Κοινωνικά και ηθικά θέματα-Από την Ελευθερία Ζεμπίλη

10 Νοεμβρίου 2020

Εκτός από την υγειονομική κρίση η οποία έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την κανονικότητα, δημιουργώντας ανασφάλεια για την έλλειψη προσωπικού και γενικού και χρονικού ελέγχου της κατάστασης, η τωρινή περίοδος έχει αναδείξει και άλλου είδους κοινωνικά και ηθικά θέματα που έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Οι αντιδράσεις αυτές, όπως είναι φυσικό έχουν συσσωρεύσει την ένταση της γενικής κατάστασης και η δυναμική τους πηγάζει από την ανάγκη της εκτόνωσης και της αίσθησης ότι έστω και σε αυτό το κομμάτι υπάρχει ο προσωπικός έλεγχος.

Από τα <<ροζ>> βίντεο που έχουν δημοσιευτεί,  τις  χυδαίες και κατακριτέες εκφράσεις περί βιασμού των γυναικών, που ακούστηκαν σε <<reality>> στην τηλεόραση, μέχρι τις εικόνες ανθρώπων να κάνουν αυτό που έχουν να κάνουν για την προβολή ενός <<reality>> ενώ δίπλα ακριβώς κοιμάται ένας άστεγος , οι αντιδράσεις ξεκινούν δείχνοντας εκ πρώτης όψεως μία κοινωνία η οποία αντιδρά στην αδικία και σε ότι φαινομενικά θίγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Είναι όμως έτσι;

Advertising

Advertisements
Ad 14

Η αλήθεια είναι πως όλες αυτές οι διεργασίες κρύβουν από πίσω τους κοινωνικά φαινόμενα, άσχετα με το ποιος πρωταγωνιστεί σε αυτά. Η αλήθεια είναι πως <<ροζ>> βίντεο κυκλοφορούσαν και παλιά άσχετα με την γνωστή ή άγνωστη πρωταγωνίστρια τους, βιασμοί και νοοτροπίες βιασμού των γυναικών υπήρχαν από πάντα, άσχετα  με το αν τις <<λέει>> κάποιος σε ένα <<reality>> ή όχι και άστεγοι, με ανθρώπους δίπλα τους να αδιαφορούν υπήρχαν από πάντα, άσχετα αν οι δεύτεροι είναι διάσημοι ή πρωταγωνιστούν κάπου στην τηλεόραση.

Η έντονη οργή που έχει ξεσπάσει καταδικάζοντας τα πρόσωπα και εστιάζοντας σε αυτά σε σχέση με τα προαναφερθέντα φαινόμενα, στην ουσία δεν αλλάζει την κατάσταση αλλά την διαιωνίζει. Όταν για να αντιδράσω σε κάτι βρίζω δημόσια το άτομο που προκάλεσε μία κατάσταση, στην ουσία υιοθετώ τα ίδια μέσα που δημιούργησαν την κατάσταση που δεν μ’ άρεσε.

Η διαδικασία, αυτή,  τείνει να τοποθετεί όλους εμάς στη θέση του απλού παρατηρητή που θέλει να αντιδράσει και τα δακτυλοδεικτούμενα, στην κάθε περίπτωση, άτομα στην παγίδα της αυτό-εκπληρούμενης προφητείας, όπου, οι πεποιθήσεις και οι προσδοκίες μας για κάποιον επηρεάζουν την αλληλεπίδραση μαζί του σε τέτοιο βαθμό που τελικά το άτομο συμπεριφέρεται με τρόπο συμβατό με αυτές τις προσδοκίες.

Είναι σύνηθες αλλά και αμυντική αντίδραση, όταν συμβαίνει κάτι το οποίο απειλεί την <<ηθική>>  και γενική μας υπόσταση, να αναζητούμε αυτόν τον κάποιο που την έχει προκαλέσει. Το πρόβλημα όμως ξεκινάει όταν η εστίαση μας αφορά αυτόν  τον <<κάποιον>> και όχι αυτό το <<κάτι>> .  Φτάνουμε να μην καταδικάζουμε φαινόμενα και συμπεριφορές αλλά μεμονωμένα ανθρώπους, αναπαράγοντας την θεωρία του <<δίκαιου κόσμου>>, η οποία παρά τα οφέλη που προσφέρει ελλοχεύει τον κίνδυνο της κανονικοποίησης και αφομοίωσης της αδικίας ως κάτι το φυσιολογικό.

Advertising

Σύμφωνα με αυτή ο καθένας λαμβάνει αυτό που του αξίζει και αυτό που λαμβάνει το αξίζει. Αυτή τουλάχιστον την πεποίθηση έχουν την ανάγκη να υιοθετούν οι άνθρωποι ώστε να αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο των πραγμάτων. Η αίσθηση αυτή βοηθά την ανθρώπινη εξέλιξη με το να νιώθουμε ότι γύρω μας δεν επικρατεί το χάος αλλά η τάξη, η οποία για να αποκατασταθεί όταν χρειαστεί, θα γίνει δικαιοσύνη.

Το θέμα είναι η ενεργοποίηση αυτή να συνεχίζει να συμβαίνει και όταν το άτομο το οποίο την προκάλεσε χάνεται από το προσκήνιο αλλά και όταν όλα φαίνεται πως κυλάνε ομαλά.  Η αλλαγή και η πάταξη συμπεριφορών θέλει καινοτομία.

 

 

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Περισσότερα από τη στήλη: #Egrapsa

#Egrapsa

Πώς τα Βιντεοπαιχνίδια Έγιναν Μορφή Διαλογισμού για τη Γενιά Ζ

Τα βιντεοπαιχνίδια βρίσκονται σε άνθιση και η γενιά Ζ, δηλαδή όσοι είναι γεννημένοι από το…

#Egrapsa

Τα πιο περίεργα ρίσκα που πήραν γνωστοί επιχειρηματίες

Το ρίσκο υπάρχει παντού στην ζωη μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να το αποφεύγουν στην…

#Egrapsa

Τι δώρο μπορείς να πάρεις σε έναν άντρα που τα έχει όλα;

Η επιλογή δώρου για έναν άντρα είναι από μόνη της μια δύσκολη διαδικασία, γιατί οι…

#Egrapsa

Ποιοι ήταν οι τραυματισμοί που επηρέασαν τον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού

Ο τελικός Κυπέλλου Ελλάδος μπάσκετ πραγματοποιήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2025 μεταξύ των δύο αιωνίων, Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού.…

#Egrapsa

Πώς τα ακουστικά Gaming επηρεάζουν την απόδοση στο παιχνίδι

Στον κόσμο των video games, η οπτική εμπειρία συχνά μονοπωλεί την προσοχή μας. Ωστόσο, ο…

#Egrapsa

Τα Ελληνικά Trends: Ποιες είναι οι Διασημότερες Διαδικτυακές Δραστηριότητες;

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει γνωρίσει μία ραγδαία αλλαγή στο τρόπο με τον οποίο…

#Egrapsa

Η Πολιτισμική Επίδραση Των Παιχνιδιών Arcade: Από Τα Coin-Op Στα Διαδικτυακά Φρουτάκια

Τα παιχνίδια arcade, με τα ζωντανά τους χρώματα, τις πιασάρικες μελωδίες και τους pixelated χαρακτήρες,…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Παρεμβάσεις προφορικού λόγου σε παιδιά με νευροαναπτυξιακές διαταραχές

Παρεμβάσεις προφορικού λόγου σε παιδιά με νευροαναπτυξιακές διαταραχές Οι νέοι/νέες

Πρεμιέρα για το Τόσο κοντά, Τόσο μακριά (2025)

Η ταινία Τόσο κοντά, Τόσο μακριά έκανε πρεμιέρα στις ελληνικές