Ο Notre Dame στο Παρίσι από άλλο μάτι

Παρίσι
Πηγή εικόνας: dezeen.com

7 διαφορετικές αρχιτεκτονικές προτάσεις για τη «Notre Dame»

Δεδομένου ότι η πυρκαγιά κατέστρεψε τον καθεδρικό ναό της Notre Dame στο Παρίσι, ο Γάλλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε έναν διαγωνισμό για να αντικαταστήσει το κομμάτι που καταστράφηκε. Ο αρχιτεκτονικός και καλλιτεχνικός οίστρος των σχεδιαστών έχει προσφέρει αρκετές εναλλακτικές προτάσεις. Παρακάτω υπάρχουν 7 προτάσεις άξιες θαυμασμού.

Studio Fuksas

Παρίσι
Πηγή εικόνας: instagram.com/fuksas_architects

 

Οι Ιταλοί αρχιτέκτονες Massimiliano και Doriana Fuksas πρότειναν να προστεθεί μια σύγχρονη οροφή και στύλος από κρυστάλλινο μπακαρά στον καθεδρικό ναό, ο οποίος θα ανάβει τη νύχτα. «Ένα κρύσταλλο σπειροειδές σύμβολο της ευθραυστότητας της ιστορίας και της πνευματικότητας.», δήλωσε το studio στο Dezeen.

Mathieu Lehanneur

Notre-Dame
Πηγή εικόνας: instagram.com/mathieulehanneur

 

Ο γάλλος σχεδιαστής Mathieu Lehanneur  προτείνει την αντικατάστασή του, όχι με αντίγραφο αυτού που χτίστηκε πριν 150 χρόνια, αλλά αυτό που υπήρχε κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς. «Με προκλητικό τρόπο πρότεινα να το ανοικοδομήσω όπως ήταν, αλλά όπως ήταν την περασμένη εβδομάδα! Μου αρέσει αυτή η ιδέα μιας παγωμένης στιγμής στην ιστορία που μπορεί να παραμείνει για αιώνες. Το έργο είναι μια μνημειώδης μόνιμη φλόγα που καλύπτεται με χρυσά φύλλα. Για μένα, είναι ένας τρόπος να συλλάβει την καταστροφή και να την μετατρέψει σε ομορφιά, μετατρέποντας το εφήμερο σε μόνιμη.» Είπε ο Lehanneur στο Dezeen.

Vizumatelier

Notre-Dame
Πηγή εικόνας: instagram.com/vizumatelier

 

Η πρόταση της Vizumatelier είναι ένας ελαφρύς πύργος γεμάτος με δέσμη φωτός που θα λάμπει απευθείας προς τα πάνω. «Στους γοτθικούς χρόνους οι οικοδόμοι προσπαθούσαν να φτάσουν στον ουρανό, ο Viollet le Duc το δοκίμασε και τον 19ο αιώνα ήρθε πιο κοντά, τώρα είναι δυνατό να ανέβει ακόμα πιο ψηλά», δήλωσε το studio.

Διαβάστε επίσης  Η Αγία Σοφία της Θεσσαλονίκης: «Ναός της του Θεού Σοφίας»
Advertisements
Ad 14

Kiss The Architect

Notre-Dame
Πηγή εικόνας: instagram.com/kissthearchitect

 

Το Κυπριακό αρχιτεκτονικό studio «Κiss the Αrchitect» πρότεινε την ανοικοδόμηση του κτηρίου με ένα εκλεκτικό μείγμα τόξων και μπαλών τυλιγμένων γύρω από μια κεντρική σκάλα.

Studio AJ6

Notre-Dame
Πηγή εικόνας: instagram.com/alexandre_fantozzi

 

Βασισμένη στο Σάο Πάολο, το AJ6 Studio φαντάζεται τη Notre-Dame στο Παρίσι να ανοικοδομείται κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από βιτρό. «Στη γοτθική υπάρχει η σύνδεση της γης με τον ουρανό και μέσα στον καθεδρικό ναό, ο φυσικός φωτισμός πολλαπλασιάζεται στα χρώματα μέσω του φίλτρου του καλύμματος σε βιτρό», εξηγεί ο Alexandre Fantozzi, δημιουργικός συνεργάτης στο studio.

Alexander Nerovnya

Πηγή εικόνας: instagram.com/alex_nerovnya

 

Ο αρχιτέκτονας από τη Ρωσία, Alexander Nerovnya, προτείνει να συνδυαστεί μια πλήρως γυάλινη οροφή με μια πιο παραδοσιακή δομή σπιράλ. «Όταν έρθουν οι άνθρωποι να δουν τον καθεδρικό ναό στο Παρίσι, θα νιώσουν μια ισχυρή σχέση με την ιστορία που βλέπει τα αρχαία και τα σύγχρονα μέρη μαζί», εξήγησε στη Nerovnya.

David Deroo

Πηγή εικόνας: instagram.com/deroodavid

 

Ο Γάλλος αρχιτέκτονας και καλλιτέχνης David Deroo δημιούργησε ένα σχέδιο για «μια ιδεαλιστική αναπαράσταση του πώς θα μπορούσε να ανακατασκευαστεί η Notre-Dame». Η απεικόνιση δείχνει μια εκσυγχρονισμένη εκδοχή της οροφής και της κεφαλής που διατηρεί πολλά από τα έντυπα του πρωτοτύπου. «Πρέπει να επιτευχθεί ένα μεσαίο έδαφος μεταξύ της αναγνώρισης του παρελθόντος και της αναβάθμισης του τώρα», δήλωσε ο Deroo στο Dezeen.

Διαβάστε επίσης  Η νέα έδρα του Calvin Klein στο Παρίσι

Special Thanks: Dezeen.com

Χαιρετώ την ομήγυρη!Είμαι ο Στέργος, χωρίς "ι", μια πολύπλευρή ανθρώπινη οντότητα. Φοιτητής στο Δομικών Έργων που έχω κάνει το χόμπι μου επάγγελμα και εργάζομαι πλέον ως Μάγειρας! Καλλιτεχνική φλέβα από μικρός, αφου πάντα μου άρεσε η ζωγραφική, ενώ με γοήτευε ιδιαίτερα η Αρχιτεκτονική και η διακόσμηση! Τα άρθρα μου θα προσπαθήσω να είναι "Στέργος", σύντομα και συνάμα πλήρη. Σας εύχομαι καλή ανάγνωση!!!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Psychic

«The Psychic»: Ένα εφιαλτικό ψυχολογικό θρίλερ στα μονοπάτια του «gore»

Στην εισαγωγική σκηνή του «Psychic» βρισκόμαστε στο 1959, κάπου στην
Joy Division

Μάντσεστερ: H μέλισσα, η μουσική και το ποδόσφαιρο

Αν πάει κάπου το μυαλό μας όταν μας μιλούν για