Εργαστήριο φωτογραφίας ντοκουμέντου και αφήγησης

Διδάσκουσα: Μυρτώ Παπαδοπούλου
Διάρκεια: 10/11/2018 – 16/02/2019

Αριθμός συναντήσεων: 10
Σύνολο ωρών: 30

Το εργαστήριο επικεντρώνεται στην πρακτική διερεύνηση της φωτογραφίας ντοκουμέντου ως πεδίο καταγραφής και κατανόησης της κοινωνικής πραγματικότητας.

Οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με τον τεκμηριωτικό ρόλο της φωτογραφίας και τους βασικούς κανόνες της οπτικής αφήγησης. Το θεωρητικό μέρος υποστηρίζεται από παρουσίαση και σχολιασμό σημαντικών φωτογράφων και ανάλυση των σύγχρονων πρακτικών προσέγγισης της φωτογραφίας ντοκουμέντου.

Το πρακτικό μέρος βασίζεται στην ανάθεση προσωπικών φωτογραφικών εργασιών. Έμφαση δίνεται στα μεθοδολογικά βήματα, την έρευνα και τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις για την παραγωγή ενός πρότζεκτ, επισημαίνοντας και αναλύοντας τις ιδιαιτερότητες των εργασιών των συμμετεχόντων και ζητήματα που προκύπτουν σε όλα τα ενδιάμεσα στάδια.

Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες καλούνται -προαιρετικά- να διερευνήσουν και να πειραματιστούν και με άλλα οπτικοακουστικά μέσα για την αφηγηματική πλαισίωση της ιστορίας τους (cross media project), συνδυάζοντας δημιουργικά: γραφή, βίντεο και ήχο.

Τελικός στόχος είναι να δουλέψουν εντατικά σε μία νέα ή υπό εξέλιξη φωτογραφική εργασία και να αξιοποιήσουν δημιουργικά κλασικούς ή και πιο σύγχρονους τρόπους αφήγησης, διευρύνοντας έτσι τα όρια και το επίπεδο της φωτογραφικής τους πρακτικής.

Προαπαιτούμενα 
Το σεμινάριο απευθύνεται σε άτομα που έχουν σχετική εμπειρία του φωτογραφικού μέσου και είναι εξοικειωμένα με τον φωτογραφικό τους εξοπλισμό.

Πρόγραμμα και Χώρος Διεξαγωγής
Το εργαστήριο περιλαμβάνει 10 τρίωρες συναντήσεις (30 ώρες), οι οποίες πραγματοποιούνται ως επί το πλείστον Σάββατο.

10/11/2018, 11/11/2018, 17/11/2018,
01/12/2018, 08/12/2018, 22/12/2018,
12/01/2019, 26/01/2019, 09/02/2019, 16/02/2019

Το εργαστήριο θα διεξαχθεί στο χώρο του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας, στη διεύθυνση Στρατηγού Κοντούλη 3 (πλησίον σταθμού Συγγρού-Φιξ).

Πιστοποιητικό 
Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων θα δοθούν στους συμμετέχοντες πιστοποιητικό παρακολούθησης από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.

Διαβάστε επίσης  Διαγωνισμός Φωτογραφίας & Διαγωνισμός Διηγήματος

Δηλώσεις Συμμετοχής 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον τρίτο κύκλο, συμπληρώνοντας την online αίτηση συμμετοχής ή απευθείας στη γραμματεία του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Επικοινωνία 
Τ: 210 9211751 (Δευτ-Παρ. 11:00-16:00), E: contact@hcp.gr

 

Λίγα λόγια για την διδάσκουσα:

αφήγησηςΗ Μυρτώ Παπαδοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Αφού ολοκλήρωσε με υποτροφία τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Διεθνές Κέντρο Φωτογραφίας της Νέας Υόρκης, το 2007 συμμετείχε στο Eddie Adams Workshop φωτογραφίας με επικεφαλής τη Michele McNally και τον Vincent Laforet, φωτογράφους των Νew York Times. Σήμερα μετρά συμμετοχές και τιμητικές διακρίσεις σε σημαντικά φωτογραφικά φεστιβάλ όπως το Mois de la Photo – OFF και η 2η Photoquai – Biennale des Images du Monde στο Παρίσι, το New York Photo Festival και το Athens Photo Festival.

Λέγομαι Χαρίσσα και ,σπουδάζω στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ( πρώην ΤΕΙ Πειραιά ) στην Διοίκηση Τουρισμού .
Και ασχολούμαι με την φωτογραφία ενεργά εδώ και πέντε χρόνια, και είναι κάτι που γεμίζει την μέρα μου,με δημιουργικότητα .

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.