Μπορεί να επιτευχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας;

Greek_economy-Ανάκαμψη

Η πορεία προς την ανάκαμψη της οικονομίας

Η πορεία προς την ανάκαμψη της οικονομίας θα μπορούσε, όμως, να επιταχυνθεί εάν αντιμετωπισθούν αποτελεσματικότερα μια σειρά από δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, λαμβάνοντας υπόψην και τις δυσμενείς εξελίξεις στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Σε αυτό το νέο περιβάλλον, η ανάγκη για μια εκ βάθρων αναδιάρθρωση των κρατικών υπηρεσιών και για εξορθολογισμό του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και γενικά των οικονομικών των Οργανισμών που χρηματοδοτούνται από τα έσοδα του κράτους, αποτελεί ανάγκη επιβίωσης για τον ίδιο το δημόσιο τομέα και για την χώρα ως σύνολο.

Η αναδιάρθρωση θα μπορούσε, για παράδειγμα, να αποβλέπει στην ορθολογικοποίηση της οργανωτικής δομής για αύξηση της αποδοτικότητας με ελαχιστοποίηση του κόστους λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και στον εξορθολογισμό της λειτουργίας των οργανισμών και των μηχανισμών είσπραξης των φόρων και των εισφορών και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των κρατικών οργανισμών για ανταποδοτική αύξηση των ιδίων εσόδων τους. Αν και δεν έχουν επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα, όπως συνέβη στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν επιδείξει αντοχή και προσαρμοστικότητα και μπορούν να συνεισφέρουν καθοριστικά στην ανάκαμψη της χώρας.

Προτεινόμενες λύσεις για την ανάκαμψη- Μέρος Α’

Πως μπορεί να γίνει αυτό; Με την βοήθεια της πορείας προς την εξαγωγή των προϊόντων. Ο στόχος είναι η αύξηση της παραγωγής, η μείωση της ανεργίας και κυρίως η αύξηση των εξαγωγών. Στο επίκεντρο εδώ βρίσκεται ο τουρισμός, αλλά ο ΣΕΒ σημειώνει στο δελτίο του, ότι ενισχύθηκε και ο κλάδος των μεταφορών και αποθήκευσης (logistics), που επωφελήθηκε από τον «σταδιακό μετασχηματισμό της χώρας σε κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου, κυρίως μετά την επιτυχή παραχώρηση του λιμανιού του Πειραιά στην κινεζική Cosco και την επιδίωξή τους να καταστήσουν την χώρα πύλη εισαγωγής των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη».

Διαβάστε επίσης  Πασχαλινές κάρτ-ποστάλ: παραδόσεις και καημοί ενός λαού μέσα από τις ευχετήριες κάρτες

Καλύτερες υπηρεσίες στον τουρισμό και την προβολή της χωράς σε διεθνείς οργανισμούς θα επιφέρουν τα επιθυμητά στην καλυτέρευση των υποδομών και υπηρεσιών στα ξενοδοχεία, στα καταλύματα και στην ναυτιλία λιμάνια, αλλά και γενικότερα σε όσους είναι στο γρανάζι του τουρισμού. Στο τομέα logistics να καλυτερεύσουμε τις υπηρεσίες στον ΟΛΠ και ΟΛΘ θα έχει σαν αποτέλεσμα ο κλάδος να αύξηση την είσοδο περισσότερων κοντέινερ ώστε να γίνει κόμβος της Ευρώπης με την Κίνα. Εδώ ομώς, πρέπει να βελτιωθούν οι υποδομές στην εμπορική αμαξοστοιχία και προφανώς να υπάρχουν καλυτέρα δίκτυα και υποδομές, ώστε ο κλάδος των μεταφορών να αύξησει τα έσοδα του.

Advertisements
Ad 14

Προτεινόμενες λύσεις για την ανάκαμψη- Μέρος Β’

Μπορεί να χάσαμε το 25% από το ΑΕΠ της χωράς τα τελευταία 8 χρονιά, εντούτοις, με σωστές αναδιοργανώσεις στην οικονομία και με σωστές τομές στον δημόσιο τομέα, αλλά και την συμμόρφωση του εξωτερικού χρέους μπορούμε να ανακάμψουμε και να ανακινήσουμε την οικονομία. Η χώρα πασχίζει από επενδύσεις τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στο δημόσιο τομέα, όπου καμία επιχείρηση δεν έχει τα θετικό πρόσημο. Ανάκαμψη μπορεί να γίνει με λιγότερους φόρους, με περισσότερο χρήμα στην αγορά, με την αύξηση μισθών και συντάξεων, με επένδυσεις που θα επιφέρουν άμεσο χρήμα, με την πώληση των προβληματικών δημοσίων επιχειρήσεων σε ιδιώτες και με την συμμετοχή του δημόσιου, ώστε να επιφέρουν θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ.

Η οικονομία μπορεί να ανακάμψει μόνο όταν διορθώσουμε τις υποδομές της χωράς και αναπτύξουμε το τραπεζικό σύστημα, οπού και να είναι στυλοβάτης της οικονομίας και διπλά στον επαγγελματία. Μόνο όταν δώσουμε κίνητρα στην νέα γενιά η όποια είναι η αδικημένη, διότι ζει σε ένα περιβάλλον χειρότερο από ότι ήταν δέκα και είκοσι χρονιά πριν, όπου αυτό που πρέπει να κοιτάξουμε είναι να τους κρατήσουμε στην χωρά για την ανάπλαση της. Η ανάκαμψη θα έρθει μόνο όταν μειώσουμε τους φόρους και τις άδικες φορολογίες, μόνο όταν μπορέσουμε να έχουμε σταθερό πολιτικό, οικονομικό και φορολογικό σύστημα, μόνο όταν το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι υγιές, και μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αντιλήψεις και καρκινώματα παρελθόντος χρονών, τα όποια μας έφτασαν μέχρι εδώ.

Διαβάστε επίσης  5 marketing trends του 2017 που θα δώσουν τη σκυτάλη στο 2018

Συμπεράσματα για την επιτυχημένη ανάκαμψη

Σωτηρία θα έχουμε μόνο όταν διορθώσουμε την αντίληψη μας του εγώ πάνω από το εμείς, και μόνο όταν το πολιτικό σύστημα πάψει να λέει ψέματα. Αποκλειστικά τότε, η Ελλάδα θα μπορέσει να πάει μπροστά, δίχως πολλά λόγια, μόνο με βαθιές τομές σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Η ανάκαμψη είναι εφικτή φτάνει να μπορούμε να έχουμε την θέληση για μην υποθηκεύσουμε το μέλλον της νέας γενιάς, ώστε η μετανάστευση των νέων να σταματήσει, διότι θα καταντήσουμε να είμαστε μια χωρά γερόντων. Το ζήτημα απόκειται ξεκάθαρα στα χέρια μας! Η ερώτηση, η καίρια είναι όμως: Μπορούμε; Το θέλουμε; Το πιστεύουμε πραγματικά;

Απόφοιτος τουΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ στο τμήμα λογιστικής. Έγινε μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος με την ιδιότητα του φοροτεχνικού Β΄ Τάξης. Είναι ειδικευμένος-έμπειρος λογιστής στα βιβλία τρίτης κατηγορίας και στην κατασκευή εξειδικευμένων αναφορών (reports), οικονομικών καταστάσεων και αποτελεσμάτων επιχειρήσεων .

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

10+2 ταινίες για να δεις στο Ertflix

Το καλοκαίρι είναι εδώ και οι επιλογές για διασκέδαση είναι
L.A. Confidential

L.A. Confidential: Μια αψεγάδιστη noir ταινία

Το L.A. Confidential είναι μία νέο-νουαρ ταινία μυστηρίου του 1997,