ) και την Emma Stone (Αμπιγκέιλ Μάρσαλ), ενώ τον κυριότερο ανδρικό ρόλο έχει καπαρώσει ο Nicholas Hoult.

 Η Rachel Weisz, σε πρόσφατη συνέντευξή της, ερωτηθείσα για τη δεύτερη συνεργασία της με τον Λάνθιμο, μετά το «The Lobster», δήλωσε πως το «The Favourite» θα κινείται στα γνώριμα «λανθιμικά» μονοπάτια, που αναμειγνύουν τη δυστοπία με τη μαύρη κωμωδία, με τη μόνη διαφορά ότι ένα μεγάλο ποσοστό της πλοκής θα βασίζεται, αυτή τη φορά, σε πραγματικά γεγονότα. Επιπλέον, ανέφερε πως η διαμάχη μεταξύ της περσόνας που υποδύεται και αυτής που ενσαρκώνει η Emma Stone, θα θυμίζει ελαφρά τη μυθική ταινία «Όλα για την Εύα» (1951), που είχε αποσπάσει 14 οσκαρικές υποψηφιότητες και στην οποία οι Bette Davis και Anne Baxter μπλέκουν σε ένα λυσσαλέο ανταγωνισμό.
Η Fox Searchlight έδωσε στην δημοσιότητα την πρώτη αφίσα της ταινίας, στην οποία υπάρχει και μια μικρή πρώτη σύνοψη της ιστορίας. Δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί κανείς, πως μπορεί να σχετίζονται μεταξύ τους οι “ανανάδες”, οι “αγώνες πάπιας” και τα “κουνέλια” με την Αγγλία του 18ου αιώνα. Στον απρόσμενο και συχνά παράδοξο κινηματογραφικό κόσμο του Λάνθιμου, βέβαια, όλα μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά. Τουλάχιστον, μένει να το δούμε.
The Favourite

Φοιτήτρια δημοσιογραφίας και τρελή Θεσσαλονικιά καλύτερα να μην τα βάλεις μαζί μου, μπορώ να σε τρελάνω με τα επιχειρήματά μου. Κολλημένη με την μπάλα, φανατική Παοκτσού. Καρκινάκι κυκλοθυμικό, ξεσπάω γράφοντας.

Περισσότερα από τη στήλη: Κινηματογράφος

Κινηματογράφος

40+1 Ελληνικές Ταινίες για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος άφησε ένα βαθύ σημάδι στην Ελλάδα, όχι μόνο μέσα από τη…

Κινηματογράφος

Suspiria (2018) – Ένα μεταφυσικό horror με Φρόυντ, χορό και φασισμό

Το Suspiria (2018) του Luca Guadagnino κατάφερε να διχάσει κοινό και κριτικούς, χωρίζοντας τους σε…

Κινηματογράφος

Straw (Netflix) – Όταν η σταγόνα ξεχειλίζει από συναισθήματα

Το Straw είναι μια δραματική ταινία που κυκλοφόρησε στο Netflix τον Ιούνιο του 2025 και…

Κινηματογράφος

Η Γιορτή του Σινεμά 2025 – Πάμε σινεμά με 2 ευρώ!

Την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου, όλες οι προβολές σε όλους τους κινηματογράφους της χώρας θα είναι…

Κινηματογράφος

Taxi Driver – Το ψυχογράφημα της αποξένωσης μέσα από το βλέμμα του Σκορσέζε

«Taxi Driver» (1976) , η ταινία-καταβύθιση στην ψυχή ενός ανθρώπου που νιώθει αποκομμένος από τον…

Κινηματογράφος

50 Ξένες ταινίες για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Κάθε Οκτώβριο, το ίντερνετ γεμίζει από λίστες ταινιών τρόμου. Όλοι βλέπουν φαντάσματα, ζόμπι και κάνουν…

Κινηματογράφος

October Sky: Νοσταλγία και έμπνευση

Το October Sky είναι μία αμερικανική βιογραφική ταινία του 1999, σε σκηνοθεσία του Joe Johnston…