Θα Χυθεί Αίμα: οι άντρες που έχτισαν την Αμερική

I drink your milkshake. I DRINK IT UP!” Μια από τις πιο αστείες και φαινομενικά αθώες φράσεις που έχουν ειπωθεί στην ιστορία του κινηματογράφου, μα συνάμα και μια εκ των πιο τρομαχτικών. ΠΡΟΣΟΧΉ! Ουδεμία σχέση έχει με το κωμικά φορτισμένο “5$ milkshake” από το “Pulp Fiction”. Αυτή η φράση και αυτό το milkshake κρύβουν μέσα τους όλη την ψυχή -την σκοτεινή ψυχή- της ταινίας “Θα Χυθεί Αίμα”.

Είναι η ίδια η ουσία του πρωταγωνιστή μας, Daniel Plainview, αλλά και του τρόπου με τον οποίο εξελίχθηκε το αδηφάγο σύστημα του καπιταλισμού στην νεοσύστατη τότε Αμερική.

Ας αφήσουμε όμως για λίγο τα γενικόλογα και… τα milkshakes!

Πηγή εικόνας: etsy.com

Μια ιστορία πετρελαίου

To “Θα Χυθεί Αίμα” διανύει χρονικά μια περίοδο από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και τις 3 πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Ακολουθεί το σκοτεινό ταξίδι του πρωταγωνιστή μας, Daniel Plainview, στον πλουτισμό, την διαφθορά και την πλήρη απαξίωση της ανθρώπινης ηθικής. Ο Daniel Plainview είναι ένας ανερχόμενος μεταλλευτής πετρελαιοπηγών στις ταραγμένες και δύσκολες εποχές της “υπό κατασκευή” Αμερικής – κυριολεκτικά και μεταφορικά-. Σαν θεατές τον βλέπουμε να αναρριχάται στα σκαλιά του νεοπλουτισμού και του καπιταλισμού. Με ότι συνέπειες και αν έχει αυτό. Αυτό που θα μπορούσε να ειπωθεί και να περιγράψει εύκολα τον Daniel Plainview είναι ότι “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα”. Ο σκοπός; Να πλουτίσει και να αποκτήσει δύναμη. Τα μέσα; Η εκμετάλλευση, ο εκβιασμός, η κοροϊδία, ο φθόνος και ο φόνος.

Το “Θα Χυθεί Αίμα” εξερευνά την θρησκεία, την οικογένεια, τα ηθικά διλήμματα, τις επιλογές που κάνουμε και τις επακόλουθες συνέπειες τους.

Διαβάστε επίσης  Heathers: 33 χρόνια μετά την παρθενική κυκλοφορία της πιο «cool» εφηβικής ταινίας στις Η.Π.Α.
Θα Χυθεί Αίμα
Πηγή εικόνας: imdb.com

Οι άντρες που έχτισαν την Αμερική

Το “Θα Χυθεί Αίμα” σαν τίτλος νομίζω περιγράφει τέλεια τον πυρήνα της ταινίας. Πλουτισμός επι πτωμάτων και “αιματοβαμμένες” περιουσίες. Είναι μια μεγάλη αλληγορία και μια ενδοσκόπηση. Πώς πραγματικά δημιουργήθηκε ο δυτικός πολιτισμός και συγκεκριμένα η Αμερική; Πως απέκτησε τόση δύναμη μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; Ο Daniel Plainview είναι μια κινηματοφραφική οπτική στους ανθρώπους που έχτισαν την Αμερική, όπως οι Ροκφέλερς και οι Βάντερμπίλτς. Άνθρωποι που έκαναν τα πάντα για να φτάσουν στην μοναχική κορυφή του κόσμου. Η ταινία αυτή είναι ουσιαστικά ένα ψυχογράφημα της νεο-καπιταλιστικής Αμερικής μέσα από τα μάτια του Paul Thomas Anderson.

Πως θα χτιστεί λοιπόν μια υπερδύναμη; Μα φυσικά Θα Χυθεί Αίμα.

Θα Χυθεί Αίμα
Πηγή εικόνας: spotern.com

Ένας αδυσώπητος άνθρωπος

Ο Daniel Plainview είναι ένας από τους αγαπημένους μου κινηματογραφικούς χαρακτήρες. Δεν ξέρω αν είναι επειδή πρόκειται για έναν εξαιρετικά καλογραμμένο χαρακτήρα, αν είναι η ερμηνεία του Day Lewis ή και τα δύο. Μάλλον το τρίτο. Βλέπουμε έναν χαρακτήρα ο οποίος στα δικά μου μάτια πρόκειται για έναν απόλυτο villain. Ένα άτομο το οποίο θα κάνει τα πάντα μέχρι να πετύχει αυτό που θέλει. ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Ένα άτομο που δεν έχει κανένα ηθικό φραγμό και όπως και ο ίδιος λέει, μισεί τους ανθρώπους και δεν βλέπει τίποτα καλό σε αυτούς. Συναναστρέφεται μαζί τους μόνο για πετύχει κάποιον σκοπό και τίποτα άλλο. Αν καταλάβει ότι τον κοροϊδεύουν ή ότι βρίσκεται υπό, τότε βλέπουμε την πραγματική του μορφή. Ο Daniel Plainview απορρίπτει την ανθρωπότητα και απαρνείται την θρησκεία. Το μοναδικό σημείο τομής στην ζωή του είναι ένα: ο εαυτός του.

Διαβάστε επίσης  «Α Quiet Place»: Ένας δυστοπικός τρόμος χωρίς φωνή
Θα Χυθεί Αίμα
Πηγή εικόνας: mentalfloss.com

Η ετυμηγορία

To “Θα Χυθεί Αίμα” είναι για εμένα μια εξαιρετική ταινία και η καλύτερη ταινία του PTA. Θα μου άρεσε πάρα πολύ ακόμη και αν υπήρχε κάποιος άλλος ηθοποιός στην θέση του πρωταγωνιστή. Αλλά, ο Daniel Day Lewis και η ερμηνεία του ως Daniel Plainview είναι νομίζω το στοιχείο που κάνει την ταινία διαχρονική και προσφέρει έναν από τους καλύτερους χαρακτήρες/villains στην ιστορία της μεγάλης οθόνης.

Mε λένε Στέφανο Κυριαζίδη και σπουδάζω Κοινωνική Εργασία . Λατρεύω τις ταινίες , την μουσική , τα βιβλία , τις επιστήμες και οτιδήποτε μπορεί να μου προσφέρει γνώσεις . Έγινα αρθρογράφος για να εξασκήσω την γραφή μου, να μιλήσω για αυτά που μου αρέσουν και να κάνω τα μάτια του κόσμου να ματώσουν !!!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Πόσο γρήγορα μπορεί να διαβάσει ένας άνθρωπος;

Τι είναι η ταχεία ανάγνωση; Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι