Φάρμακα για την ημικρανία στην εγκυμοσύνη: Υπάρχει κίνδυνος νευροαναπτυξιακών διαταραχών;

Πηγή εικόνας: Φάρμακα για την ημικρανία στην εγκυμοσύνη: Υπάρχει κίνδυνος νευροαναπτυξιακών διαταραχών;

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Φάρμακα για την ημικρανία στην εγκυμοσύνη: Υπάρχει κίνδυνος νευροαναπτυξιακών διαταραχών; αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή από την αγγλική στην ελληνική γλώσσα του πρωτότυπου άρθρου που μπορεί να βρεθεί εδώ.

Καλά είναι τα νέα για τα άτομα με ημικρανία τα οποία λαμβάνουν φάρμακα πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης — μια νέα μελέτη δε διαπίστωσε αύξηση στις νευροαναπτυξιακές διαταραχές όπως ο αυτισμός και η ΔΕΠΥ στα παιδιά τους.

Η μελέτη εξέτασε τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τις κρίσεις ημικρανίας τα οποία ονομάζονται τριπτάνες. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 21 Μαΐου 2025, διαδικτυακά στο Neurology®, το ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ αυτών των φαρμάκων και των νευροαναπτυξιακών διαταραχών.

Advertising

Advertisements
Ad 14

«Αυτά τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά για τις γυναίκες με ημικρανία, οι οποίες μπορεί να λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα πριν καν καταλάβουν ότι είναι έγκυες, και αυτές είναι χρήσιμες πληροφορίες για τους γιατρούς τους, οι οποίοι μπορούν να λαμβάνουν πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τη θεραπεία των ατόμων με εξουθενωτικές κρίσεις ημικρανίας», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Hedvig Nordeng, Δρ., του Πανεπιστημίου του Όσλο στη Νορβηγία.

  • Για τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα αρχεία μητρώου υγείας για ολόκληρο τον Νορβηγικό πληθυσμό και εντόπισαν 26,210 εγκυμοσύνες σε γυναίκες με ημικρανία στην αρχή της εγκυμοσύνης.
  • Από αυτές τις γυναίκες, 21,281, ή πάνω από το 80%, είχαν λάβει τριπτάνες τον χρόνο πριν από την εγκυμοσύνη τους και 4,929 από αυτές με ημικρανία δεν είχαν λάβει καθόλου τριπτάνες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
  • Για όσες έλαβαν φαρμακευτική αγωγή για την ημικρανία, οι ερευνητές τις χώρισαν σε τέσσερις ομάδες:
    • άτομα με χαμηλή χρήση τριπτανών τα οποία σταμάτησαν να τις χρησιμοποιούν πριν από την εγκυμοσύνη (42%)·
    • άτομα τα οποία αύξησαν τη χρήση τριπτανών έξι μήνες πριν από την εγκυμοσύνη και σταμάτησαν να τις χρησιμοποιούν στην αρχή της εγκυμοσύνης (31%)·
    • άτομα με μέτρια χρήση τριπτανών πριν από την εγκυμοσύνη τα οποία συνέχισαν στην αρχή της εγκυμοσύνης (21%)· &
    • άτομα τα οποία χρησιμοποίησαν τριπτάνες πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (6%).

Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν τα παιδιά που γεννήθηκαν για κατά μέσο όρο οκτώ χρόνια και μέχρι την ηλικία των 14 ετών για κάποια από αυτά.

Οι ερευνητές έλεγξαν τα μητρώα υγείας για τις διαγνώσεις των νευροαναπτυξιακών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της ΔΑΦ, των διαταραχών συμπεριφοράς, των μαθησιακών και διανοητικών αναπηριών, των διαταραχών λόγου και ομιλίας, του αναπτυξιακού κινητικού συντονισμού και της ΔΕΠΥ.

  • Συνολικά, 1,140 παιδιά, ή 4,3%, διαγνώστηκαν με κάποια νευροαναπτυξιακή διαταραχή κατά τη διάρκεια της μελέτης.
  • Οι πιο συχνές διαταραχές ήταν η ΔΕΠΥ και οι διαταραχές του λόγου και της ομιλίας.
  • Συνολικά, το 2,2% των παιδιών ατόμων με τη μεγαλύτερη χρήση τριπτανών διαγνώστηκαν με ΔΕΠΥ, σε σύγκριση με το 2,1% των παιδιών ατόμων με ημικρανία που δεν έκαναν χρήση τριπτανών.
  • Συνολικά, το 1,1% των παιδιών ατόμων με τη μεγαλύτερη χρήση των φαρμάκων διαγνώστηκαν με διαταραχές λόγου και ομιλίας, σε σύγκριση με το 1,0% των παιδιών ατόμων που δεν έκαναν χρήση των φαρμάκων.
  • Όταν οι ερευνητές προσάρμοσαν τα αποτελέσματα ώστε να λάβουν υπόψη άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης νευροαναπτυξιακών διαταραχών, όπως η ύπαρξη νευροαναπτυξιακής διαταραχής από έναν γονέα, η λήψη φολικού οξέος ή η χρήση άλλων φαρμάκων όπως τα οπιοειδή ή τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, δεν διαπίστωσαν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης νευροαναπτυξιακών διαταραχών σε παιδιά που εκτέθηκαν στις τριπτάνες προγεννητικά.

«Η ημικρανία επηρεάζει σχεδόν ένα στα πέντε άτομα αναπαραγωγικής ηλικίας», δήλωσε ο Nordeng. «Ενώ τα συμπτώματα συχνά βελτιώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, περίπου το 8% των ανθρώπων βιώνουν επιδείνωση των κρίσεων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών τόσο στη μητέρα όσο και στο έμβρυο, επομένως είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές θεραπείας».

Advertising

Ένας περιορισμός της μελέτης ήταν ότι οι ερευνητές δεν επαλήθευσαν ότι τα άτομα έπαιρναν τα φάρμακά τους για την ημικρανία, αλλά μόνο ότι εκτέλεσαν τις συνταγές τους, επομένως η πραγματική έκθεση στα φάρμακα μπορεί να διαφέρει από τις εκτιμήσεις.

Βιβλιογραφία

American Academy of Neurology. (2025, 21 Μαΐου). Good news for people with migraine who take drugs before or during pregnancy. ScienceDaily. Ανακτήθηκε 15 Ιουνίου 2025 από www.sciencedaily.com/releases/2025/05/250521161104.htm

Camanni, M., van Gelder, M. M. H. J., Cantarutti, A., Nordeng, H., & Lupattelli, A. (2025). Association of Prenatal Exposure to Triptans, Alone or Combined With Other Migraine Medications, and Neurodevelopmental Outcomes in Offspring. Neurology104(12), e213678. https://doi.org/10.1212/WNL.0000000000213678

Σπούδασα Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (2008) και ολοκλήρωσα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στην Ανάπτυξη του Παιδιού στο Τμήμα Ψυχολογίας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (2012). Το 2014, ξεκίνησα διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου. Τον Δεκέμβριο του 2018, υπερασπίστηκα επιτυχώς τη διατριβή μου με τίτλο (στην ελληνική γλώσσα): Η διερεύνηση της οργάνωσης του λεξιλογίου σε παιδιά που μιλούν Ελληνικά με δυσκολίες στη γλώσσα και τον αλφαβητισμό. Η διδακτορική διατριβή μπορεί να βρεθεί εδώ: https://discovery-pp.ucl.ac.uk/id/eprint/10077333/

What’s Unfolding in Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος

Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος

Η Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες στον Αυτισμό

Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (εφεξής ΔΑΦ) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης…

Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος

Αριθμός διαγνωσμένων και μη διαγνωσμένων ατόμων με αυτισμό

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Αριθμός διαγνωσμένων και μη διαγνωσμένων ατόμων με αυτισμό, θα παρουσιάσει…

Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος

Αλλαγές στην έννοια του αυτισμού: Συνοδές διαταραχές

Ο “καθαρός” αυτισμός είναι στην πραγματικότητα πολύ σπάνια διαταραχή, ενώ οι συνοδές διαταραχές είναι ο…

Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος

Αύξηση της διάγνωσης του αυτισμού από το 1998 έως το 2018

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Αύξηση της διάγνωσης του αυτισμού από το 1998 έως το…

Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος

Μουσική και Ταεκβοντό: Παρέμβαση Παιδιών με Αυτισμό

Μουσική και Ταεκβοντό: Παρέμβαση Παιδιών με Αυτισμό Μάθετε πώς ο συνδυασμός της μουσικής και του…

Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος

Ελάχιστα λεκτικά παιδιά με ΔΑΦ: Παρεμβάσεις

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Ελάχιστα λεκτικά παιδιά με ΔΑΦ: Παρεμβάσεις, αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή…

Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος

Τρόπος επικοινωνίας ατόμων με αυτισμό: Διαφέρει από τους νευροτυπικούς;

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Τρόπος επικοινωνίας ατόμων με αυτισμό: Διαφέρει από τους νευροτυπικούς; αποτελεί…