Θανατική ποινή και νεοεμφανιζόμενα κόμματα στη Βουλή. Από την Αθανασία Σταματοπούλου

20 Ιουλίου 2019

Με αφορμή τις πρόσφατες εθνικές εκλογές της Ελλάδας και τη συμμετοχή καθώς και την εισχώρηση του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου στη Βουλή με την ονομασία ‘’Ελληνική λύση’’, ήρθε στην επιφάνεια το ζήτημα της θανατικής ποινής.

Ο Έλληνας πολιτικός και δημοσιογράφος, που ασπάζεται την δεξιά, δήλωσε σε συνέντευξη του στον Τύπο, πως αν είχε τη δυνατότητα θα επανέφερε τη θανατική ποινή για τους διακινητές ανθρώπων, τους παιδεραστές και τους εμπόρους ναρκωτικών κατόπιν δημοψηφίσματος. Ωστόσο, η δήλωση αυτή αν και βρήκε κάποιους ελάχιστους στον αριθμό σύμφωνους, προκάλεσε παράλληλα θύελλα αντιδράσεων και σχολιάστηκε αρνητικά.

Η Ελλάδα έχει καταργήσει τη θανατική ποινή από το 1993 υπό την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ η συνταγματική θέσπιση της κατάργησης της πραγματοποιήθηκε το 2001. Έκτοτε, δεν έγινε λόγος για καμία αναθεώρηση της εφαρμογής της θανατικής ποινής και φυσικά καμία κυβέρνηση δεν έκρινε σκόπιμη μέχρι στιγμής την εφαρμογή της. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, που προασπίζεται τη δημοκρατία και την ελευθερία και μόνο η Λευκορωσία ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθεί να εφαρμόζει τη θανατική ποινή.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Μάλιστα, ο τελευταίος κατάδικος, που εκτελέστηκε στην Ελλάδα, ήταν ο 27χρονος τότε Βασίλης Λυμπέρης εν έτη 1972 με την κατηγορία ότι έκαψε ζωντανούς, τα παιδιά του, τη γυναίκα του και την πεθερά του. Βέβαια, ο Λυμπέρης προέβη στο έγκλημα αυτό έχοντας τρεις συνεργούς και φίλους του. Ωστόσο, ο ένας εξ΄αυτών απέφυγε τη θανατική ποινή λόγω του νεαρού της ηλικίας του. Ο Λυμπέρης όμως εκτελέστηκε στις 25 Αυγούστου του 1972 στο πεδίο βολής της Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Έτσι, μαζί με το τέλος της ζωής του Λυμπέρη, δόθηκε και ένα οριστικό μέχρι στιγμής τέλος στην εφαρμογή της θανατικής ποινής στην Ελλάδα. Παρ΄όλα ταύτα, το ζήτημα περί εφαρμογής ή μη της θανατικής ποινής ήρθε και πάλι στο φως κατά τα προεόρτια των πρόσφατων εκλογών. Οι απόψεις, αναμφίβολα, διίστανται καθώς ο καθένας έχει το δικαίωμα της ελεύθερης σκέψης και βούλησης. Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε πως η σκέψη από την πράξη απέχει μίλια μακριά και πως κανείς δεν είναι αρμόδιος να ορίζει τη ζωή του άλλου, ακόμη κι αν νέα πολιτικά κόμματα, που κάνουν τώρα την εμφάνιση τους, θίγουν τέτοια σημαντικά ζητήματα.

info:

studentmedia.gr

Advertising

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Περισσότερα από τη στήλη: #Egrapsa

#Egrapsa

Πώς τα Βιντεοπαιχνίδια Έγιναν Μορφή Διαλογισμού για τη Γενιά Ζ

Τα βιντεοπαιχνίδια βρίσκονται σε άνθιση και η γενιά Ζ, δηλαδή όσοι είναι γεννημένοι από το…

#Egrapsa

Τα πιο περίεργα ρίσκα που πήραν γνωστοί επιχειρηματίες

Το ρίσκο υπάρχει παντού στην ζωη μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να το αποφεύγουν στην…

#Egrapsa

Τι δώρο μπορείς να πάρεις σε έναν άντρα που τα έχει όλα;

Η επιλογή δώρου για έναν άντρα είναι από μόνη της μια δύσκολη διαδικασία, γιατί οι…

#Egrapsa

Ποιοι ήταν οι τραυματισμοί που επηρέασαν τον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού

Ο τελικός Κυπέλλου Ελλάδος μπάσκετ πραγματοποιήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2025 μεταξύ των δύο αιωνίων, Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού.…

#Egrapsa

Πώς τα ακουστικά Gaming επηρεάζουν την απόδοση στο παιχνίδι

Στον κόσμο των video games, η οπτική εμπειρία συχνά μονοπωλεί την προσοχή μας. Ωστόσο, ο…

#Egrapsa

Τα Ελληνικά Trends: Ποιες είναι οι Διασημότερες Διαδικτυακές Δραστηριότητες;

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει γνωρίσει μία ραγδαία αλλαγή στο τρόπο με τον οποίο…

#Egrapsa

Η Πολιτισμική Επίδραση Των Παιχνιδιών Arcade: Από Τα Coin-Op Στα Διαδικτυακά Φρουτάκια

Τα παιχνίδια arcade, με τα ζωντανά τους χρώματα, τις πιασάρικες μελωδίες και τους pixelated χαρακτήρες,…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στη Σύγχρονη Εποχή

Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στο Σήμερα

Η επιθυμία για ένα χρυσαφί μαύρισμα δεν είναι καινούριο φαινόμενο,

Η τέχνη ως εργαλείο για την κατανόηση ψυχικών διαταραχών

Η τέχνη λειτουργεί ως εξερευνητής της ψυχής—ειδικά σε διαταραχές όπως