TikTok: λογοκρισία και προστασία των… “ευάλωτων”

TikTok
Πηγή εικόνας: consent.yahoo.com

Έτος 2020. Πολλά πράγματα έχουν εξελιχθεί, οι αλλαγές ραγδαίες στον πλανήτη μας κι όμως ένα πράγμα παραμένει αν όχι ίδιο, σίγουρα ακόμα παρόν. Οι διακρίσεις. Ο ρατσισμός απέναντι σε κάποιες ομάδες ατόμων αποκαλούμενες, λανθασμένα, ως μη φυσιολογικές. Σίγουρα οι στερεοτυπικές αντιλήψεις και ο εκφοβισμός προς αυτά τα άτομα πρέπει να εξαλειφθεί το συντομότερο. Όμως δεν είμαι καθόλου σίγουρη ότι ο τρόπος για να μην εκφοβίζεται κάποιος ως προς ένα χαρακτηριστικό του, είναι να κάνουμε πως απλά δεν υπάρχει. Δεν είμαι ακόμα πιο σίγουρη πως πρέπει να προσπαθούμε να προστατεύσουμε αυτές τις ομάδες από τις διακρίσεις, κάνοντας εμείς διακρίσεις απέναντι στους ίδιους. Μοιάζει πασιφανές και όμως ίσως δεν είναι. Ας μάθουμε λοιπόν περισσότερα για το TikTok, ένα κοινωνικό δίκτυο που υποστηρίζει αυτήν την πρακτική…


Τι είναι το TikTok;

Πρόκειται για μία εφαρμογή, με έδρα την Κίνα, μέσω της οποίας ο χρήστης έχει την δυνατότητα τόσο να εισάγει μουσική σε κάποιο βίντεο όσο και να δημιουργεί χιουμοριστικά βίντεο με στόχο την διασκέδαση των θεατών. Τα βίντεο αυτά ανεβαίνουν στην πλατφόρμα του TikTok όπου είναι προσβάσιμα από το ευρύ κοινό. Οι βασικοί χρήστες του είναι άτομα νεαρής ηλικίας, 14-22 χρόνων με την μέση καθημερινή του χρήση να ξεπερνά την μιάμιση ώρα (80% των χρηστών βρίσκονται στην Κίνα ενώ το υπόλοιπο 20% είναι διάσπαρτο σε όλο τον κόσμο). Αξίζει να αναφερθεί ότι το TikTok μόνο στις ΗΠΑ μετρά περίπου 80 εκατομμύρια “downloads”, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο, εκτός Κίνας, ξεπερνά τα 800 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Sensor Tower (πλατφόρμα ανάλυσης εφαρμογών με έδρα στο Σαν Φρανσίσκο).

Διαβάστε επίσης  Μιχάλης Τριομμάτης: Ο πρώτος μαθητής Ειδικού σχολείου στα Δωδεκάνησα που καταφέρνει να περάσει στο Πανεπιστήμιο

 

Τελικά μπορούμε να μιλήσουμε για λογοκρισία;

Φανταστείτε λοιπόν τι κοινωνικό αντίκτυπό έχει μια τόσο ευρέως χρησιμοποιούμενη εφαρμογή ειδικά από την στιγμή που περιόρισε τα βίντεο χρηστών με παραπάνω κιλά, όσων ανήκουν στην LGBTQ+ κοινότητα αλλά και όσους πάσχουν από νοητική υστέρηση ή άλλες παθήσεις.Ύστερα από τις αναμενόμενες αντιδράσεις που προκλήθηκαν, η πλατφόρμα απάντησε ότι η πολιτική περιορισμού που ακολούθησε απέναντι στις παραπάνω κατηγορίες χρηστών ήταν μια λανθασμένη προσπάθειά της να τους “προστατεύσει” από τον διαδικτυακό εκφοβισμό.

Το TikTok δηλαδή θέλησε να προστατεύσει όσους ανθρώπους θεωρούσε “ευάλωτους” κάνοντας παράλληλα αυτό από το οποίο προσπαθούσε να τους προστατεύσει. Κάνοντας διακρίσεις, καθώς οι ίδιοι δεν γνώριζαν  και κυρίως δεν ήταν σύμφωνοι με αυτή την πρακτική. Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει το Netzpolitik (γερμανικό blog), εάν ένα βίντεο ανθρώπου με σύνδρομο Down λάβει μεταξύ 6.000 – 10.000 προβολές, τότε οι χειριστές της πλατφόρμας τού κάνουν αναφορά. Μέσω αυτής της αναφοράς, τα βίντεο του χρήστη όχι μόνο περιορίζονται στο πλαίσιο της χώρας του, αλλά συγχρόνως δεν του επιτρέπουν να τα προωθήσει και σε άλλους χρήστες. Ο εκπρόσωπος του TikTok σε μια προσπάθεια του να μειώσει τις αντιδράσεις, δήλωσε στο Netzpolitik ότι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν για τους παραπάνω χρήστες “δεν επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν ως μια μακροπρόθεσμη λύση”. Όπως και να ‘χει, μέσω αυτής της απόφαση μιλάμε για μια καθαρή περίπτωση λογοκρισίας.

Advertising

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Η σημασία της γυμναστικής σε άτομα με σύνδρομο Down
Ad 14
TikTok
Πηγή εικόνας: reason.com

Εσωτερικές πληροφορίες από την Nese Idil

Η Nese Idil δούλευε στην εταιρία του TikTok για δέκα μήνες και έφυγε αφότου βίωσε σεξουαλική παρενόχληση. Η ίδια δήλωσε ότι οι ανώτεροί της της είχαν πει μάλιστα, να μην αναθέτει όλες τις βραδινές βάρδιες σε γυναίκες επειδή δεν καταλαβαίνουν την τεχνολογία.

“Βασικά, διαγράφουν οτιδήποτε δεν τους αρέσει. Δεν λαμβάνουν καμία παράμετρο υπόψιν”, δήλωσε η ίδια.

Το TikTok υποστήριξε πως αυτές οι παράμετροι διαγραφής βίντεο από την πλατφόρμα δεν βρίσκονται σε εφαρμογή από τον προηγούμενο Μάιο. Παρ’ όλα αυτά η Idil είπε πως ύστερα από επικοινωνία με τους πρώην συναδέλφους της δεν υπήρχαν μεγάλες αλλαγές στην πολιτική της εταιρίας.

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μικροχλωρίδα εντέρου: Aπό τη βρεφική ηλικία έως τα γηρατειά

Μικροχλωρίδα εντέρου: Aπό τη βρεφική ηλικία έως τα γηρατειά Η

Ex Machina (2015) – Είναι τελικά το AI από μηχανής θεός;

Το παρόν κείμενο δεν αποτελεί προϊόν AI… (όντως) Σήμερα η