Mary and Max: Ένα αριστούργημα από “πηλό”

Μary and Max
Πηγή: Northern Lights

Η ταινία Mary and Max είναι μία αυστραλιανή μαύρη κωμωδία, στην οποία οι χαρακτήρες είναι φτιαγμένοι από πηλό. Οι φωνές των χαρακτήρων δόθηκαν από τους ηθοποιούς Philip Seymour Hoffman, Toni Collette, Eric Bana, Bethany Whitmore, με αφήγηση από τον Barry Humphries. Επίσης, κέρδισε βραβείο καλύτερης μεγάλης ταινίας κινουμένων σχεδίων στα Asia Pacific Screen Awards και άνοιξε την βραδιά στο Sundance Film Festival το 2009.

Υπόθεση

To Mary and Max λαμβάνει χώρα στην όμορφη Αυστραλία το 1976. Η μικρή Mary είναι ένα φτωχό κορίτσι μίας κατεστραμμένης οικογένειας, με οικονομικά προβλήματα και αδιάφορους γονείς. Ακόμα, στο σχολείο δέχεται αρκετά πειράγματα λόγω ενός ατυχού σημαδιού στο πρόσωπο της. Η μόνη επαφή που έχει είναι μέσω αλληλογραφίας με τον Max. ένα παχουλό άνθρωπο με πολλά ψυχολογικά θέματα. Ο Max είναι κάτοικος της Νέας Υόρκης και γενικά δεν μπορεί να κάνει στενούς δεσμούς με άλλους ανθρώπους. Τελικά, οι δύο τους θα γίνουν πολύ καλοί φίλοι, με αποτέλεσμα να κρατάει ο ένας τον άλλο ενήμερο για τα καθημερινά γεγονότα της ζωής τους.

Όταν θα πάρει το πτυχίο της η Mary θα προσπαθήσει να γράψει ένα βιβλίο, το οποίο θα αφορά την ψυχολογική κατάσταση του Max. Από την άλλη πλευρά, ο Max θεωρεί ότι η ψυχολογική κατάσταση του είναι μέρος της προσωπικότητας του και διακόπτει την επικοινωνία με την Mary. ‘Υστερα από αυτό το συμβάν και παράλληλα  με την ερωτική απογοήτευση, η Mary αρχίζει να πέφτει σε κατάθλιψη και στον αλκοολισμό. Ο Max θα στείλει μία επιστολή για να ξαναγίνουν φίλοι με σκοπό να αφήσει τις κακές συνήθειες. Τελικά, η Mary θα ταξιδέψει στην Αμερική για να βρεθούν από κοντά, αλλά η συνάντηση αυτή θα έχει άσχημο τέλος..

Διαβάστε επίσης  Minari: Το άρωμα Κορέας των φετινών Όσκαρ
Advertisements
Ad 14
Mary and Max
Πηγή: Virtual History

Κριτική

Στο Mary and Max υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ δράματος και κωμωδίας, που δύσκολα θα συναντήσει κανείς στις αμέτρητες ταινίες με παρόμοια θέματα. Η τεχνική της ταινίας και συγκεκριμένα το claymation, δίνει στους ήρωες μας μια ιδιαίτερη συμπάθεια και τους κάνει πιο συναισθηματικούς. Επιπρόσθετα, το σενάριο είναι εξαιρετικό και κρατάει τον θεατή καθηλωμένο, με την αγωνία να κορυφώνεται λεπτό προς λεπτό.

Οι παστέλ αποχρώσεις και ο ελάχιστος φωτισμός προσδίδουν μια σαγηνευτική ατμόσφαιρα. Ο σκηνοθέτης παρουσιάζει με πολύ σωστό τρόπο το ρομαντικό στοιχείο, με την χρησιμοποίηση της αλληλογραφίας. Δηλαδή, στον σύγχρονο κόσμο που η δύναμη της τεχνολογίας κυριάρχει, αναδεικνύει την μαγεία της αλληλογραφίας. Η αυθόρμητη εξομολόγηση, ο λογοτεχνικός οίστρος και η λαχτάρα της προσμονής σε ένα γραμματοκιβώτιο δημιουργούν συναίσθηματα, που υπερβαίνουν τις σύγχρονες μορφές επικοινωνίας.

Να την δω;

Το Mary and Max πιστεύω ότι είναι κάτι παραπάνω από μία απλή ταινία. Ένας ύμνος στην διαφορετικότητα των ανθρώπων και στην δύναμη της φιλίας. Οι θεατές θα δουν πως ένας δεσμός δύο διαφορετικών ανθρώπων, ξεπερνά τα όρια της συνηθισμένης φιλίας. Η ανταλλαγή αλληλογραφίας μεταξύ τους, δημιουργεί ένα αυθεντικό κόσμο γεμάτο αγάπη. Ακόμα και αυτό το υποκατάστατο ανθρώπινης επαφής, είναι αντίδοτο σε έναν πλανήτη κοινωνικής απομόνωσης..

Δείτε το τρέιλερ:

Ταινίες, ταινίες και πάλι ταινίες. Μόνος ή με παρέα. Από κωμωδία μέχρι σπλατεριά. Αγαπημένος ηθοποιός Denzel Washington. Αγαπημένη ταινία Μan on fire. Αγαπημένη ατάκα “What we do in life echoes in eternity.” – Maximus, “Gladiator”.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

“Greedflation” και καπιταλισμός

Καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνει το βιοτικό επίπεδο των
μπλε ροζ

Γιατί μπλε για τα αγόρια και ροζ για τα κορίτσια;

Ένα διακριτό έμφυλο στερεότυπο που κυριαρχεί εδώ και δεκαετίες παγκοσμίως,