«Η επιθυμία να καταστρέφεις είναι επίσης δημιουργική» είπε ο Πικάσο και έρχομαι να συμπληρώσω πως υπάρχουν φορές που μπορεί να είναι και απαραίτητη. Ειδικά όταν μιλάμε για Banksy, μοιάζει αναγκαίο να καταστραφεί ένα έργο του από το να πουληθεί σε μια δημοπρασία του οίκου Sotheby’ s, για κάποια λίγα ψίχουλα ή και για όλα τα λεφτά του κόσμου. Κανονικά θα έπρεπε να θεωρείται κλοπή ή απαγωγή της ευφυίας, της έμπνευσης, του κόπου και της προσωπικότητας η δημοπράτηση ενός έργου τέχνης, ακόμα και αν θεωρείται εκτός από σπουδαίο και ορφανό. Είναι ανάγκη να καταγγελθούν τέτοιου είδους πράξεις και να δημιουργηθεί νομικό πλαίσιο που να ξεπερνάει τα μέτρα και τα σταθμά όσων παρευρίσκονται σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Η τέχνη ανήκει σε πρώτη φάση στον καλλιτέχνη και στην επιθυμία του να ορίζει εκείνος τι θα την κάνει, πως θα την εκμεταλλευτεί.
Μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό από τον οποιοδήποτε πως μερίδιο για την κατρακύλα των δυτικών πολιτισμών, έχει το γεγονός πως κάποιοι άνθρωποι βλέπουν την ουσία ενός κόπου σαν έναν αριθμό πάνω σε ένα μπλοκ επιταγών, μια επένδυση. Σε αυτούς τους ανθρώπους δε χρειάζεται να μιλήσεις για να τους μεταπείσεις, γιατί μάλλον θα χαλάσεις τσάμπα τη φαιά ουσία σου. Όμως μπορείς να υπερασπιστείς τον εαυτό σου με τον ίδιο ευφάνταστο τρόπο που ο Banksy το έκανε. Δηλαδή να ανταποδώσεις τη χυδαιότητα τους με μια αυτοκαταστροφική αλλά ταυτόχρονα δημιουργική πράξη. Με έναν συμβολισμό που κάνει τα τηλέφωνα να πάρουν φωτιά στα λαμπερά γκαλά και τους συλλέκτες να απελπίζονται.
Αυτή είναι η ομορφιά της τέχνης του Graffiti να τοποθετείται σε εμφανή σημεία για όλους, κόντρα σε όλο το αστικό νομικό πλαίσιο, να δίνει στον κόσμο ένα άμεσο και εκλαϊκευμένο μήνυμα ενάντια στη μιζέρια του.
Η δημοπράτηση σπουδαίων έργων τέχνης έχει γίνει πλέον κατανοητό πως δεν έχει καμία σχέση με την αξία του δημιουργήματος, όσο με την οικονομική αξία που θα αποκτήσει στο προσεχές διάστημα. Με άλλα λόγια μπορείς να δώσεις σήμερα ένα εκατομμύριο για ένα έργο του Banksy και αύριο να το πουλήσεις ίσως και δύο εκατομμύρια. Αυτό όμως προϋποθέτει να μην πέσεις μπροστά στα «ντελικάτα τεχνάσματα» του δημιουργού του. Γι’ αυτό μια συμβουλή προς τους συλλέκτες και όσους τολμούν να εξαγοράσουν την τέχνη, να το σκεφτούν δύο φορές πριν δώσουν τα τίμια λεφτά τους.