
Τώρα που η θερμοκρασία έχει αρχίσει να ανεβαίνει, και πλησιάζει το καλοκαίρι, φτάνει η στιγμή που όλοι το μόνο που θα αναζητούν με μανία είναι ένας πάροχος δροσιάς. Η αλήθεια είναι πως τη θερμίδα πολλοί εμίσησαν, όμως το παγωτό κανένας, και τι καλύτερο από ένα παγωτό είτε σε χωνάκι, είτε σε κυπελάκι ή ακόμη καλύτερα μία ολόκληρη τούρτα παγωτό, που θα απαλύνει γλυκά την ζέστη του καλοκαιριού;
Συνταγή για την τούρτα «παγωτό»
Υλικά για το «παγωτό»
1 κουτί γάλα εβαπορέ
1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
400ml κρέμα γάλακτος
2 βανίλιες
¾ φλιτζανιού αμύγδαλα ξεφλουδισμένα, καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα
¾ φλιτζανιού κερασάκια γλασέ, ψιλοκομμένα
100γρ. σοκολάτα σε σταγόνες
300γρ. μπισκότα savouayiár
Υλικά για το σιρόπι
¾ φλιτζανιού ζάχαρη
¾ φλιτζανιού νερό
2 κ.σ. liquor της επιλογής
κερασάκια γλασέ ή φρέσκα φρούτα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση για το «παγωτό»
Βάλτε το γάλα εβαπορέ στο ψυγείο από το βράδυ ή στην κατάψυξη για περίπου 2 ώρες. Όταν κρυώσει αρκετά, αδειάστε το περιεχόμενό του σε ένα μπολ, μαζί με το ζαχαρούχο γάλα και τα χτυπήστε τα όλα μαζί στο μίξερ μέχρι να γίνουν μια αφράτη κρέμα με αρκετό όγκο. Σ’ ένα άλλο μπολ χτυπήστε την κρέμα γάλακτος μαζί με τη βανίλια μέχρι να γίνει σαντιγί. Ρίξτε τη σαντιγί στην κρέμα, ανακατέψτε καλά το μείγμα και αφήστε στην κατάψυξη για 2 ώρες. Ύστερα βγάλτε το παγωτό από την κατάψυξη και προσθέστε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα, τις σταγόνες της σοκολάτας, τα κερασάκια* και ανακατέψτε καλά για ακόμη μία φορά.
Εκτέλεση για το σιρόπι
Το σιρόπι δε χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία για τη δημιουργία του, το μόνο που χρειάζεται είναι να βάλετε όλα τα υλικά, να τα βράσετε όλα για 5 λεπτά να τα αφήσετε να κρυώσουν.
Χτίσιμο της τούρτας
Για να το χτίσιμο της τούρτας θα χρειαστείτε ένα σκεύος με αποσπώμενο πάτο. Ξεκινήστε βρέχοντας τα savouayiár πολύ ελαφρά με το σιρόπι, στρώστε τα στον πάτο και τα πλαϊνά της φόρμας. Στη συνέχεια αδειάστε μέσα στη φόρμα το παγωτό και πιέστε μ’ ένα κουτάλι να πάει παντού, χωρίς να αφήσει κενά και αφήστε τη φόρμα στην κατάψυξη.

Συμβουλές:
- *Αντί να χρησιμοποιήσετε καβουρδισμένα αμύγδαλα και κερασάκια γλασέ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπισκότα γεμιστά σπασμένα σε κομμάτια και γλυκό του κουταλιού κεράσι, με αντίστοιχες αντικαταστάσεις. Τα αντίστοιχα συστατικά μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και ως toppings.
- Στην κρέμα που θα αποτελέσει το παγωτό μπορείτε να προσθέσετε ελάχιστη μαστίχα κοπανισμένη, έτσι ώστε να θυμίζει παγωτό καϊμάκι.
- Για το σερβίρισμα μπορείτε να στολίσετε με ροζέτες περιμετρικά και στη μέση με ποικιλία κόκκινων φρούτων.
- Ακόμη, μπορείτε κατά το σερβίρισμα να προσθέσετε κάποιο σιρόπι της αρεσκείας σας.