Μάρτιν Χάιντεργκερ. Από τη Μαρία Σκαμπαρδώνη

25 Αυγούστου 2019

Για τους φοιτητές του, υπήρξε ένα ίνδαλμα και πρότυπο μίμησης, ακόμα και για την απλή του ενδυμασία. Η βαρύτητα του φιλοσοφικού του έργου σε συνδυασμό με το γεγονός πως ο ίδιος υπήρξε υποστηρικτής της ναζιστικής Γερμανίας καθώς και πρύτανης σε θέματα παιδείας στη ναζιστική Γερμανία, καθιστούν τον ίδιο μία από τις πιο αμφιλεγόμενες αλλά και σημαντικότερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα. Η προσωπική του ζωή υπήρξε το ίδιο ενδιαφέρουσα, με γνωστότερο γεγονός την ερωτική περιπέτεια του ίδιου με τη μαθήτριά του Χάνα Άρεντ στα τέλη της δεκαετίας του ’20. Η μορφή του επηρέασε όλες τις επόμενες μορφές της Φιλοσοφίας μετά από εκείνον, από τον Ζακ  Ντεριντά μέχρι τον Μισέλ Φουκώ.

Η συμβολή του στη Φιλοσοφία του 20ου αιώνα είναι αδιαμφισβήτητη. Η παρισινή εφημερίδα Le Monde τον χαρακτήρισε ως τον “μεγαλύτερο φιλόσοφο του 20ου αιώνα“, ενώ η Γερμανική φιλοσοφία Frankfurter Allgemeine δήλωσε για τον ίδιο πως “το έργο του Χάιντεγκερ ωθεί τους αναγνώστες σε μεγαλύτερα βάθη από ότι κατάφερε μέχρι τώρα η φιλοσοφική λογοτεχνία‘”.

Είναι αλήθεια πως ο Χάιντεγκερ υπήρξε ένα λαμπρότατο μυαλό, ένας μεγάλος μελετητής της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας με πλήθος σημαντικών βιβλίων, εκ των οποίων τα σημαντικότερα είναι: το “Είναι και ο Χρόνος”, “Εισαγωγή στη Μεταφυσική”, “Ο Καντ και το πρόβλημα της μεταφυσικής”, “Η προέλευση του έργου τέχνης”.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Ο λόγος για τον Μάρτιν Χάιντεγκερ (26/9/1889- 26/5/1976), έναν από τους μεγαλύτερους Φιλοσόφους όχι μόνο του 20ου αιώνα, αλλά όλων των εποχών. Η υποστήριξή του στη ναζιστική Γερμανία αμαύρωσε τη φήμη του και χρησιμοποιήθηκε ως λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι διαφωνούσαν μαζί του. Πλέον γνωρίζουμε πως ένα σπουδαίος άνθρωπος σε οποιονδήποτε τομέα, δε χρειάζεται να είναι το ίδιο αξιόλογος και ως ηθική προσωπικότητα, ένα γεγονός που έχει διαψευστεί από πολλά παραδείγματα στην ιστορία της Φιλοσοφίας.

Ο Χάιντεγκερ υπήρξε μαθητής του πατέρα της Φαινομενολογίας Χούσερλ και θεωρείται ο θεμελιωτής του Υπαρξισμού, γεγονός για το οποίο εκείνος εκφραζόταν πάντοτε αρνητικά.  Στο κορυφαίο έργο του Είναι και Χρόνος, το 1972, εφήρμοσε τις αρχές της Φαινομενολογίας του Χέγκελ στην Οντολογία.

Ο Χάιντεγκερ ξεκίνησε τη φιλοσοφική του σκέψη από το κορυφαίο φιλοσοφικό ερώτημα του Πλάτωνα: «τί ποτε βούλεσθαι σημαίνειν όποταν όν φθέγγησθε» («τι εννοούμε όταν λέμε ον)». Ο Χάιντεγκερ επιθυμούσε να ορίσει  την έννοια του όντος, προσδιορίζοντας το υποκείμενο που είναι η ίδια η ανθρώπινη ύπαρξη. Για να ορίσεις το είναι, λέει ο Χάιντεγκερ, πρέπει να χρησιμοποιήσεις το είναι μέσα στον ορισμό του. Ο Χάιντεγκερ πρωτοτύπησε μέσα στη Φιλοσοφία, θεμελιώνοντας τη διάκριση ανάμεσα στον ον από το Είναι. Ο άνθρωπος είναι ένα ον σε μετάβαση, ο οποίος δεν έχει γίνει ακόμα αυτό που επιδιώκει. Ο άνθρωπος που ξεπερνάει το Είναι το μέσα σε αυτό τον κόσμο, ονομάζεται από τον Χάιντεγκερ “είναι-εδώ” (Dasein).

Το έργο του Χάιντεγκερ άσκησε ευρύτατη επιρροή στη Φιλοσοφία και τη Θεολογία του 20ου αιώνα. Παρά τις ρατσιστικές του απόψεις, οι οποίες βρήκαν πολλούς αντιπάλους, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους φιλοσόφους όλων των εποχών.

Advertising

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Περισσότερα από τη στήλη: #Egrapsa

#Egrapsa

Πώς τα Βιντεοπαιχνίδια Έγιναν Μορφή Διαλογισμού για τη Γενιά Ζ

Τα βιντεοπαιχνίδια βρίσκονται σε άνθιση και η γενιά Ζ, δηλαδή όσοι είναι γεννημένοι από το…

#Egrapsa

Τα πιο περίεργα ρίσκα που πήραν γνωστοί επιχειρηματίες

Το ρίσκο υπάρχει παντού στην ζωη μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να το αποφεύγουν στην…

#Egrapsa

Τι δώρο μπορείς να πάρεις σε έναν άντρα που τα έχει όλα;

Η επιλογή δώρου για έναν άντρα είναι από μόνη της μια δύσκολη διαδικασία, γιατί οι…

#Egrapsa

Ποιοι ήταν οι τραυματισμοί που επηρέασαν τον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού

Ο τελικός Κυπέλλου Ελλάδος μπάσκετ πραγματοποιήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2025 μεταξύ των δύο αιωνίων, Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού.…

#Egrapsa

Πώς τα ακουστικά Gaming επηρεάζουν την απόδοση στο παιχνίδι

Στον κόσμο των video games, η οπτική εμπειρία συχνά μονοπωλεί την προσοχή μας. Ωστόσο, ο…

#Egrapsa

Τα Ελληνικά Trends: Ποιες είναι οι Διασημότερες Διαδικτυακές Δραστηριότητες;

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει γνωρίσει μία ραγδαία αλλαγή στο τρόπο με τον οποίο…

#Egrapsa

Η Πολιτισμική Επίδραση Των Παιχνιδιών Arcade: Από Τα Coin-Op Στα Διαδικτυακά Φρουτάκια

Τα παιχνίδια arcade, με τα ζωντανά τους χρώματα, τις πιασάρικες μελωδίες και τους pixelated χαρακτήρες,…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Διάγνωση αυτισμού: Περιορισμένα ενδιαφέροντα vs έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων

Διάγνωση αυτισμού: Περιορισμένα ενδιαφέροντα vs έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων Οι επαναλαμβανόμενες

Misericordia: Μια βόμβα κάτω από το τραπέζι

Ο Alain Guiraudie δεν είναι ένας τυχαίος σκηνοθέτης στη σύγχρονη