Αμέσως μετά την απόρριψη των προσφυγών Ουγγαρίας και Σλοβακίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ο Ούγγρος πρωθυπουργός έσπευσε να δηλώσει ότι η ουγγρική κυβέρνηση δε θα αλλάξει τη στάση της απέναντι στους πρόσφυγες, αρνούμενος να συμμορφωθεί στο μηχανισμό της Ε.Ε. σχετικά με τη μετεγκατάσταση προσφύγων με ποσοστώσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη.
Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν επεσήμανε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι «η τήρηση του νόμου είναι θεμέλιο της Ε.Ε.» και ως κράτος μέλος δεν είναι δυνατό να υπονομεύσει τα θεμέλιά της, ωστόσο, έκρινε την απόφαση της Ένωσης ως όρο ανεπαρκή να μεταβάλλει την αντιμεταναστευτική πολιτική της χώρας. Απαντώντας δε στην επιστολή που του απηύθυνε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι η σύνδεση του θέματος της μετανάστευσης με τη χρηματοδότηση της πολιτικής σύγκλισης αντίκειται στους ευρωπαϊκούς κανόνες και είναι «ανήθικη».
«Η ερμηνεία της αρχής της αλληλεγγύης που περιγράφεται στην επιστολή σας σημαίνει στην ουσία ότι η Ουγγαρία θα μεταμορφωθεί σε μια χώρα μετανάστευσης παρά τη βούληση του ουγγρικού λαού», έκρινε ο Βίκτορ Όρμπαν τονίζοντας ότι «αυτό δεν είναι αλληλεγγύη, αυτό είναι βία». Συνδέοντας την αποικιοκρατία των μεγάλων κρατών της ένωσης με τα υψηλά μεταναστευτικά ποσοστά τους, απέδωσε τη μεταναστευτική πολιτική τους, καθώς και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή, στο έντονο αποικιακό τους παρελθόν. Επίσης, σημείωσε ότι η Ουγγαρία δεν υπήρξε ποτέ αποικιακό κράτος, συμπληρώνοντας πως «η Ουγγαρία δεν θέλει να γίνει χώρα μετανάστευσης, και δεν μπορεί να αποδεχθεί το να εξαναγκαστεί (να γίνει)».
Την Τετάρτη, αμέσως μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. η ουγγρική κυβέρνηση χαρακτήρισε ανεύθυνη και με πολιτικό χαρακτήρα την απόρριψη της προσφυγής της και καταδικάζοντας την πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να εναντιώνεται σθεναρά στο μέτρο που της επιβάλλεται.
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να ξεκινήσει εντός εβδομάδων δικαστικές διαδικασίες σύμφωνα με τις οποίες Πολωνία, Ουγγαρία, και Τσεχική Δημοκρατία ενδέχεται να υποστούν πρόστιμα, αν εξακολουθήσουν να αρνούνται τη συμμόρφωση προς τις ευρωπαϊκές επιταγές. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, μάλιστα, ο αρμόδιος επίτροπος μετανάστευσης, υποστήριξε ότι «αν τα κράτη μέλη, που δεν έχουν προχωρήσει καθόλου σε επανεγκαταστάσεις ή τις έχουν σταματήσει εδώ και καιρό, δεν αλλάξουν την προσέγγισή τους μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να κάνουμε το τελευταίο βήμα στη διαδικασία παραβίασης, οδηγώντας την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Τσεχική Δημοκρατία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σαφώς έχει την εξουσία να επιβάλλει οικονομικές ποινές σε κυβερνήσεις οι οποίες δεν συμμορφώνονται προς τη νομοθεσία της ΕΕ και για την ακρίβεια επιβάλλεται να το πράξει εάν υπάρχει και η παραμικρή πιθανότητα να πληγούν τα θεμέλια της Ένωσης, ενόψει δύσκολων και απαιτητικών εξελίξεων.