Νέα τεχνολογία μπορεί να παρακολουθεί την υγεία των μελισσών

Οι μέλισσες είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που κρατούν δεμένη την τροφική αλυσίδα. Λειτουργούν ως επικονιαστές των φυτών, από τα οποία εξαρτάται η τροφή μεγάλου πλήθους των όντων πάνω στη Γη, μεταξύ των οποίων και ο άνθρωπος. Δικαίως, λοιπόν, έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία το Σύνδρομο Κατάρρευσης Μελισσιών (Colony Collapse Disorder), που δεν είναι άλλο από τη μείωση του πληθυσμού των μελισσών – έως και 30% την τελευταία δεκαετία στη βόρεια Αμερική. Οι μηχανισμοί τού συνδρόμου αυτού είναι ακόμη άγνωστοι, αλλά λαμβάνονται υπόψη πιθανοί συντελεστές όπως τα εντομοκτόνα, οι μύκητες και άλλα παθογόνα, οι πρακτικές τής μελισσοκομίας, ο υποσιτισμός και οι ανοσοανεπάρκειες.

Με σκοπό την περεταίρω κατανόηση αυτού του φαινομένου, η απόφοιτη του πανεπιστημίου Simon Fraser στον Καναδά, ονόματι Oldooz Pooyanfar, κατασκεύασε μία τεχνολογία που μπορεί να παρακολουθεί το «τι λένε» μεταξύ τους οι μέλισσες μέσα σε μία κυψέλη. Με αυτόν τον τρόπο εποπτεύει την υγεία τους.

Αυτή η συσκευή εποπτείας τοποθετείται στο τοίχωμα της κυψέλης και περιέχει μικροσκοπικούς αισθητήρες, όπως μικρόφωνα και, μελλοντικά, επιταχυνσιόμετρα που παρακολουθούν τον ήχο και τις δονήσεις. Υπάρχουν επίσης, αισθητήρες θερμοκρασίας και υγρασίας. Το σύστημα αυτό συλλέγει δεδομένα και ανιχνεύει πιθανές ανωμαλίες, στις οποίες ο μελισσοκόμος μπορεί να επέμβει άμεσα.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Η ίδια η Pooyanfar πιστεύει ότι η καλύτερη κατανόηση των συνηθειών των μελισσών και των συνθηκών μέσα στην κυψέλη μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση του μελισσιού. Οι τωρινές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται γι’αυτόν το λόγο, δίνουν πολύ λιγότερα δεδομένα και μπορούν να αναστατώσουν τη δραστηριότητα των μελισσών κάθε φορά που ανοίγει η κυψέλη. Με αυτόν τον τρόπο συλλέγονται δεδομένα σε πραγματικό χρόνο που μπορούν να δείξουν ακριβώς τι κάνουν οι μέλισσες.

Διαβάστε επίσης  Ρομποτικό δελφίνι εγκαινιάζει νέα εποχή animatronics

Η συσκευή αυτή έχει φτιαχτεί από εξαρτήματα του εμπορίου, οπότε είναι λίγο ογκώδης και ακριβή, αλλά η Pooyanfar πιστεύει ότι μία προσαρμοσμένη συσκευή θα μείωνε το κόστος. Αυτόν τον καιρό συνεργάζεται μαζί με μελισσοκόμους για να αναπτύξει το υλικό και το λογισμικό που απαιτείται, και μάλιστα έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον.

ΠΗΓΗ: Πανεπιστήμιο Simon Fraser

Advertising

 

Άνθρωπος της πληροφορικής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αν και το πάθος μου είναι η τεχνολογία και κάθε νέο πάνω σ'αυτήν και τις επιστήμες, θεωρώ ότι με έχουν κερδίσει ο πολιτισμός, οι τέχνες και ιδιαίτερα ο κινηματογράφος.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Aξιολόγηση αποκατάστασης μετά τον τοκετό

Aξιολόγηση αποκατάστασης μετά τον τοκετό Το παρόν άρθρο, με τίτλο

Γνωστική συμπεριφορική θεραπεία: Μειώνει τα συμπτώματα;

Το παρόν άρθρο Συνδέεται η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία με τις