Παραδοσιακά γεμιστά με πλιγούρι (χωρίς κιμά)

Μια από τις πιο παραδοσιακές και αγαπημένες συνταγές μικρών και μεγάλων. Με κιμά ή χωρίς, τα γεμιστά έχουν συνδυαστεί με την παιδική μας ηλικία και η μυρωδιά τους μας θυμίζει τα ζεστά εκείνα μεσημέρια του καλοκαιριού στο σπίτι της γιαγιάς. Ναι, τα έχουμε αγαπήσει με ρύζι αλλά γιατί να μην δοκιμάσουμε και μια παραλλαγή τους με πλιγούρι; Ίσως έτσι τα λατρέψουμε από την αρχή!

Υλικά για 10 γεμιστά

5 τομάτες για γέμισμα

5 πιπεριές

Advertisements
Ad 14

2 μέτριες πατάτες

250 γρ. πλιγούρι (1 κούπα)

2 κρεμμύδια

1 σκελίδα σκόρδο

½ κ.γ. ζάχαρη

100 ml ελαιόλαδο

½ φλ. μαϊντανό

½ φλ. δυόσμο

Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

Για τα γεμιστά με πλιγούρι, πλένουμε αρχικά τις τομάτες και τις πιπεριές και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στη συνέχεια, κόβουμε τα «καπάκια» των λαχανικών μας, κρατώντας το εσωτερικό μόνο από την τομάτα. Θα πρέπει να προσέξουμε αρκετά καθώς τα αδειάζουμε, γιατί υπάρχει κίνδυνος να τρυπήσουμε το εξωτερικό τους και χύσουμε τη γέμιση ή ψήσουμε ανομοιόμορφα τα γεμιστά μας. Έπειτα, πολτοποιούμε στο μπλέντερ το εσωτερικό από τις τομάτες, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τον μαϊντανό και τον δυόσμο και αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε και το πλιγούρι, για να μαλακώσει μέχρι να είναι έτοιμο να μπει στον φούρνο. Έτσι, θα απορροφήσει ακόμη περισσότερο τα αρώματα των μυρωδικών και της τομάτας και τα γεμιστά μας θα μοσχοβολήσουν. Ύστερα, ρίχνουμε και το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη και τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μίγμα μας να «κάτσει» για 10 περίπου λεπτά.

Διαβάστε επίσης  Χαλβάς σιμιγδαλένιος, απλός και παραδοσιακός

Παράλληλα, καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες στο ξύλο κοπής μας. Στη συνέχεια, γεμίζουμε τα γεμιστά μας. Προσέχουμε να τα γεμίσουμε μέχρι τα ¾ περίπου, ώστε να μην ξεχειλίσει το πλιγούρι όταν φουσκώσει στο ψήσιμο. Τοποθετούμε τα γεμιστά μας στο ταψί, προσέχοντας να ισορροπούν σωστά, τα σκεπάζουμε με τα καπάκια τους και προσθέτουμε και τις πατάτες. Βάζουμε στο ταψί μας 1 ½ κούπα νερό για να βράσουν τα λαχανικά και το πλιγούρι και ραντίζουμε με το υπόλοιπο λάδι. Τέλος, ψήνουμε τα γεμιστά με πλιγούρι στους 180°C για μία περίπου ώρα, μέχρι να απορροφήσουν το νερό και να μείνει στο ταψί μας μόνο το λάδι.

 

Τιπς: Φυσικά, μπορούμε να φτιάξουμε τα γεμιστά με πλιγούρι και με άλλα λαχανικά. Εξαιρετικές εναλλακτικές είναι η μελιτζάνα, το κολοκύθι και ο κολοκυθοανθός. Επισης, αν δεν προτιμάμε τα γεμιστά μας ορφανά, μπορούμε να τα φτιάξουμε και με κιμά, προσαρμόζοντας την ποσότητα του πλιγουριού στα 150-170 γρ. με 350 γρ. μοσχαρίσιου ή ανάμικτου κιμά. Καλύτερα να αποφύγουμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο χοιρινό κιμά, για να μην βγει πολύ λιπαρό το αποτέλεσμα.

 

Καλή όρεξη!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βόρεια Ιταλία

Βόρεια Ιταλία: Ένα ταξίδι με άρωμα των Άλπεων

Στη Βόρεια Ιταλία υπάρχουν πολλές πόλεις και αξιοθέατα που δεν

Το Μουσείο Σοσιαλιστικής Τέχνης στην Βουλγαρία

Το Μουσείο Σοσιαλιστικής Τέχνης: Μία Ανασκόπηση της Κομμουνιστικής Περιόδου στη