Τι είναι η αυτοάμυνα; Από τον Σταύρο Ταραμπατζίδη

1 Νοεμβρίου 2018

Τι είναι η αυτοάμυνα; Από τον Σταύρο Ταραμπατζίδη

Αυτοάμυνα! Ο όρος από μόνος του δηλώνει το άτομο και την άμυνα. Αμύνομαι εαυτόν, δηλαδή προστατεύω τον εαυτό μου από διάφορους παράγοντες!

Η αυτοάμυνα δεν είναι μόνο σωματικές τεχνικές, μπουνιές, κλωτσιές, λαβές, ρίψεις κλπ. Η αυτοάμυνα είναι να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ σώματος και πνεύματος ώστε σε μια ενδεχόμενη συμπλοκή να μπορέσει να αντιδράσει και το μυαλό και το σώμα, με τον σωστό τρόπο!

Η αυτοάμυνα δεν μαθαίνεται σε ένα, δυο, πέντε σεμινάρια. Είναι μια διαδικασία η οποία πρέπει να είναι συνεχής και να ασκείται συχνά ώστε να μάθει το σώμα και το μυαλό και να αντιδρά σχεδόν μηχανικά.  Δεν φτάνει να μάθεις μια, δυο, δέκα, εκατό τεχνικές. Πρέπει να μάθεις να επιλεγείς τι, πως, που, και πότε, και γιατί, θα αντιδράσεις έτσι.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Η αυτοάμυνα και η αυτοπροστασία ξεκινάνε από μέσα μας. Να τρεφόμαστε σωστά, να ψυχαγωγούμαστε σωστά, να ξεκουραζόμαστε, να διασκεδάζουμε, να μαθαίνουμε, να νιώθουμε. Να δίνουμε χώρο σε όλα τα συναισθήματα, να συγχωρούμε, να χαιρόμαστε, να είμαστε ενεργά μέλη της κοινωνίας μας, προσφέροντας ότι μπορεί ο καθένας.

Όταν διδάσκουμε πολεμικές τέχνες, δεν τις διδάσκουμε για να περάσει κάποιος την ώρα του. Δεν τις διδάσκουμε για να βγει κάποιος πρώτος, ούτε για να κερδίσει αγώνες. Σε αυτή την τέχνη δεν υπάρχουν μετάλλια και βάθρα, δεν υπάρχουν κύπελλα, δεν υπάρχουν χρήματα, δεν υπάρχει αναγνώριση.

Υπάρχει αυτογνωσία, πειθαρχία, αυτοπεποίθηση, ηθική ικανοποίηση. Το σώμα μαθαίνει να λειτουργεί σωστά. Αποκτά ισορροπία, συγχρονισμό, και συνοχή! Το μυαλό «ασκείται», βρίσκεται σε εγρήγορση, αποκτά πλέον αντίληψη!

Θέλω να παρακαλέσω όσους και όσες παρακολουθούν μαθήματα αυτοάμυνας και πολεμικών τεχνών να ΜΗ νομίζουν ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν σε extreme καταστάσεις μετά από κάποια μαθήματα ή και σεμινάρια. Ας μην αφήνουμε τον εγωισμό μας να ανεβαίνει πάνω από το κεφάλι μας.

Advertising

Επίσης, να μη μπερδεύουμε την έννοια των μαχητικών αθλημάτων με την έννοια των πολεμικών τεχνών και της αυτοάμυνας. Έξω στον δρόμο και στην πραγματική ζωή δεν παίζουμε, ούτε για πόντους, ούτε για διπλώματα, ούτε για μαύρες ζώνες.

Πάντα υπάρχει ο πιο δυνατός από μας, ο πιο έξυπνος, ο πιο καλός, ο πιο έμπειρος. Εμείς πρέπει να έχουμε την σωστή κρίση να το αντιληφθούμε και να πράξουμε αναλόγως.

Τέλος, όταν επιλέγουμε τέχνη και δάσκαλο, δίνουμε ότι πιο πολυτιμότερο έχουμε, το σώμα μας, τον χρόνο μας και τέλος τα χρήματα μας. Οπότε ΡΩΤΑΜΕ, ποιος είναι ο δάσκαλος, πόσα χρόνια ασχολείται, ποιος είναι ο δάσκαλος του, κάνει ο ίδιος μαθήματα για να εξελίσσεται; Τα μαθήματα τα κάνει ο ίδιος ή αφήνει βοηθούς να τα κάνουν; Από πού προέρχονται οι γνώσεις του; Είναι ρεαλιστικά αυτά που δείχνει; Υπάρχει σωματική επαφή στο μάθημα;

Να μάθουμε ποιος είναι αυτός, στον οποίο θα εμπιστευτούμε τον εαυτό μας!

Advertising

Η στήλη #egrapsa φιλοξενεί κείμενα όσων νιώθουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους μέσω του γραπτού λόγου. Οι αναγνώστες μας σχολιάζουν την επικαιρότητα, διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους και εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους μέσα από μικρές ιστορίες.

Περισσότερα από τη στήλη: #Egrapsa

#Egrapsa

Πώς τα Βιντεοπαιχνίδια Έγιναν Μορφή Διαλογισμού για τη Γενιά Ζ

Τα βιντεοπαιχνίδια βρίσκονται σε άνθιση και η γενιά Ζ, δηλαδή όσοι είναι γεννημένοι από το…

#Egrapsa

Τα πιο περίεργα ρίσκα που πήραν γνωστοί επιχειρηματίες

Το ρίσκο υπάρχει παντού στην ζωη μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να το αποφεύγουν στην…

#Egrapsa

Τι δώρο μπορείς να πάρεις σε έναν άντρα που τα έχει όλα;

Η επιλογή δώρου για έναν άντρα είναι από μόνη της μια δύσκολη διαδικασία, γιατί οι…

#Egrapsa

Ποιοι ήταν οι τραυματισμοί που επηρέασαν τον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού

Ο τελικός Κυπέλλου Ελλάδος μπάσκετ πραγματοποιήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2025 μεταξύ των δύο αιωνίων, Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού.…

#Egrapsa

Πώς τα ακουστικά Gaming επηρεάζουν την απόδοση στο παιχνίδι

Στον κόσμο των video games, η οπτική εμπειρία συχνά μονοπωλεί την προσοχή μας. Ωστόσο, ο…

#Egrapsa

Τα Ελληνικά Trends: Ποιες είναι οι Διασημότερες Διαδικτυακές Δραστηριότητες;

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει γνωρίσει μία ραγδαία αλλαγή στο τρόπο με τον οποίο…

#Egrapsa

Η Πολιτισμική Επίδραση Των Παιχνιδιών Arcade: Από Τα Coin-Op Στα Διαδικτυακά Φρουτάκια

Τα παιχνίδια arcade, με τα ζωντανά τους χρώματα, τις πιασάρικες μελωδίες και τους pixelated χαρακτήρες,…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η τέχνη ως εργαλείο για την κατανόηση ψυχικών διαταραχών

Η τέχνη λειτουργεί ως εξερευνητής της ψυχής—ειδικά σε διαταραχές όπως

Διάγνωση αυτισμού: Περιορισμένα ενδιαφέροντα vs έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων

Διάγνωση αυτισμού: Περιορισμένα ενδιαφέροντα vs έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων Οι επαναλαμβανόμενες