Εδώ Λιλιπούπολη!

Πηγή εικόνας: larissanet.gr

Εδώ Λιλιπούπολη. Αγαπημένη φράση στα αυτιά πολλών. Μιλάμε για την ραδιοφωνική παιδική σειρά που ενέπνευσε μικρούς και μεγάλους από το 1976. Το Τρίτο Πρόγραμμα στέγασε την εκπομπή αυτή για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, έως και το 1980. Μια ομάδα νέων, υπό τη διεύθυνση του Μάνου Χατζηδάκι, έκανε συντροφιά στα παιδιά που συντονίζονταν στο Τρίτο Πρόγραμμα για να ακούσουν τις περιπέτειες των πολιτών της Λιλιπούπολης.

Πως ξεκίνησαν όλα;

Ο Μάνος Χατζηδάκις ανέλαβε το 1975 τη διεύθυνση του Τρίτου Προγράμματος. Είχε κατά νου μια παιδική ραδιοφωνική εκπομπή και ανέθεσε στη Ρεγγίνα Καπετανάκη την υλοποίηση της ιδέας του. Εκείνη, σε συνεργασία με την παιδοψυχολόγο Ελένη Βλάχου παρουσίασαν στο Μάνο Χατζηδάκι τη Λιλιπούπολη, σε ένα αρχικό της στάδιο. Το πλάνο αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τον Έλληνα συνθέτη. Έτσι, ο Δήμαρχος Χαρχούδας μαζί με τους υπόλοιπους ήρωες του παραμυθιού “ανέλαβαν δράση” το 1976. Στην συνέχεια, εντάχθηκε στη συγγραφική ομάδα και η Άννα Παναγιωτοπούλου, η οποία ενίσχυσε τη θεατρικότητα των κειμένων.

Η εκπομπή ήταν καθημερινή. Στην αρχή η ακροαματικότητα της ήταν χαμηλή, γεγονός που προβλημάτισε τη δημιουργό της. Ωστόσο, ο Μάνος Χατζηδάκις δεν έδωσε σημασία στα νούμερα αυτά. Πίστεψε από την πρώτη στιγμή στο πρόγραμμα εκείνο που θα έφερνε τα παιδιά σε επαφή με τραγούδια και παραμύθια που θα “ακόνιζαν” τη σκέψη και το μυαλό τους. Η επιτυχία ήταν δεδομένη. Έτσι, με την προσθήκη της Άννας Παναγιωτοπούλου η ακροαματικότητα άρχισε να ανεβαίνει κατακόρυφα.

Σταδιακά, η παραμυθένια κοινωνία της Λιλιπούπολης άρχισε να μοιάζει ολοένα και περισσότερο στην πραγματική κοινωνία. Η εκπομπή συνέχισε να απευθύνεται στα παιδιά, το περιεχόμενο της όμως δεν ήταν παιδαριώδες. Όλοι οι συντελεστές ήθελαν να χαρίσουν στα παιδιά την ποιοτική εκπομπή που τους αξίζει.

Διαβάστε επίσης  Αντίο, George Michael
Advertising

Advertisements
Ad 14
Πολιτική δυσφορία

Η σειρά λατρεύτηκε από μικρούς και μεγάλους. Μαζί όμως με τη μεγάλη ακροαματικότητα ξεκίνησε και η πολιτική δυσαρέσκεια. Η κοινωνία της Λιλιπούπολης δεν ήταν αρεστή σε όλους. Διάφορα πολιτικά και κοινωνικά πρόσωπα τη χαρακτήρισαν προπαγανδιστική. Το περιεχόμενο της προκάλεσε πάρα πολλές αντιδράσεις. Πρώτη φορά σε παιδικό παραμύθι, με εθνική εμβέλεια, θίχτηκαν θέματα όπως της οικολογίας.

Η πολιτική δυσανασχέτηση ενισχύθηκε ιδιαίτερα όταν ο Δυστροπόπιγκας, χαρακτήρας της εκπομπής , αποφάσισε να διεκδικήσει την εξουσία από τον Δήμαρχο του παραμυθιού, Χαρχούδα. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ταύτισαν τον Δυστροπόπιγκα με την αριστερή αντιπολίτευση. Για αυτό το λόγο χαρακτηρίστηκε και κομμουνιστική προπαγάνδα. Για την Ελλάδα του 1980 το περιεχόμενο ήταν πρωτοπόρο και τολμηρό.

Μάνος Χατζηδάκης
Μάνος Χατζηδάκις. Πηγή εικόνας: ert.gr

Ο Μάνος Χατζηδάκις σε ένα κείμενο του, το 1980, είπε για την Λιλιπούπολη «Η “Λιλιπούπολη” υπήρξε γέννημα μιας φιλελεύθερης και πειραματικής ραδιοφωνίας από τη μιά, του Τρίτου Προγράμματος, κι από την άλλη, μιας ομάδας νέων ανθρώπων με πολύ ταλέντο που συγκεντρώθηκαν στο Τρίτο και δούλεψαν ελεύθερα με κέφι με αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό. Αυτό βέβαια δεν στάθηκε εμπόδιο στο να εξοργιστεί η αντιδραστική παραδημοσιογραφία του ελληνικού τύπου που χαρακτήρισε την ΅Λιλιπούπολη΅ σαν…κομμουνιστική. Ίσως γιατί πρώτη φορά κάποιοι μιλούσαν στα παιδιά υπεύθυνα με καθαρή ποιητική γλώσσα θίγοντας θέματα που βασανίζουν και πονάν τον τόπο, κι όχι σαν εκπαιδευτικοί η γονείς ανόητοι που συμπεριφέρονται στα παιδιά, λες κι αποτείνονται σε υπανάπτυκτους και ατελείς οργανισμούς με θέματα ανώδυνα και γλώσσα απονεκρωμένη και συμβατική. »

Διαβάστε επίσης  Συνελήφθη ο αυτουργός της επίθεσης στο Ρέινα της Κωνσταντινούπολης
Συντελεστές της εκπομπής

Ας θυμηθούμε όμως ποιοι συντέλεσαν στην υλοποίηση του θρυλικού παιδικού προγράμματος. Η εκπομπή ντύθηκε με τις μελωδίες των: Δημήτρης Μαραγκόπουλος, Λένα Πλάτωνος, Νίκος Κυπουργός, και Νίκος Χριστοδούλου, σε στίχους της Μαριανίνας Κριεζή. Τις συνθέσεις χρωμάτισαν με τις φωνές τους οι: Σπύρος Σακκάς, Σαβίνα Γιαννάτου, Αντώνης Κοντογεωργίου και Νένα Βενετσάνου.

Advertising

Τέλος, μερικοί από τους ηθοποιούς που ακούστηκαν ήταν οι: Βασίλης Μπουγιουκλάκης, Μίμης Χρυσομάλλης, Λευτέρης Βογιατζής, Άννα Παναγιωτοπούλου, Λυδία Κονιόρδου, Ράνια Οικονομίδου, Σαπφώ Νοταρά, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Μίνα Αδαμάκη, Αλέκα Παΐζη, Πέπη Οικονομοπούλου, Νίκος Τσιλούνης, Λάμπρος Τσάγκας, Σταύρος Μερμήγκης, Θόδωτος Μπογιατζής και Σταμάτης Φασουλής.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο αυτό: 

Εδώ Λιλιπούπολη (2020), Ανακτήθηκε από: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%B4%CF%8E_%CE%9B%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CF%80%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7

Εδώ Λιλιπούπολη: Ένα από τα ιστορικότερα έργα του μεγάλου Μάνου Χατζιδάκι (11/07/2019). Ανακτήθηκε από: https://www.e-stage.gr/mousiki/music-history/lilipoupoli-ena-apo-ta-istorikotera-erga-tou-megalou-manou-xatzidaki/

Advertising

Μερικά από τα πράγματα που μου αρέσουν είναι τα ταξίδια και η μουσική. Λατρεύω τα σκυλιά και ένας από τους αγαπημένους μου στίχους είναι: «Κι αν διψάσεις για νερό, θα στίψουμε ένα σύννεφο».

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τρόπος ζωής: Οι επιδράσεις στην υγεία και τη γήρανση

Τρόπος ζωής: Οι επιδράσεις στην υγεία και τη γήρανση Ήξερες

Η Τεχνητή Νοημοσύνη συναντά τον τρόμο στην ταινία Companion

Η ταινία “Companion” του Ντρου Χάνκοκ φαίνεται να φέρνει έναν