Άραγε η μουσική επηρεάζει τη γεύση ενός φαγητού;

Φαγητό

Η έξοδος για φαγητό σε εστιατόριο με οικογένεια και φίλους αποτελεί μια κοινή πρακτική. Όμως, πέρα από τις εκατοντάδες μυρωδιές και γεύσεις που μας κατακλύζουν, θεωρούμε σχεδόν απαραίτητη και τη συνοδεία μιας μελωδίας στο γευστικό μας ταξίδι. Έχουμε, ωστόσο αναρωτηθεί πώς αυτή η μουσική μας επηρεάζει; Είναι απλά μια ευχάριστη συνοδεία για το φαγητό ή μήπως κάτι περισσότερο;

Η μουσική όχι μόνο μας επηρεάζει στο τι θα παραγγείλουμε αλλά και στην ποσότητα την οποία θα καταναλώσουμε. Το είδος, ο ρυθμός και η ένταση του ήχου επιδρούν στη γευστική μας εμπειρία όσο και οι επιλογές μας από το μενού, καθώς o εγκέφαλος αντλεί και ανιχνεύει τα πάντα από το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε και τα μετατρέπει σε εμπειρία, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι. Η ακρόαση, λοιπόν μουσικής μπορεί να προκαλέσει σωματικές και συναισθηματικές αντιδράσεις, καθιστώντας την διπλά ισχυρή όταν συνοδεύεται με φαγητό.

Ρυθμός κατανάλωσης

Όπως όταν γυμναζόμαστε ακούμε έντονη μουσική και έτσι τρέχουμε γρηγορότερα, έρευνες έχουν δείξει ότι αν ακούμε ανάλογη μουσική όταν τρώμε, τότε η χρονική διάρκεια του γεύματος μας επιταχύνεται. Με βάση το παραπάνω, πολλά εστιατόρια επιλέγουν σε ώρες αιχμής το συγκεκριμένο είδος μουσικής, ώστε οι πελάτες να τρώνε και να φεύγουν γρηγορότερα, για να υπάρχουν συνεχώς διαθέσιμα τραπέζια. Εντούτοις, όταν δεν υπάρχει πολυκοσμία επιλέγεται μια πιο χαλαρή μελωδία. Η δυνατή και έντονη μουσική δεν κάνει τους πελάτες μόνο να ανεβάζουν τον τόνο της φωνής τους, αλλά επιπλέον αυξάνει και την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεται, εν αντιθέσει με μια πιο ήρεμη που δημιουργεί ένα επαγγελματικό περιβάλλον κατάλληλο για συζήτηση.

Διαβάστε επίσης  Μάνος Δημητρούλης: Ποιότητα στην διατροφή μας

Φαγητό

 

Μεταβολή γεύσης

Παράλληλα, ο ήχος μπορεί να έχει επίδραση και στη γεύση του φαγητού. Σύγχρονες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η μελωδία και η συχνότητα των τόνων παίζει σημαντικό ρόλο στο πως ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τη γεύση. Συγκεκριμένα, οι υψηλοί τόνοι ενισχύουν τη γλυκιά γεύση, ενώ οι πιο χαμηλοί τόνοι την πικρή. Επομένως, τα εστιατόρια ενισχύουν διάφορες γεύσεις επιλέγοντας ανάλογα είδη μουσικής. Παραδείγματος χάρη, διάφορα καφέ επιλέγουν γλυκιά μουσική, όπως ο ήχος ενός πιάνου, με στόχο να μειώσουν την ζάχαρη από τα προϊόντα και τα ροφήματα τους. Ωστόσο, οι πολύ δυνατοί ήχοι πέρα από τη δυσκολία που δημιουργούν στην επικοινωνία, έχουν την τάση να μειώνουν την απόλαυση του φαγητού, καθώς οι γεύσεις δεν γίνονται πλήρως αντιληπτές. Πολλοί αν και διατείνονται ότι δεν τους ενοχλεί ο θόρυβος όταν τρώνε, όμως πλέον είναι αποδεδειγμένο ότι λόγω της πολυδιεργασίας η προσοχή μας αποσπάται. Έτσι, υπάρχει ο κίνδυνος  η δυνατή μουσική να κυριαρχήσει έναντι του φαγητού.

 

Φαγητό

 

Εν κατακλείδι, μέσα από τα στοιχεία που παραθέσαμε έγινε αντιληπτό ότι η μουσική στο εστιατόριο δεν είναι μια απλή υπόθεση. Ίσως θα μπορούσαμε να πούμε, αν και αποτελεί υπερβολή, ότι ο ήχος παίζει ισάξιο ρόλο με το ίδιο το φαγητό. Επηρεάζει τη συνολική εμπειρία που αποκτούμε, γι’ αυτό το λόγο ολοένα και περισσότερα εστιατόρια επιλέγουν με μεγάλη προσοχή τη μελωδία, η οποία θα συνοδεύει τα πιάτα τους. Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να αναλογιστούμε αν άραγε η έλλειψη μουσικής είναι ένας από τους λόγους που το take away φαγητό δεν είναι τόσο νόστιμο, συγκριτικά με την κατανάλωση του στο κατάστημα.

Διαβάστε επίσης  Ο Χρήστος Θηβαίος και η Μαρία Παπαγεωργίου γιά 1 παράσταση στο Kremlino στις 16 Φεβρουαρίου

 

Ότι είμαι εν δυνάμει φιλόλογος, αυτό μπορώ να το πω.

Ότι έκλεψα τη δουλειά ενός αρθρογράφου και αυτό μπορώ να το πω.

Όμως, ότι είμαι καλός σε αυτό, δεν θα το πω εγώ αλλά εσείς.
KEEP READING

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Klute

Klute: Ωδή στην ανθρώπινη ψυχή

Μετά από την τραγική είδηση του θανάτου του αγαπημένου ηθοποιού

Οι ψάθινες τσάντες είναι το απόλυτο καλοκαιρινό αξεσουάρ.

Οι ψάθινες τσάντες, ιδιαίτερα δημοφιλείς τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελούν