Οι τρόποι σκέψης που κλονίζουν την ψυχική μας υγεία-Από τη Δημητριάδου Μαρία

8 Νοεμβρίου 2020

Η αβεβαιότητα των μελλοντικών μας σχεδίων σε συνδυασμό με το άγχος και τις απαιτήσεις της καθημερινότητας, οδηγούν σε οδυνηρές σκέψεις που βγαίνουν δύσκολα από το μυαλό μας και μας ταλαιπωρούν για καιρό. Ενώ ο καθένας από εμάς μπορεί να ταλαιπωρείται από συνεχείς σκέψεις σε κάποια φάση της ζωής του, κάποιοι άνθρωποι, δεν μπορούν να ηρεμήσουν με ευκολία και να δώσουν τέλος σε αυτήν την κατάσταση. Ας δούμε αναλυτικά αυτά τα μοτίβα σκέψης που βρίσκονται ως εμπόδια στον δρόμο προς την ψυχική χαλάρωση και ισορροπία.

«Σκέψη του όλα ή τίποτα»

Συνεχώς σκεφτόμαστε πως όταν κάτι δεν είναι όπως ακριβώς το θέλουμε, τότε εξ ολοκλήρου δεν έχει ισχύ ή είναι αρνητικό και η προσπάθειά μας πήγε ολοκληρωτικά χαμένη, καθώς το αποτέλεσμα δεν
ήταν το επιθυμητό. Αυτή η κατάσταση είναι δυσλειτουργική, διότι επηρεάζει την αυτοπεποίθησή μας και οδηγεί στο να μην παίρνουμε αποφάσεις και ρίσκα από φόβο της αποτυχίας.

Advertising

Advertisements
Ad 14

«Νοητικό φίλτρο»

Είναι η τάση μας να επικεντρωνόμαστε κυρίως στα αρνητικά αγνοώντας την ύπαρξη θετικών στοιχείων. Για παράδειγμα, στις διαπροσωπικές σχέσεις, η αρνητική κριτική είναι πάντοτε αυτή που μένει προσκολλημένη στην σκέψη, καθώς μας προκαλεί άγχος και ανασφάλεια για τις ικανότητες μας.

«Σκέψη του πρέπει»

Στην ζωή μας συνήθως έχουμε συγκεκριμένα κριτήρια για το πως θα «έπρεπε» να γίνονται κάποια πράγματα και φανταζόμαστε ασυνείδητα τον ιδανικό μας εαυτό, που δεν ταυτίζεται, τις περισσότερες φορές, με την πραγματικότητά μας . Η σύγκρουση ανάμεσα στον πραγματικό και τον ιδανικό μας εαυτό, μας δημιουργεί άγχος, με αποτέλεσμα να βάζουμε αυστηρούς κανόνες με τους οποίους απαιτούμε να ζούμε την ζωή μας, οι οποίοι όμως δεν είναι ρεαλιστικοί και άρα είναι πρακτικά αδύνατο να ικανοποιηθούν.

Advertising

«Υπεργενίκευση»

Όταν υπεργενικεύουμε, έχουμε ως γνώμονα σκέψης ένα μεμονωμένο αρνητικό γεγονός που ερμηνεύεται σαν μια αλυσίδα πολλαπλών αρνητικών γεγονότων, χρησιμοποιώντας τις λέξεις «πάντα» ή «ποτέ». Για παράδειγμα, χάνουμε το λεωφορείο, αυτό δεν σημαίνει ότι πάντα θα το χάνουμε ή ότι όλα πάνε στραβά, υπάρχουν και άλλοι πιθανοί παράγοντες που είναι δυνατόν να επηρέασαν την κατάσταση.

«Προσωποποίηση»

Όσο και να θέλουμε να λέμε ότι ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω μας, είναι πολύ εύκολο να προσωποποιήσουμε γεγονότα. Εάν για παράδειγμα, ο σύντροφος σας ξεχάσει την επέτειο σας, μπορεί αμέσως να σκεφτείτε «Μήπως με έχει βαρεθεί;». Αυτή η κατάσταση μας απομακρύνει από αγαπημένα μας πρόσωπα, αλλά κυρίως μας κάνει θυμωμένους με τον ίδιο μας τον εαυτό, εφόσον καταλήγουμε υπαίτιοι των αρνητικών συμβάντων.

Advertising

Όταν λοιπόν, πιάνετε τον εαυτό σας να κάνει τα παραπάνω μοτίβα σκέψεων, κάντε ένα βήμα πίσω, δώστε λίγο χρόνο και σκεφτείτε ότι η φροντίδα της ψυχική σας υγείας είναι ο καλύτερος τρόπος για να
ανακτήσετε την δυναμική σας.

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Περισσότερα από τη στήλη: #Egrapsa

#Egrapsa

Πώς τα Βιντεοπαιχνίδια Έγιναν Μορφή Διαλογισμού για τη Γενιά Ζ

Τα βιντεοπαιχνίδια βρίσκονται σε άνθιση και η γενιά Ζ, δηλαδή όσοι είναι γεννημένοι από το…

#Egrapsa

Τα πιο περίεργα ρίσκα που πήραν γνωστοί επιχειρηματίες

Το ρίσκο υπάρχει παντού στην ζωη μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να το αποφεύγουν στην…

#Egrapsa

Τι δώρο μπορείς να πάρεις σε έναν άντρα που τα έχει όλα;

Η επιλογή δώρου για έναν άντρα είναι από μόνη της μια δύσκολη διαδικασία, γιατί οι…

#Egrapsa

Ποιοι ήταν οι τραυματισμοί που επηρέασαν τον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού

Ο τελικός Κυπέλλου Ελλάδος μπάσκετ πραγματοποιήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2025 μεταξύ των δύο αιωνίων, Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού.…

#Egrapsa

Πώς τα ακουστικά Gaming επηρεάζουν την απόδοση στο παιχνίδι

Στον κόσμο των video games, η οπτική εμπειρία συχνά μονοπωλεί την προσοχή μας. Ωστόσο, ο…

#Egrapsa

Τα Ελληνικά Trends: Ποιες είναι οι Διασημότερες Διαδικτυακές Δραστηριότητες;

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει γνωρίσει μία ραγδαία αλλαγή στο τρόπο με τον οποίο…

#Egrapsa

Η Πολιτισμική Επίδραση Των Παιχνιδιών Arcade: Από Τα Coin-Op Στα Διαδικτυακά Φρουτάκια

Τα παιχνίδια arcade, με τα ζωντανά τους χρώματα, τις πιασάρικες μελωδίες και τους pixelated χαρακτήρες,…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Παρεμβάσεις προφορικού λόγου σε παιδιά με νευροαναπτυξιακές διαταραχές

Παρεμβάσεις προφορικού λόγου σε παιδιά με νευροαναπτυξιακές διαταραχές Οι νέοι/νέες

Πρεμιέρα για το Τόσο κοντά, Τόσο μακριά (2025)

Η ταινία Τόσο κοντά, Τόσο μακριά έκανε πρεμιέρα στις ελληνικές