
Σίγουρα θα έχεις ακούσει ότι τα ψάρια κάνουν καλό στα μάτια, ότι πρέπει να πίνουμε μουρουνέλαιο για να είναι πιο υγιές το σώμα μας. Όμως οι θάλασσες έχουν έναν σημαντικό παράγοντα που τις καταστρέφει. Αυτός είναι ο άνθρωπος που προσθέτει φορμόλη σε μολυσμένα ψάρια για να τα διατηρήσει φρέσκα. Ο συνδυασμός αυτός δημιουργεί μολυσμένα νερά, όμως γιατί να μην τρως ψάρια;
Θα ξεκινήσουμε με ένα από τα βασικότερα ζητήματα αυτό των ιχθυοτροφείων και αν είσαι λίγο μέσα στα πράγματα θα γνωρίζεις τον μεγάλο αγώνα που δίνει ο ιχθυολόγος Λοβέρδος Στελάκατος Χρήστος.

Ο ιχθυολόγος μηνύθηκε από την εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας στην οποία εργαζόταν για συκοφαντική δυσφήμηση και διαφυγόντα κέρδη. Ο ιχθυολόγος κατήγγειλε με δημοσιεύματα το τεράστιο έγκλημα που συντελείται στις ελληνικές θάλασσες και στα ποτάμια από όλες τις εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα, το οποίο λέγεται χρήση φορμόλης. Μπορείς να βρεις περισσότερες λεπτομέρειες στην σελίδα του στο facebook.
Ω3 και διατροφή στα μολυσμένα ψάρια
Τα ψάρια έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά Ω3 που με την κατανάλωση τους βοηθάνε στην καλή λειτουργία της καρδιάς, βελτιώνουν την καλή λειτουργία των εγκεφαλικών διεργασιών, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθάνε στην υγεία του δέρματος.
Τα ψάρια των θαλασσών λαμβάνουν Ω3 μέσω των θαλάσσιων φυτών ενώ των ιχθυοκαλλιεργειών τρέφονται με έτοιμη τροφή όπως καλαμπόκι και σόγια που είτε δεν περιέχουν καθόλου είτε ελάχιστα.
Τα εκτρεφόμενα ψάρια ζουν σε πολύ περιορισμένο χώρο, με 27 ενήλικες πέστροφες για τόσο χώρο όσο πιάνει μια μπανιέρα. Αυτές οι συνθήκες έχουν ως αποτέλεσμα ασθένειες και παράσιτα που συχνά μεταδίδονται εκτός της καλλιέργειας και μολύνουν τους άγριους πληθυσμούς ψαριών. Επίσης, λαμβάνουν και φαρμακευτική αγωγή όπως αντιβιοτικά προκειμένου να μην αρρωσταίνουν, τα οποία απορροφάει φυσικά ο οργανισμός τους. Η αλυσίδα είναι απλή. Τρώμε ό,τι τρώνε τα ψάρια.

Ταΐζουμε ψάρια σε ψάρια αλόγιστα
Υπάρχουν όμως ψάρια, όπως ο σολομός και ο τόνος, που τρώνε ψάρια. Εδώ δημιουργείται ένα άλλο τεράστιο ζήτημα. Οι εταιρείες ψαρεύουν γαύρους και ρέγγες σε τεράστιες ποσότητες με κίνδυνο να εξαφανιστεί το είδος από τις θάλασσες. Για κάθε κιλό σολομού χρειάζονται 5 κιλά τροφής και παραπάνω, οπότε αντιλαμβάνεστε το μέγεθος του προβλήματος. Εξαφανίζονται είδη ψαριών για να τραφούν άλλα μεγαλύτερα έτσι ώστε να τα καταναλώσουμε εμείς.
Φορμόλη σε μολυσμένα ψάρια
Η φορμόλη χρησιμοποιείται ως συντηρητικό και μικροβιοκτόνο για την ταρίχευση νεκρών πουλιών και ζώων. Είναι τοξικό. Είναι πιθανώς καρκινογόνο και είναι σίγουρο ότι δεν θες να το φας. Όμως το τρως.
Σουβλατζίδικα κατηγορούνται ότι προσθέτουν φορμόλη για να συντηρήσουν τα κρέατά τους. Όσο ζούσα στη Θεσσαλονίκη 3 καταστήματα έκλεισαν από τον ΕΦΕΤ—για λίγο—γιατί οι ιδιοκτήτες πρόσθεταν φορμόλη στα κρέατα. Το ίδιο συμβαίνει και με το σκάνδαλο στον Πόρο, όπου οι ιχθυοκαλλιέργειες χρησιμοποίησαν 77 τόνους φορμόλης με το πρόσχημα ότι απολύμαναν τις εγκαταστάσεις τους και ότι ήθελαν να δημιουργήσουν τα πιο νόστιμα «πεντακάθαρα» αλλά μολυσμένα ψάρια.
Τρώμε αργά και σταθερά θάνατο.
Πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ τονίζει για την φορμόλη σε μολυσμένα ψάρια
Ο κος Κατσαρός τονίζει ότι η φορμόλη προσβάλλει τόσο το συκώτι όσο και το αμυντικό σύστημα, ενώ δεν χρησιμοποιείται συχνά για απολύμανση. Επίσης τόνισε ότι δεν αποκλείεται η χρήση της και σε ψάρια τα οποία καταλήγουν στην αγορά μιας και έχουν βρεθεί ψάρια με φορμόλη σε ιχθυοπωλεία.
«Είναι τουλάχιστον τραγικό να γίνεται αλόγιστη χρήση χημικών που προκαλούν την οποιαδήποτε ζημιά στο συκώτι. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει ούτε μέρα χωρίς το συκώτι του», δηλώνει ο κος Κατσαρός.

Πάμε για ψαράκι;
Θα σκεφτείς ότι αυτά είναι για τους άλλους, εγώ έχω τον ψαρά μου, ότι ψωνίζω ακριβά τα μολυσμένα ψάρια μου άρα θα είναι σίγουρα καλά. Όλες αυτές οι επιπτώσεις διαχέονται σε ολόκληρη την θάλασσα όμως. Τα ψάρια ιχθυοτροφείου ξεφεύγουν από τα δίχτυα και η φορμόλη διαχέεται σε ολόκληρη την θάλασσα. Είναι ουτοπικό να πιστεύεις ότι δεν φτάνει σε σένα, ότι δεν φτάνει στο πιάτο σου.
Ψήφισε εδώ και σταμάτα αυτήν την καταστροφή !
Με τι να αντικαταστήσω τα ψάρια στην διατροφή μου;
Μην ακούς τη μαμά σου που σου λέει «φάε ψάρι, κάνει καλό» . Ω3 μπορείς να βρεις στα καρύδια, στο λιναρόσπορο και στους σπόρους τσία ενώ βιταμίνη D έχουν οι κρόκοι αυγών και τα γαλακτοκομικά. Αναφέρω ξανά ότι τα ψάρια δεν περιέχουν Ω3 εάν η διατροφή τους δεν έχει Ω3. Και είμαστε βέβαιοι ότι στους βούρκους που ζουν δεν φυτρώνει ούτε ένα φύκι.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο
- Η φορμόλη στα ψάρια και ο θάνατος της δημοσιογραφίας, ανακτήθηκε από ww.vimaonline.gr, τελευταία επίσκεψη 28/5/2020
- Δημοσιεύσεις στο προσωπικό προφίλ του Λοβέρδος Στελάκατος Χρήστος στο facebook. ανακτήθηκε από www.facebook.com, τελευταία επίσκεψη 28/5/2020
- Eταιρεία χρησιμοποίησε 77 τόνους φορμόλης σε ιχθυοκαλλιέργειες του Πόρου, ανακτήθηκε από ww.iefimerida.gr, τελευταία επίσκεψη 28/5/2020