Σεπτέμβρης λοιπόν και το καλοκαίρι μπορεί ημερολογιακά να τελείωσε αλλά ζούμε στην Ελλάδα και η ζέστη καλά κρατεί. Αυτή τη φορά θα σας ταξιδέψω στο βορειοανατολικό Αιγαίο, μέχρι τη Λέσβο και μάλιστα θα σας ξεναγήσω μέσα σε 72 ώρες στα highlights του νησιού, ξεφεύγοντας από το κέντρο. Για εκείνους που δούλευαν το καλοκαίρι ή από επιλογή προτιμούν να πάνε τώρα τις διακοπές τους, αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος μιας που δεν έχει τόσο κόσμο και ο καιρός είναι ακόμη ιδανικός για μπανάκια και ταβερνάκια.
Ημέρα 1η
Ξεκινάμε για την Πέτρα, έναν παραδοσιακό οικισμό στη Λέσβο, βόρεια του νησιού. Χιλιάδες τουρίστες αλλά και ντόπιοι επισκέπτονται τον υπερυψωμένο σε πέτρινο βράχο (εξού και το όνομα του χωριού) ναό της Παναγίας Γλυκοφιλούσας. Τα 114 σκαλοπάτια που οδηγούν στην εκκλησία, θα μας αποζημιώσουν με μια μοναδική θέα από ψηλά. Στη συνέχεια, με μια στάση στο αρχοντικό της Βαρελτζήδαινας, θα γνωρίσουμε κλασικό δείγμα αρχιτεκτονικής αρχοντικών παντρεμένο με ανατολίτικα στοιχεία της όψιμης οθωμανικής περιόδου και μετά, με βήμα ταχύ στο Καλντερίμι, στο εστιατόριο με την όμορφη αυλή και την πιο ωραία ποικιλία κρεατικών.
Σε απόσταση αναπνοής από την Πέτρα, θα βρεις τον κοσμοπολίτικο Μόλυβο ή αλλιώς Μήθυμνα. Αφού περιηγηθούμε στα ξακουστά πλακόστρωτα σοκάκια του με τα γραφικά μαγαζάκια και δούμε το επιβλητικό κάστρο, περνάμε στιγμές απόλυτης χαλάρωσης στο ξενοδοχείο Villa Molivos Castle είτε για μια διαμονή είτε απλά για μια επίσκεψη στην πισίνα του, η οποία είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να γίνεται ένα με το μπλε του ουρανού. Κι όταν σε βρει το σούρουπο στον Μόλυβο, πιες ένα δροσερό κοκτέιλ στο εξωτικό σκηνικό του Congas Ethnic Beach Bar.
Ημέρα 2η
Δεύτερη μέρα και κατευθυνόμαστε 27 χιλιόμετρα έξω από τη Μυτιλήνη, στον παραδοσιακό οικισμό της Αγιάσου, χτισμένο στις πλαγιές του όρου Όλυμπος. Αφού επισκεφτούμε την εκκλησία της Παναγίας της Αγιάσου και διαλέξουμε δωράκια από τα μαγαζιά με τα χειροποίητα έργα λαϊκής τέχνης (ειδικά τα ξυλόγλυπτα), θα απολαύσουμε στο καφενείο των Θεόφιλων μερακλίδικο ελληνικό καφέ με σπιτικά γλυκά του κουταλιού. Συνεχίζοντας, αν θέλεις να ζήσεις την εμπειρία που προσφέρουν τα θεραπευτικά ιαματικά λουτρά, θα προχωρήσεις στον Πολιχνίτο.
Για όμορφες παραλίες με κρυστάλλινα νερά στη Λέσβο κατάλληλος προορισμός είναι τα Βατερά, που απέχουν λίγη ώρα από τον Πολιχνίτο. Υπάρχουν πολλά beach bars (για να μάθεις τα πιο διάσημα κάνε κλικ εδώ) ακριβώς πάνω στη θάλασσα για τον καφέ, την μπύρα ή κάποιο σνακ που ικανοποιούν όλα τα γούστα αλλά και αρκετά σημεία που μπορείτε να στρώσετε την ψάθα σας. Αν λαχταράς νόστιμα μεζεδάκια, φρέσκα ψαράκια και ουζάκια πλάι στο κύμα μεταφερόμαστε απευθείας στην Νυφίδα και στην ταβέρνα ”Ο Γρηγόρης” που φροντίζει εδώ και χρόνια για αυτά.
Ημέρα 3η
Σου φύλαξα για το τέλος την πατρίδα της λυρικής ποιήτριας Σαπφούς και δεν είναι άλλη από την Ερεσό. Αν είσαι του κάμπινγκ, πάρε την σκηνή σου και άρχισε να την στήνεις στην Σκάλα Ερεσού δίπλα στις χελώνες (πραγματικά, υπάρχουν!). Αν είσαι υπέρ του γυμνισμού, μπορείς να μείνεις ήσυχος γιατί υπάρχουν και άλλοι στο ένα κομμάτι της παραλίας. Πριν μας βρει το ηλιοβασίλεμα, ας δοκιμάσουμε κάποιο κοκτέιλ και ένα από τα πιάτα της έθνικ κουζίνας του Parasol Beach Bar, όπως φαλάφελ και νουντλς σε λάτιν ρυθμούς.
Αξίζει να φτάσουμε στο Σίγρι με το περίφημο μουσείο φυσικής ιστορίας απολιθωμένου δάσους στη Λέσβο, ένα διατηρητέο φυσικό μνημείο με παγκόσμια αναγνώριση. Πέρα από αυτό, εκείνο το απομακρυσμένο χωριουδάκι είναι όαση για όσους δεν προτιμούν τα πολύ κοσμικά με υπέροχες αμμουδιές, όπως εκείνη της Παναγίας της Φανερωμένης και τις ψαροταβέρνες για τέλεια γαριδομακαρονάδα με θαλασσινή αύρα. Επιπλέον, από το λιμάνι του Σιγρίου πραγματοποιούνται κάποια ακτοπλοικά δρομολόγια.
Κλείνοντας αυτόν τον οδηγό, ας σκεφτούμε όλοι πόσα νησάκια όχι και τόσο γνωστά στην χώρα μας περιμένουν να τους δώσουμε μια ευκαιρία. Ένα από αυτά είναι κάλλιστα και η Λέσβος. Η Λέσβος του Πιττακού, της Σαπφούς, του Θεόφιλου, του Κόντογλου, του Ιακωβίδη, του Εφταλιώτη, του Τεριάντ, του Βενέζη, του Ελύτη, παρότι τα τελευταία χρόνια έχει πραγματικά μαζί με τους κατοίκους της ταλαιπωρηθεί, δεν έχει πάψει να κρατά ακόμη το στέμμα της και να αποκαλείται δίκαια ”αρχόντισσα του Αιγαίου”.
Advertising