Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα αντισυλληπτικά χάπια!

Τα αντισυλληπτικά χάπια αποτελούν, στις προηγμένες χώρες , την μέθοδο αντισύλληψης που προτιμάται συχνότερα από τις γυναίκες. Όπως φαίνεται, η αντισύλληψη έχει ρίξει το βάρος της στον γυναικείο πληθυσμό. Οι Ελληνίδες, ωστόσο, χρησιμοποιούν ως μεθόδους αντισύλληψης τη διακεκομμένη συνουσία (23% αποτυχία), την αποφυγή γόνιμων ημερών (24% αποτυχία), τα προφυλακτικά (10% αποτυχία),το ενδομητρικό σπείραμα IUD (3% αποτυχία) και το χάπι (0% – 1% αποτυχία).

Το ότι τα αντισυλληπτικά χάπια δεν χρησιμοποιούνται ως κύρια μέθοδος αντισύλληψης στη χώρα μας, οφείλεται σε φοβίες που έχουν καλλιεργηθεί από χρόνια στις γυναίκες και μεταφέρονται από στόμα σε στόμα, δημιουργώντας μια προκατάληψη στο γυναικείο πληθυσμό σχετικά με την επικινδυνότητά τους.

Ένας από τους πιο γνωστούς και ισχυρούς μύθους γύρω από τα αντισυλληπτικά, είναι ότι προκαλούν καρκίνο. Για την ακρίβεια, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι την 10 ετία του ‘80 λόγω της χρήσης του χαπιού δεν ανέπτυξαν καρκίνο του ενδομητρίου 2000 γυναίκες και καρκίνο της ωοθήκης 1700.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Ένας άλλος φόβος, είναι ότι η χρήση του χαπιού μπορεί να οδηγήσει μεταγενέστερα σε υπογονιμότητα ή και στειρότητα.
Σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων από τη Δανία, η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών μειώνει δραστικά τα αποθέματα “πρώιμων” ωαρίων στις ωοθήκες των γυναικών, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα της γυναίκας να συλλάβει, όταν κάποια στιγμή στην ζωή της αποφασίσει να μείνει έγκυος.

Φυσικά, όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και τα αντισυλληπτικά χάπια, έχουν ενδείξεις, αντενδείξεις και παρενέργειες.
Οι παρενέργειες μπορεί να εμφανιστούν σε πολύ μικρό αριθμό γυναικών και οι περισσότερες από αυτές έχουν διαπιστωθεί με τα αντισυλληπτικά των προηγουμένων ετών που περιέχουν υψηλότερες δόσεις από τα χάπια που χρησιμοποιούνται σήμερα . Μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στο καρδιαγγειακό σύστημα ,αύξηση της «κακής» LDL χοληστερίνης και ελάττωση τη «καλής» ΗDL, ενώ τα οιστρογόνα που περιέχονται στα χάπια, κατηγορούνται για πρόκληση θρόμβων.

Υπάρχει , ωστόσο, πιθανότητα η χρήση των αντισυλληπτικών να προκαλέσει μερικές ελαφρότερες παρενέργειες οι οποίες όμως μπορούν να οδηγήσουν την γυναίκα, είτε σε διαφορετικού τύπου αντισυλληπτικό, ή και στη διακοπή του. Αυτές είναι:
• Aκμή.
• Σταγονοειδής έμμηνος ρύση
• Τάση στους μαστούς
• Κατάθλιψη
• Πονοκέφαλοι, ναυτία
• Αύξηση βάρους

Σε κάθε περίπτωση η χρήση των αντισυλληπτικών χαπιών θα πρέπει να είναι προσεκτική και πάντα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του γυναικολόγου για τη σωστή επιλογή του καταλληλότερου τύπου αντισυλληπτικών για την κάθε γυναίκα.

Advertising

Έχω σπουδάσει στη Λάρισα,Ιατρικά Εργαστήρια , και εργάζομαι πάνω σε αυτόν τον τομέα. Μεγάλη μου αγάπη η ζωγραφική και η λογοτεχνία. Μότο που με χαρακτηρίζει "όλα γίνονται για κάποιο λόγο".

Περισσότερα από τη στήλη: Γυναικολογία

Γυναικολογία

Aξιολόγηση αποκατάστασης μετά τον τοκετό

Aξιολόγηση αποκατάστασης μετά τον τοκετό Το παρόν άρθρο, με τίτλο Aξιολόγηση αποκατάστασης μετά τον τοκετό,…

Γυναικολογία

Πρόωρος τοκετός και γνωστική ανάπτυξη παιδιών

Πρόωρος τοκετός και γνωστική ανάπτυξη παιδιών Το παρόν άρθρο, με τίτλο Πρόωρος τοκετός και γνωστική…

Γυναικολογία

Θηλασμός: Η επίδραση στην υγεία της καρδιάς του παιδιού

Το παρόν άρθρο Περίπου 4-7% των παιδιών παγκοσμίως έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί…

Γυναικολογία

Διατροφή εγκύου και νευροανάπτυξη απογόνων

Το παρόν άρθρο Το παρόν άρθρο με τίτλο Διατροφή εγκύου και νευροανάπτυξη απογόνων θα παρουσιάσει…

Γυναικολογία

Mητρικό εντερικό μικροβίωμα και υγεία απογόνων

Το μητρικό εντερικό μικροβίωμα αναδεικνύεται ως παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την υγεία τόσο της…

Γυναικολογία

Επιλόχειος κατάθλιψη και εξέταση αίματος

Μπορεί η επιλόχειος κατάθλιψη να προβλεφθεί από μία εξέταση αίματος; Μία νέα έρευνα για την…

Γυναικολογία

Εγκυμοσύνη και βιταμίνη D

Το παρόν άρθρο Με ποιον τρόπο συμβάλλει η βιταμίνη D στην εγκυμοσύνη; Τα επίπεδα της…