Επιτέλους, μάθαμε ποια είναι η ελληνική πρόταση στα φετινά Όσκαρ. Η «Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου είναι η φιναλίστ κι εμείς είμαστε εντυπωσιασμένοι σίγουρα.
Με τέσσερα βραβεία Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Α’ Γυναικείου Ρόλου στην Κάτια Γκουλιώνη, Β’ Γυναικείου Ρόλου στη Λυδία Φωτοπούλου, Φωτογραφίας στον Κλαούντιο Μπολιβάρ και μουσικής στον Νίκο Κυπουργό, σίγουρα είμαστε κι ενθουσιασμένοι αν την δούμε. Δεν έμεινε τόσο καιρό στις αίθουσες των κινηματογράφων, αλλά αυτή τη φορά θα την δούμε όλοι.
Η «Πολυξένη: Μια Ιστορία από την Πόλη» της Δώρας Μασκλαβάνου -που είναι εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα -πραγματεύεται την ιστορία ενός κοριτσιού που μεγαλώνει στο ορφανοτροφείο της Καβάλας μέχρι να το υιοθετήσει το ζεύγος Σεριάδη, εύποροι Κωνσταντινουπολίτες. Όσο η Πολυξένη μεγαλώνει, η ζωή της είναι προστατευμένη και με όλες τις ανέσεις. Όταν οι θετοί γονείς της φύγουν απ’ τη ζωή, η ελληνική κοινότητα θα κάνει ό,τι μπορεί για να καρπωθεί την κληρονομιά της Πολυξένης και να την εξοστρακίσει, να γίνει μια γυναίκα πολύ ξένη απέναντι στη θέση όπου προσπάθησε ν’ ανήκει. Στην ουσία, ο θάνατος του θετού πατέρα της στην αρχή της ταινίας σημαίνει την αρχή του τέλους της.
Κατά μία έννοια, η ταινία είναι μια αντίστροφη μέτρηση προς την καταστροφή σε όλα τα επίπεδα και η Μασκλαβάνου τη χειρίζεται με συνέπεια γιατί αγαπά αυτή την αθώα (αν και κάπως προβληματική) γυναίκα.
Στη σκηνοθεσία έχουμε την Δώρα Μασκλαβάνου και πρωταγωνιστεί η Κάτια Γκουλιώνη, ο Οζγκούρ Έμρε Γιλντιρίμ και η Λυδία Φωτοπούλου.
Σε ό,τι φορά τα βραβεία Όσκαρ, η διαδικασία προβλέπει κατ’ αρχάς την υποβολή των ταινιών από τις χώρες και στην συνέχεια μια αρχική επιλογή των ταινιών που πληρούν τις προϋποθέσεις. Λίγους μήνες αργότερα, κατά πάσα πιθανότητα τον Ιανουάριο του 2019 θα καταρτιστεί η λίστα των εννιά φιναλίστ από τις οποίες στα τέλη του ίδιου μήνα θα εμφανιστεί η τελική πεντάδα που θα διαγωνιστεί για το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο.
Η Επιτροπή επέλεξε κατά πλειοψηφία την ταινία «Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου, λόγω του τρόπου με τον οποίο το θέμα προσεγγίζεται σεναριακά καθώς και της μορφής που λαμβάνει η ανέλιξη των χαρακτήρων καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας. Μειοψήφησε η ταινία «1968» του σκηνοθέτη Τάσου Μπουλμέτη.
Η απόφαση πάρθηκε σήμερα Τρίτη στην αίθουσα συνεδριάσεων της Διεύθυνσης Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Μοναδική εκκρεμότητα για να επικυρωθεί επίσημα η πρόταση είναι η υπογραφή της υπουργού.
Να πούμε πως, τα τελευταία χρόνια, η μοναδική ελληνική ταινία που κατάφερε να περάσει στην τελική πεντάδα του Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας ήταν ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου το 2010.
Με στοιχεία από 2future4umag.com και flix.gr