Τα πολύτιμα οφέλη του μητρικού θηλασμού

 

Το μητρικό γάλα, κατά την διάρκεια του θηλασμού, παίζει σπουδαίο ρόλο στην διατροφή του βρέφους αφού περιέχει όλα τα κατάλληλα συστατικά για την ανάπτυξή του. Περιέχει θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά  και αντισώματα. Ο μητρικός θηλασμός επιδρά θετικά τόσο για το βρέφος αλλά και για την ίδια τη μητέρα.

Οφέλη για το νεογέννητο

1) Η ιδανική τροφή για το μωρό

Advertising

Advertisements
Ad 14

Το μωρό μόλις γεννηθεί δεν έχει αναπτύξει ακόμα το δικό του ανοσοποιητικό σύστημα. Για αυτό, με το μητρικό γάλα είναι έτοιμο να λάβει όλα τα απαραίτητα συστατικά και πιο συγκεκριμένα να λάβει αντισώματα. Σύμφωνα με μελέτες το γάλα προστατεύει τον οργανισμό του μωρού από διάφορες λοιμώξεις. Επίσης, έχει την κατάλληλη θερμοκρασία. Η θερμοκρασία του στήθους της μητέρας αυξάνεται 0,5 οC μετά από μερικά λεπτά που θα ακουμπήσει επάνω της το μωρό.

2) Προλαμβάνει την παιδική παχυσαρκία

Τα παιδιά που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν πολλά κιλά. Συνήθως αυτά που τρέφονται με το μητρικό γάλα έχουν λιγότερο βάρος από εκείνα που καταναλώνουν ξένο. Υπάρχουν πολλές μελέτες οι οποίες αποδεικνύουν ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας είναι 15-30% χαμηλότερα σε μωρά που θηλάζουν. Για αυτό είναι σημαντικό το παιδί να τρέφεται όσο το δυνατόν μπορεί με μητρικό γάλα για ένα διάστημα.

3) Επιδρά στην ευφυΐα των παιδιών

Advertising

Τα μωρά που θηλάζουν έχουν υψηλότερη νοημοσύνη και αυτό μπορεί να οφείλεται στη σωματική επαφή με τη μητέρα. Πιο συγκεκριμένα, εκείνη την στιγμή το μωρό έρχεται σε επαφή με το δέρμα της μαμάς του, αναπτύσσει την αίσθηση της αφής και χρησιμοποιεί την όραση του.

4) Βοηθά στον ύπνο

Εκείνη την ώρα το μωρό χαλαρώνει και έτσι είναι πιο εύκολο να αποκοιμηθεί στην αγκαλιά της μητέρας του.

Advertising

Οφέλη για τη μητέρα

1)Την βοηθάει ψυχολογικά

Είναι γνωστό ότι μετά την γέννηση του μωρού, η μητέρα περνάει κάποια στάδια κατάθλιψης είτε σε μικρό είτε σε μεγάλο βαθμό. Όμως με το θηλασμό η μητέρα αισθάνεται ότι συμβάλλει στην φροντίδα του μωρού και καθησυχάζεται. Η επαφή με  το μωρό την τονώνει συναισθηματικά.

2)Βοηθάει στην απώλεια βάρους

Advertising

Οι γυναίκες παίρνουν κιλά στην διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά με το θηλασμό έχουν την ευκαιρία να χάσουν βάρος χωρίς κόπο. Έχει αποδειχθεί ότι η διαφορά του σωματικού βάρους δεν είναι άμεσα εμφανής τον πρώτο καιρό, δηλαδή τους πρώτους τρεις μήνες, ο οργανισμός τότε ξεκινάει τις καύσεις λίπους και η αλλαγή δεν είναι ευδιάκριτη. Όμως έξι μήνες μετά από τον τοκετό, θα χάσουν περισσότερο βάρος από τις μητέρες που δεν θηλάζουν.

3) Επιδρά στην υγεία

Με το θηλασμό προστατεύεται και η μητέρα από διάφορες παθήσεις που μπορεί να αποκτήσει είτε μέσα στο νοσοκομείο είτε όταν βγει. Συγκεκριμένα ο καρκίνος του μαστού είναι σπανιότερος στις μητέρες που θηλάζουν, ειδικά αν υπάρχει και οικογενειακό ιστορικό. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα σε 30 χώρες παρατηρήθηκε μείωση του κινδύνου έως 4%, για περίπου 12 μήνες θηλασμού.

Περισσότερα από τη στήλη: Γυναικολογία

Γυναικολογία

Aξιολόγηση αποκατάστασης μετά τον τοκετό

Aξιολόγηση αποκατάστασης μετά τον τοκετό Το παρόν άρθρο, με τίτλο Aξιολόγηση αποκατάστασης μετά τον τοκετό,…

Γυναικολογία

Πρόωρος τοκετός και γνωστική ανάπτυξη παιδιών

Πρόωρος τοκετός και γνωστική ανάπτυξη παιδιών Το παρόν άρθρο, με τίτλο Πρόωρος τοκετός και γνωστική…

Γυναικολογία

Θηλασμός: Η επίδραση στην υγεία της καρδιάς του παιδιού

Το παρόν άρθρο Περίπου 4-7% των παιδιών παγκοσμίως έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί…

Γυναικολογία

Διατροφή εγκύου και νευροανάπτυξη απογόνων

Το παρόν άρθρο Το παρόν άρθρο με τίτλο Διατροφή εγκύου και νευροανάπτυξη απογόνων θα παρουσιάσει…

Γυναικολογία

Mητρικό εντερικό μικροβίωμα και υγεία απογόνων

Το μητρικό εντερικό μικροβίωμα αναδεικνύεται ως παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την υγεία τόσο της…

Γυναικολογία

Επιλόχειος κατάθλιψη και εξέταση αίματος

Μπορεί η επιλόχειος κατάθλιψη να προβλεφθεί από μία εξέταση αίματος; Μία νέα έρευνα για την…

Γυναικολογία

Εγκυμοσύνη και βιταμίνη D

Το παρόν άρθρο Με ποιον τρόπο συμβάλλει η βιταμίνη D στην εγκυμοσύνη; Τα επίπεδα της…