Αναπολώντας την εποχή του μελανιού. Από το Γρηγόρη Καραγιαννίδη

12 Μαΐου 2018

εποχή του μελανιού

«Εμφάνισες τα φιλμ από τις φωτογραφίες της συνέντευξης;»
«Ήρθε τέλεξ από Λονδίνο. Πρώτη στις εκλογές η Θάτσερ.»
«Κασέτες να αγοράσουμε για τη συνέντευξη.»

Αυτές οι φράσεις, και άλλες παρόμοιες, ακούγονται στον σημερινό αναγνώστη – ίσως ακόμη και σε έναν αρθρογράφο – παράξενες, διότι περιέχουν όρους που έχουν εκλείψει από τη σημερινή πραγματικότητα. Πριν 30 και κάτι χρόνια όμως ήταν όροι συνηθισμένοι σε μία κουβέντα, και ειδικά σε αυτήν που αναπτυσσόταν στα γραφεία μίας εφημερίδας…

Νοσταλγώ πραγματικά εκείνη τη δημοσιογραφία των «παλιών καλών χρόνων». Την καλή, στρατευμένη δημοσιογραφία, και όχι τον επονομαζόμενο «κίτρινο τύπο», ο οποίος υπήρχε ακόμη και τότε, υπό τη μορφή του αλήστου μνήμης «Αυριανισμού».

Αναπολώντας την εποχή του μελανιού λοιπόν. Του καιρού αυτού που ο σύντροφος ενός δημοσιογράφου ήταν το μελάνι του στυλό, της γραφομηχανής, του τυπογραφείου, και όχι ένα πληκτρολόγιο και μία σύνδεση σταθερής τηλεφωνίας. Του καιρού που οι εργαζόμενοι μίας εφημερίδας χρησιμοποιούσαν κάθε δυνατό μέσο, από τηλέφωνο έως τις προσωπικές διασυνδέσεις, για να διασταυρώσουν μία είδηση, που κάθε τους ρεπορτάζ «λόγχιζε» την εξουσία και το κατεστημένο, που η αλήθεια γι’ αυτούς ήταν κάτι το ιερό, διότι η εφημερίδα και το ραδιόφωνο ήταν η μοναδικές πηγές ενημερώσεως σε κάποιες περιοχές της χώρας.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Ήταν τα χρόνια των εμβληματικών χρονογράφων και σκιτσογράφων. Αυτών που ακόμη και σήμερα βρίσκουμε προφητικούς, και πολλές φορές αναρωτιόμαστε πόσο μπροστά ήταν, όταν διαβάζουμε κάποιο κείμενο ή βλέπουμε κάποιο σκίτσο του. Η εποχή όπου η φιγούρα του αρχισυντάκτη και του διευθυντή ήταν πατρική, και όχι μία εκπροσώπηση της εργοδοσίας, και του στυγνού εργασιακού μεσαίωνα που φέρανε τα μνημόνια…

Οι μορφές και τα αντικείμενα στα γραφεία… Χοντρά γυαλιά, ιδρωμένα πουκάμισα, χέρια μαύρα από το μελάνι που έχει ποτίσει το δέρμα. Το σακάκι αφημένο στην καρέκλα, και στο τραπέζι αντίτυπα της εφημερίδας, αποκόμματα και βιβλία, χαρτιά και σημειώσεις. Η γραφομηχανή στη μέση, και ένα τασάκι γεμάτο από γόπες Άσσου ή Rex. Τ’ άδεια πακέτα ήδη κείτονταν στον κάλαθο των αχρήστων, παρέα με μουτζουρωμένες σελίδες, τσαλακωμένα χαρτιά και ημιτελή σκίτσα. Οι λέξεις να ίπτανται στο χώρο: «οκτάστηλο, φίλμ, ρετούς». Λέξεις, που όπως έγραψα και παραπάνω, τείνουν να εξαφανιστούν στο σήμερα. Μόχθος για μία και μόνο φωτογραφία! Το “social media delivery” και το διαδίκτυο, λέξεις που δεν υπήρχαν καν στη συζήτηση! Ήθελε μαγκιά να βγάλεις τέτοια δουλειά χωρίς τις διευκολύνσεις του ηλεκτρονικού υπολογιστή…!

Οι συζητήσεις ανάμεσα στη συντακτική ομάδα, μεγαλόφωνες, έντονες, πνιγμένες στον  καπνό. «Η Αλλαγή», «ο Χαρίλαος», «οι του Εσωτερικού», «ο Πεσμαζόγλου ΚΟ.ΔΗ.ΣΟ. το είπε τελικά το κόμμα», «ο Ανδρέας πάει για την εξουσία», «Λένε πως ο φρυδάς θα κάνει πρωθυπουργό το Ράλλη», και άλλα πολλά… Η ετοιμασία του φύλλου, η ύλη, η τελική έγκριση, «Φεύγει για τυπογραφείο!»… Αυτό ήταν λοιπόν!

Έξω, περασμένα μεσάνυχτα. Μαζεύεις το στυλό, το σημειωματάριο και το κασετοφωνάκι σου. Τα πετάς στην τσάντα μαζί με 2 κασέτες. Βγαίνεις στο δρόμο. Εάν δεν έχεις δικό σου μέσο, “την έβαψες”. Κλειστός ο Ηλεκτρικός τέτοια ώρα, όπως επίσης τα λεωφορεία και τα τρόλλεϋ (για μετρό ούτε λόγος, λένε-λένε, και πρόοδο δεν έχουμε δει). Ταξί λοιπόν… Σε πάει σπίτι πριν το χάραμα, για να κοιμηθείς 2-3 ώρες, και μετά ξανά στο γραφείο. Έχεις μπόλικη δουλειά την επόμενη. Την ώρα που εσύ κλείνεις τα μάτια, χαράματα πλέον, στο κρεβάτι, η εφημερίδα διανέμεται. Ο ταξιτζής που πιο πριν σε πήγε σπίτι τελειώνει τη βάρδιά του. Πλησιάζει τον πάγκο με τις εφημερίδες στο Σύνταγμα. Παίρνει στα χέρια του την εφημερίδα, το «παιδί» σου, το γέννημά σου. Δίνει το πεντάδραχμο στον εφημεριδοπώλη, και αγοράζει το φύλλο. Το λογότυπο στον τίτλο, η πένα που ΄ναι ταυτόχρονα κι ακόντιο, το πρωτοσέλιδο, οι ειδήσεις…

Advertising

Και η ημέρα ξεκινάει με ενημέρωση…

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Περισσότερα από τη στήλη: #Egrapsa

#Egrapsa

Τι δώρο μπορείς να πάρεις σε έναν άντρα που τα έχει όλα;

Η επιλογή δώρου για έναν άντρα είναι από μόνη της μια δύσκολη διαδικασία, γιατί οι…

#Egrapsa

Ποιοι ήταν οι τραυματισμοί που επηρέασαν τον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού

Ο τελικός Κυπέλλου Ελλάδος μπάσκετ πραγματοποιήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2025 μεταξύ των δύο αιωνίων, Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού.…

#Egrapsa

Πώς τα ακουστικά Gaming επηρεάζουν την απόδοση στο παιχνίδι

Στον κόσμο των video games, η οπτική εμπειρία συχνά μονοπωλεί την προσοχή μας. Ωστόσο, ο…

#Egrapsa

Τα Ελληνικά Trends: Ποιες είναι οι Διασημότερες Διαδικτυακές Δραστηριότητες;

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει γνωρίσει μία ραγδαία αλλαγή στο τρόπο με τον οποίο…

#Egrapsa

Η Πολιτισμική Επίδραση Των Παιχνιδιών Arcade: Από Τα Coin-Op Στα Διαδικτυακά Φρουτάκια

Τα παιχνίδια arcade, με τα ζωντανά τους χρώματα, τις πιασάρικες μελωδίες και τους pixelated χαρακτήρες,…

#Egrapsa

Η Άνοδος του Εικονικού Χαλαρώματος: Αναδημιουργώντας Εμπειρίες Νυχτερινής Ζωής στο Σπίτι

Υπήρχε μια εποχή που μια νυχτερινή έξοδος σήμαινε ένα πράγμα: ντύσιμο, συνάντηση με φίλους και…

#Egrapsa

Η Ελλάδα πέρα από τα κλασικά: πώς η χώρα ανοίγει νέους τουριστικούς ορίζοντες

Η Ελλάδα είναι μια χώρα της οποίας το όνομα έχει γίνει συνώνυμο με τις καλοκαιρινές…