The Waiter: Το προσεγμένο νεο-νουάρ θρίλερ του Κρικρή

Το «The waiter», είναι ένα νεο-νουάρ ελληνικό θρίλερ που θα μπορούσαμε να κατατάξουμε στο είδος του greek weird wave. Την ταινία υπογράφει ο Στηβ Κρικρής , αποτυπώνοντάς την με τον σπουδαίο σκηνοθετικό του τρόπο. Πέρα από καλές κριτικές, το 2019 απέσπασε και αρκετά βραβεία από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Υπόθεση

Ο 40χρονος σερβιτόρος Ρένος, βιώνει την ζωή του σε ένα αυστηρό πρόγραμμα περιορισμένο σε δουλειά και φροντίδα των υπεράριθμων φυτών που διατηρεί στο διαμέρισμά του. Ο ελεύθερος χρόνος του, όταν δεν δουλεύει επικεντρώνεται στην ζωγραφική και το διάβασμα. Είναι αρκετά απομωνομέν0ς και σχολαστικά προσεχτικός και τακτικός στην εργασία του. Η ζωή του, θα πάρει διαφορετική τροπή όταν ανακαλύψει πως ο γείτονάς του λείπει από το διαμέρισμά στο οποίο έμενε,και στην θέση του βρίσκεται ένας περίεργος, άγνωστος τύπος. Ο τύπος αυτός πλησιάζει με ύποπτο φιλικό τρόπο τον Ρένο, και έπειτα από αρκετές συναντήσεις τους που ο πρωταγωνιστής προσπαθεί να αποφύγει, του συστήνει μια φίλη. Η σχέση του με αυτά τα άτομα εισάγει τον Ρένο σε μια διαδικασία αρκετά περίπλοκη.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Κριτική

Το «the waiter» μας μετατρέπει σε αυτό που λέει και ο τίτλος του, όχι σερβιτόρους, αλλά αναμένοντες, στο να ξεδιπλωθεί ο χαρακτήρας του πρωταγωνιστή ώστε να απολαύσουμε την δράση σε όσα ζει. Από το ξεκίνημα της ταινίας παρακολουθούμε τον Ρένο στην ανιαρή καθημερινότητά του. Φροντίζει τα φυτά του, διαβάζει ώστε να μάθει τα πάντα για εκείνα, τα ζωγραφίζει, σιδερώνει προσεκτικά την στολή του για να πετύχει την τέλεια τσάκιση, και εξυπηρετεί με απόλυτη ευγένεια τους πελάτες του ζαχαροπλαστείου. Η μόνη ανθρώπινη σχέση που διατηρεί, είναι η φιλία με έναν συνεργάτη του τον οποίο συμβουλεύει τόσο για τα ερωτικά του, όσο και για την τσάκιση στο παντελόνι που πρέπει να πετύχει. Η ταραχή που επέρχεται στην ζωή του μετά την γνωριμία με τον μυστηριώδη γείτονα είναι αναπόφευκτη για τον Ρένο. Όσο και αν αντιστέκεται στο να παραμείνει ανέγγιχτος και απομονωμένος, η γνωριμία αυτή τον περιπλέκει σε μια παγίδα που ναι μεν μόνος του εισέβαλε, αλλά η επιμονή του περίεργου ξανθού άντρα δεν του επιτρέπει να ξεφύγει. Ο Ρένος γίνεται μάρτυρας γεγονότων που στοιχειώνουν το μυαλό του, και τον οδηγούν σε πράξεις που θεωρεί φυσικά επακόλουθες, θέτοντάς διλλήματα στον εαυτό του. «Όπου και αν πας είναι τα ίδια, αφού παίρνεις εσένα μαζί», είπε στον συνάδελφό του, και φαίνεται πως η φράση αυτή καθόρισε τον τρόπο με τον οποίο καθιέρωσε τις πράξεις της δικής του ζωής.

Ο Κρικρής αποτυπώνει με όμορφο σκηνοθετικά τρόπο το «the waiter», η επιλογή της συγκεκριμένης καταπληκτικής φωτογραφίας (Γιώργος Καρβέλας) αναβαθμίζει ποιοτικά την ταινία και τα αριστοτεχνικά πλάνα την απογειώνουν. Σίγουρα μιλάμε για ένα νέο-νουάρ ελληνικό θρίλερ που αποζημιώνει κάθε θεατή και συλλέγει καλές κριτικές για το ελληνικό σινεμά.

Trailer:

Advertising

https://www.youtube.com/watch?v=w2-kanUwPaI

Περισσότερα από τη στήλη: Κριτικές

Κριτικές

«The Descent»: Τι έχει απομείνει να σε τρομάξει όταν έχεις δει την κόλαση;

Το «Descent» του 2005, είναι η δεύτερη ταινία του Άγγλου Neil Marshall (σκηνοθέτης των «Doomsday»,…

Κριτικές

Crimson Peak – Μια ιστορία με φαντάσματα, όχι για φαντάσματα

Η αναγέννηση της γοτθικής αισθητικής και τεχνικής αφήγησης, που αναδύεται στον κινηματογραφικό τρόμο τα τελευταία…

Κριτικές

The Ritual: Ένα αργοκίνητο μεταφυσικό δράμα

Το The Ritual είναι μία αμερικανική ταινία τρόμου του 2025, σε σκηνοθεσία του David Midell…

Κριτικές

Beating Hearts: Όταν η μοίρα πατάει το “play”

Κάποιες ταινίες δεν τις θυμάσαι. Τις κουβαλάς. Το Beating Hearts (2024) του Gilles Lellouche είναι…

Κριτικές

The Ugly Stepsister: Η σκοτεινή πλευρά της Σταχτοπούτας

Η The Ugly Stepsister είναι μια ταινία που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Αν ξεκινήσεις…

Κριτικές

«La Haine»: Η επιστροφή μιας ταινίας που συγκλόνισε

Η γαλλική ταινία «La Haine» (μετάφραση «Το Μίσος») κυκλοφόρησε πριν από 30 χρόνια από τον…

Κριτικές

EuroTrip (2004): Rock άσμα, Παπικό Κονκλάβιο και Scotty Traveler!

EuroTrip (2004) Αγαπητοί αναγνώστες, προειδοποίηση: Ακολουθεί περιττά φλύαρος και απολύτως μη αναγκαίος πρόλογος. Διαβάζετε με…