«Μια μπάλα για όλους»: Η καμπάνια που δωρίζει μια ειδική μπάλα σε κάθε παιδί με προβλήματα όρασης

Μια μπάλα για όλους
Πηγή εικόνας: youthorama.gr

 

Η καινοτόμα ελληνική καμπάνια «Μια μπάλα για όλους» έχει σκοπό να προσφέρει μια ειδικά διαμορφωμένη μπάλα σε κάθε παιδί του κόσμου που αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης. Ο ειδικός σχεδιασμός της επιτρέπει στα παιδιά με προβλήματα όρασης να παίξουν ποδόσφαιρο με τους βλέποντες και χαρίζει πολλά χαμόγελα!

Η Ιστορία της έμπνευσης της μπάλας

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Ηλίας Μάστορας, διεθνής διαιτητής στο ποδόσφαιρο τυφλών και εκπαιδευτής νέων στη μη τυπική εκπαίδευση, προσέφερε μια μπάλα ενηλίκων στον μικρό Λεονάρδο. Ο Ηλίας Μάστορας τότε είχε τυπώσει το παραμύθι του “Βέρα, η μικρή σκακιέρα” σε τυπική έκδοση και σε έκδοση με κώδικα μπράιγ. Η Σχολή Τυφλών ενδιαφέρθηκε να ανεβάσει το παραμύθι σε παράσταση για τυφλά παιδιά. Μια μέρα που ο Ηλίας Μάστορας βρισκόταν στο στούντιο της Σχολής Τυφλών, άκουσε τον 3χρονο Λεονάρδο με προβλήματα όρασης να αφηγείται έναν γρίφο στα πλαίσια της παράστασης. Στη συνέχεια, του προσέφερε μια μπάλα ποδοσφαίρου τυφλών ενηλίκων για να παίξει. Τότε, παρατήρησε πως ο μικρός Λεονάρδο δυσκολευόταν να παίξει με τη συγκεκριμένη μπάλα, κυρίως επειδή αυτή ήταν αρκετά βαριά για ένα 3χρονο παιδί με προβλήματα όρασης. Η μπάλα ενηλίκων ζυγίζει 600 γραμμάρια και εκείνη τη στιγμή ο Ηλίας Μάστορας συνειδητοποίησε ότι δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο προσαρμοσμένο στις ανάγκες ενός παιδιού. Έτσι, ξεκίνησε την πορεία για τη δημιουργία μιας μπάλας κατάλληλης για τυφλά παιδιά.

Η δημιουργία και ο σχεδιασμός της μπάλας

Ο Ηλίας Μάστορας, υπεύθυνος τότε της Παγκόσμιας Διαιτησίας Ποδοσφαίρου των Τυφλών,  δημιούργησε μαζί με το σωματείο «Όραμα Νέων» Youthorama, μια μπάλα ελαφρύτερη (βάρους 250 γραμμαρίων) στην οποία υπάρχουν τέσσερις μηχανισμοί με ενσωματωμένα κουδουνάκια, ώστε να ακούγονται, όταν η μπάλα κυλάει στο έδαφος ή κινείται στα χέρια μας. Και τότε πάρθηκε μια σπουδαία απόφαση: η ειδική αυτή μπάλα να μην πωλείται, αλλά να δωρίζεται σε όποιον τη χρειάζεται! Ο Ηλίας Μάστορας και το Youthorama δεν δημιούργησαν την ειδική μπάλα με σκοπό την επιχειρηματική δράση, αλλά με μόνο σκοπό το όραμα για το κοινό καλό. Η εταιρεία Youthorama, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, λειτουργεί αποκλειστικά μέσω εθελοντικής δράσης. Έγιναν επαφές με εκπροσώπους χωρών που δημιουργείται το Παραολυμπιακό άθλημα, με Σχολές Τυφλών και σωματεία. Για την παραγωγή της μπάλας δεν βρέθηκε κάποιος κατασκευαστής στην Ελλάδα ή στην Κύπρο που να μπορούσε να την κατασκευάσει. Μετά από κόπο βρέθηκε ο κατάλληλος κατασκευαστής στο Πακιστάν. Η μπάλα παρουσιάστηκε και δωρίστηκε για πρώτη φορά σε παιδιά στην 82η ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2017.

Διαβάστε επίσης  Διαφορές φύλου στις γλωσσικές δεξιότητες
«Μια μπάλα για όλους»
Πηγή εικόνας: diaforetiko.gr

Μου πήρε είκοσι χρόνια εθελοντικής ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο τυφλών ως διαιτητής για να καταλάβω ότι δεν υπάρχει σε όλο τον κόσμο μία μπάλα και για τυφλά παιδιά.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Το ταξίδι της πρωτοβουλίας «Μια μπάλα για όλους» και οι παγκόσμιες διαστάσεις της

Οι ιδρυτές υπέβαλαν πρόταση στο Ευρωπαϊκό  Πρόγραμμα Erasmus+ και η καμπάνια υποστηρίχθηκε όντως το 2017 από την Erasmus+ Αθλητισμός. Το 2018 στάθηκε δίπλα τους και η UEFA Foundation for Children και τα επόμενα δύο χρόνια μοιράστηκαν πάνω από 3000 μπάλες σε 74 χώρες και στις 5 ηπείρους. Στην Ελλάδα έχουν δοθεί πάνω από 100 μπάλες σε τυφλούς μαθητές και μαθήτριες. Η μπάλα άρχισε να μοιράζεται σε τυπικά και ειδικά σχολεία που φοιτούν μαθητές και μαθήτριες με προβλήματα όρασης, ως ένα εργαλείο ενσυναίσθησης, καθώς τα παιδιά συνειδητοποίησαν πως τα πράγματα μπορούν να γίνουν για όλους, απλώς με διαφορετικό τρόπο. Η ενέργεια άρχισε να στηρίζεται ολοένα και από περισσότερους οργανισμούς (όπως οι Save The Dream από το Κατάρ και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος). Στην Ελλάδα, έχουν πραγματοποιηθεί παιδικές θεατρικές παραστάσεις από τις θεατρικές ομάδες “Συνύπαρξις” και “Κύκλος Ζωής” των οποίων τα έσοδα διατέθηκαν για την αγορά περισσότερων ειδικών μπαλών για παιδιά με προβλήματα όρασης.

Η καινοτομία «Μια μπάλα για όλους» έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής στην χώρα μας και βρίσκεται σε πιλοτική εφαρμογή με δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η ειδική μπάλα διανέμεται στα σχολεία με έναν τριπλό σκοπό. Αφενός ώστε να χρησιμοποιείται από τα παιδιά με προβλήματα όρασης με σκοπό την προσωπική τους ανάπτυξη και αφετέρου για την ενταξιακή εκπαιδευτική πολιτική και την επίτευξη της συμπερίληψης. Ακόμα σκοπεύει στην κοινωνική ευαισθητοποίηση απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με προβλήματα όρασης. Περισσότερα από 100 σχολεία στην Ελλάδα έχουν είδη δηλώσει ενδιαφέρον για προμήθεια της μπάλας.

Διαβάστε επίσης  Η σύγχρονη τυφλότητα του Ζοζέ Σαραμάγκου

Το ποδόσφαιρο τυφλών στην Ελλάδα

Το ποδόσφαιρο τυφλών εγκαινιάστηκε στην Ελλάδα το 1997 με τον αγώνα που παίχτηκε ανάμεσα στην Σχολή Τυφλών Αθήνας και τη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης. Το ποδόσφαιρο τυφλών είναι ένα ενταξιακό άθλημα. Παίζεται με ολικά τυφλά ποδοσφαιριστές. Υπάρχουν τρεις βλέποντες που βοηθούν στο παιχνίδι (ο διαιτητής, ο τερματοφύλακας που κατευθύνει την άμυνα και ένας βοηθός πίσω από την αντίπαλη εστία που κατευθύνει την επίθεση). Γύρω από το γήπεδο ποδοσφαίρου υπάρχει ένα προστατευτικό ενός μέτρου.

Η εικόνα που έχουμε για έναν τυφλό άνθρωπο στην πόλη είναι με ένα μπαστούνι ή με έναν σκύλο οδηγό, ενώ, όταν μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο, αφήνει το μπαστούνι και τρέχει μόνος του, αυτόνομα, σε μια έκταση 40×20 μέτρα.

Advertising

Η Ελλάδα στους Παραολυμπιακούς αγώνες του 2004 έφτασε μέχρι την 4η θέση. Το γήπεδο όμως που είχε κατασκευαστεί τότε στο Ελληνικό δεν παρέμεινε σε χρήση. Σήμερα, υπάρχουν δύο σωματεία στην Ελλάδα ποδοσφαίρου τυφλών: ένα στην Αθήνα (οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται στο Γουδί) και ένα στην Θεσσαλονίκη (Εθνικό Γυμναστήριο Μίκρας).

Μια μπάλα για όλους
Πηγή εικόνας: diaforetiko.gr

Πως μπορείτε να προμηθευτείτε την ειδική μπάλα

Για να προμηθευτείτε εντελώς δωρεάν την ειδική μπάλα της καμπάνιας «Μια μπάλα για όλους», αρκεί να στείλετε ένα email με τη διεύθυνση του σχολείου και τον αριθμό των παιδιών με προβλήματα όρασης που φοιτούν σε αυτό, χωρίς περαιτέρω προσωπικά στοιχεία στο email του φορέα: orama2003@gmail.com και η μπάλα στέλνετε στο σχολείο σας.

 

 

Πηγές που χρησιμποιήθηκαν για το άρθο αυτό:

Advertising

youthorama.gr

Διαβάστε επίσης  Κινητική ανάπτυξη των παιδιών μέσω παιχνιδιού

enallaktikidrasi.com

eoty.gr

parallaxi.gr

Advertising

vaterlo.news.blog

lifo.gr

«Θυμήσου να κοιτάς τα αστέρια και όχι τα πόδια σου. Προσπάθησε να καταλαβαίνεις ό,τι βλέπεις και να αναρωτιέσαι τι κάνει το σύμπαν να υπάρχει. Να είσαι περίεργος. Όσο δύσκολη κι αν φαίνεται η ζωή, πάντα υπάρχει κάτι το οποίο μπορείς να κάνεις και να πετύχεις. Σημασία έχει απλώς να μην τα παρατήσεις».

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η Τεχνητή Νοημοσύνη συναντά τον τρόμο στην ταινία Companion

Η ταινία “Companion” του Ντρου Χάνκοκ φαίνεται να φέρνει έναν
Κολλημένοι στη ζάλη, χαμένοι...

Κολλημένοι στη ζάλη, χαμένοι…

Κολλημένοι στη ζάλη. Σε μια φούσκα με εμάς να κοιτάμε