Τον τελευταίο μήνα αυτού του περιπετειώδους χρόνου, το περιοδικό της αμερικανικής Vogue επιδεικνύει σημαντική διάθεση κατάρριψης των στερεοτύπων που για αιώνες ταλανίζουν τα δύο φύλα. Ένα φαινόμενο βαθύτατα κοινωνικό και πιο επίκαιρο από ποτέ που έρχεται να δώσει μια ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Μια δράση που διαπνέεται από καινοτομία και πρωτοπορία, έχοντας ως κεντρικό πρόσωπο -για πρώτη φορά- τον νεαρό τραγουδιστή και ηθοποιό Harry Styles, ο οποίος επέλεξε να φωτογραφηθεί, όχι με τα συμβατικά «ανδρικά» ρούχα αλλά με «γυναικεία», σε μια προσπάθειά του να απωλέσει τα στερεότυπα που κυριαρχούν στην καρδιά των κοινωνιών.
Το δικαίωμα στην ελεύθερη διαμόρφωση της προσωπικότητας του ανθρώπου
Ο κάθε άνθρωπος είναι μια μοναδική και ξεχωριστή οντότητα που έχει το δικαίωμα να εκφράζεται ελεύθερα, με όποιον τρόπο θεωρεί ότι ανταποκρίνεται καλύτερα στην ιδιοσυγκρασία και την προσωπικότητα του. Το στυλ είναι ένας από τους ποικίλους τρόπους έκφρασης που μας βοηθά να αγαπήσουμε και να αγκαλιάσουμε λίγο πιο σφιχτά τους εαυτούς μας. Τα ρούχα δεν έχουν φύλο! Τα φορέματα και οι φούστες δεν είναι μόνο για γυναίκες ούτε τα πουκάμισα και τα κοστούμια μόνο για άνδρες. Ένα κομμάτι ύφασμα δεν καθορίζει την σεξουαλικότητα μας ούτε εν γένει την συμπεριφορά μας, άποψη που έχει υιοθετηθεί από ένα μεγάλο μέρος την ελληνικής κοινωνίας. Ο καθένας από εμάς διαμορφώνει το στυλ του με βάση τα ερεθίσματα που δέχεται αλλά και με τις προσωπικές του προτιμήσεις.
Οι προκαταλήψεις ανάμεσα στα δύο φύλα έχουν ριζώσει βαθιά στον πυρήνα των κοινωνιών και είναι εξαιρετικά δύσκολο εν μια νυκτί να καταρριφθούν. Απαιτεί σκληρή δουλειά και θέληση από μέρους των ανθρώπων και ιδιαίτερα των νέων, οι οποίοι αποτελούν την ελπίδα για ένα καλύτερο και πιο αισιόδοξο μέλλον, δίχως στερεότυπα και προκαταλήψεις που μας κρατούν πίσω και περιορίζουν την προσωπικότητα μας. Ο σεβασμός, η αποδοχή και η ισότητα δεν είναι μια τάση στην μόδα. Είναι ανθρώπινες αξίες που διαμορφώνουν κοινωνίες και πολιτισμούς ελεύθερους, απομακρυσμένους από καταστάσεις που στέκονται τροχοπέδη στην εξέλιξη των ανθρώπων.
Ο ρόλος της οικογένειας στην καλλιέργεια του παιδιού
Οι καιροί που ζούμε μας επιτρέπουν να αναζητούμε τρόπους έκφρασης της προσωπικότητας μας οι οποίοι θα σταθούν αρωγοί δίπλα μας σε όλη αυτή τη δύσβατη διαδρομή ανακάλυψης του εαυτού μας. Η οικογένεια είναι η πρώτη που οφείλει να καλλιεργήσει στο παιδί τον σεβασμό απέναντι στη διαφορετικότητα του άλλου, δίχως να κρίνει τις προσωπικές του επιλογές, είτε αυτές αφορούν το στυλ είτε γενικότερα την συμπεριφορά του. Είναι έργο τη οικογένειας να στέκεται συμπαραστάτης του παιδιού, διδάσκοντάς το πως, οι σεξιστικές συμπεριφορές απέναντι σε γυναίκες αλλά και σε άνδρες που επιλέγουν να διαμορφώσουν με έναν – ίσως -όχι τόσο συνηθισμένο τρόπο την εμφάνισή τους, δεν είναι αποδεκτές με αποτέλεσμα οι κοινωνίες να οπισθοδρομούν αντί να βαδίζουν αποφασιστικά προς το μέλλον.
Συμβολή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και του διαδικτύου
Το διαδίκτυο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τάσσονται με το μέρος μας σε αυτή τη διαδικασία. Καθημερινά προβάλλονται άνθρωποι με διαφορετικό – και μοναδικό- στυλ στην ένδυση, την κόμμωση, την υπόδηση, διαμορφώνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα φιλικό περιβάλλον, έτοιμο να δεχτεί όσους ανθρώπους απέβαλαν από τον χαρακτήρα τους τα στερεότυπα και υιοθέτησαν ένα τρόπο ζωής που εκφράζει τους ίδιους και όχι την κοινωνία στην οποία ζουν. Πρόκειται για ένα έργο δυσεπίτευκτο, το οποίο απαιτεί δύναμη ψυχής, προσωπικής βούλησης και προσπάθειας, ειδικά σε εποχές όπου η κριτική είναι ένα μέσο προστασίας της αγενούς συμπεριφοράς απέναντι σε άλλους ανθρώπους.
Δε κάνουμε λόγο για μια ιδανική κοινωνία, απαλλαγμένη από μεσαιωνικές αντιλήψεις και στερεότυπα, αλλά για μια κοινωνία που θέτει τον άνθρωπο στο επίκεντρό της. Η απάντηση σε εκείνους που διαιωνίζουν μέχρι και σήμερα αντιλήψεις περί ανισότητας των φύλων είναι η συστηματική παιδεία και η αγωγή, αρετές και αξίες οι οποίες οφείλουν να γαλουχούν κάθε άνθρωπο από τη στιγμή της γέννησης του. Όλοι μαζί μπορούμε να βάλουμε ένα τέλος σε αυτόν τον αέναο κύκλο σεξισμού ανάμεσα στα δύο φύλα και να πορευθούμε στο αύριο με ασπίδα μας την ελευθερία και τη γνώση.