«Αριστοτέλης Βάσιος». Από την Κωνσταντίνα Χαρβάτη

15 Ιανουαρίου 2019

Το σκοτάδι έπεφτε σαν μαύρο βέλο από καπέλο κάποιας άλλης εποχής. Ψυχή ζώσα δεν κυκλοφορούσε στους νοτισμένους δρόμους των Σερρών. Την απόκοσμη σιωπή έσπαγαν οι μελαγχολικές νότες που  ξεπηδούσαν από τη μονοκατοικία στην πλατεία Ελευθερίας. Ο γιατρός έπαιζε βιολί!

Πριν την κατοχή συνήθιζε να κάθεται με τη γυναίκα του, την Ευφημία και να συζητούν με τις ώρες για ό,τι θέμα μπορούσε να λογιστεί ο ανθρώπινος νους. Τώρα που η πείνα και ο θάνατος θέριζε γυρνούσε από σπίτι σε σπίτι περιθάλποντας γέροντες αποκαμωμένους από τις κακουχίες, παιδιά που μαράζωναν από την ασιτία και γυναίκες που κατέρρεαν στο άκουσμα των κακών μαντάτων. Αμοιβή δεν δέχονταν. Πώς να δεχτεί χρήματα από χέρια που ικετευτικά απλώνονταν για βοήθεια;

Το κουδούνι χτύπησε. Η Ευφημία πετάχτηκε όρθια. Κοίταξε από το τζάμι δίπλα στην εξώπορτα. Ένας χλωμός άντρας με ατημέλητο μούσι, μπλαβισμένα χείλη και αμπέχονο στεκόταν σκυφτός. Κοιτούσε γύρω του με τα χέρια χωμένα βαθιά στις τσέπες. Όταν είδε πως κανείς δεν τον παρακολουθούσε τη ρώτησε από τη μισάνοιχτη πόρτα:

Advertising

Advertisements
Ad 14

«Είναι εδώ ο Αριστοτέλης;». Η φωνή ίσα που έφτασε στα αυτιά της.

«Πέρνα μέσα» του απάντησε εκείνη.

Ο ξένος έκανε μερικά βήματα μπροστά. Ο Αριστοτέλης άφησε το βιβλίο που διάβαζε στο τραπεζάκι μπροστά από την πολυθρόνα και σηκώθηκε. Οι δύο άντρες κοιτάχτηκαν δίχως να ανταλλάξουν λέξη.  Ήταν τα πυρακτωμένα βλέμματα που μιλούσαν και έλεγαν πως προέχει το καθήκον.Ύστερα ο γιατρός πήρε το βαλιτσάκι με τα ιατρικά σύνεργα, φίλησε την Ευφημία και χάθηκε στο σκοτάδι μαζί με τον ξένο. Από εκείνη τη στιγμή η Ευφημία καθόταν στην καρέκλα δίπλα από το τζάμι και τον καρτερούσε να γυρίσει.

Τα βράδια της περνούσαν μαρτυρικά. Μόλις έβαζε την κόρη τους για ύπνο, έπαιρνε νήμα και βελόνι καθόταν στη συνηθισμένη θέση και ξεκινούσε το πλέξιμο. Μία ματιά στο βελόνι και δέκα στην πόρτα έριχνε η Ευφημία, όμως η εκείνη δεν έλεγε ν΄ανοίξει. Μα κι όταν κουραζόταν κι έγερνε να κοιμηθεί ο ύπνος δεν ερχόταν. Μία κακή σκέψη ταλάνιζε το μυαλό της και γιγαντωνόταν όσο δεν έπαιρνε νέα του:  “Μήπως τον μαρτύρησε κανείς και τον βρήκε το κακό;”

Advertising

Τέσσερα εφιαλτικά εικοσιτετράωρα κράτησε η αγωνία της. Μέχρι να τον δει ξανά να περνά άυπνος το κατώφλι του σπιτιού. Από τότε οι επισκέψεις του άντρα με το αμπέχονο πύκνωσαν και ο γιατρός έφευγε κάθε εβδομάδα. Για τρία χρόνια η Ευφημία υπέφερε στην απουσία του. Ώσπου η Ελλάδα ανέπνευσε ξανά ελεύθερη!

Δεκαετίες αργότερα, όταν ο Αριστοτέλης δε ζούσε πια, η έφηβη εγγονή τους  τη ρώτησε που πήγαινε ο παππούς. «Στα βουνά της Μακεδονίας και στις κρυψώνες των αντιστασιακών. Φρόντιζε τους τραυματίες», απάντησε η Ευφημία βουρκωμένη.

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Περισσότερα από τη στήλη: #Egrapsa

#Egrapsa

Πώς τα Βιντεοπαιχνίδια Έγιναν Μορφή Διαλογισμού για τη Γενιά Ζ

Τα βιντεοπαιχνίδια βρίσκονται σε άνθιση και η γενιά Ζ, δηλαδή όσοι είναι γεννημένοι από το…

#Egrapsa

Τα πιο περίεργα ρίσκα που πήραν γνωστοί επιχειρηματίες

Το ρίσκο υπάρχει παντού στην ζωη μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να το αποφεύγουν στην…

#Egrapsa

Τι δώρο μπορείς να πάρεις σε έναν άντρα που τα έχει όλα;

Η επιλογή δώρου για έναν άντρα είναι από μόνη της μια δύσκολη διαδικασία, γιατί οι…

#Egrapsa

Ποιοι ήταν οι τραυματισμοί που επηρέασαν τον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού

Ο τελικός Κυπέλλου Ελλάδος μπάσκετ πραγματοποιήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2025 μεταξύ των δύο αιωνίων, Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού.…

#Egrapsa

Πώς τα ακουστικά Gaming επηρεάζουν την απόδοση στο παιχνίδι

Στον κόσμο των video games, η οπτική εμπειρία συχνά μονοπωλεί την προσοχή μας. Ωστόσο, ο…

#Egrapsa

Τα Ελληνικά Trends: Ποιες είναι οι Διασημότερες Διαδικτυακές Δραστηριότητες;

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει γνωρίσει μία ραγδαία αλλαγή στο τρόπο με τον οποίο…

#Egrapsa

Η Πολιτισμική Επίδραση Των Παιχνιδιών Arcade: Από Τα Coin-Op Στα Διαδικτυακά Φρουτάκια

Τα παιχνίδια arcade, με τα ζωντανά τους χρώματα, τις πιασάρικες μελωδίες και τους pixelated χαρακτήρες,…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στη Σύγχρονη Εποχή

Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στο Σήμερα

Η επιθυμία για ένα χρυσαφί μαύρισμα δεν είναι καινούριο φαινόμενο,

Η τέχνη ως εργαλείο για την κατανόηση ψυχικών διαταραχών

Η τέχνη λειτουργεί ως εξερευνητής της ψυχής—ειδικά σε διαταραχές όπως