Η κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο

κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο
Η κλιματική αλλαγή και η ξηρασία είναι εμφανής, ακόμη και σε περιοχές που παλαιότερα το νερό ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της ομορφιάς τους | Πηγή εικόνας: www.htcomo.com

Η Μεσόγειος επηρεάζεται έντονα από την κλιματική αλλαγή. Εν έτη 2020 δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι διανύουμε μια περίοδο ραγδαίας κλιματικής αλλαγής.

Ανά τον κόσμο ένα μεγάλο ποσοστό επιστημόνων αναφέρουν σε άρθρα ότι η κλιματική αλλαγή είναι σε εξέλιξη ή έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Οι περισσότεροι, όπως είναι προφανές, υποστηρίζουν ότι σε αυτήν τη μακροπρόθεσμη καταστροφή πρωταγωνιστεί το ανθρώπινο είδος. Όμως υπάρχει ο αντίλογος ότι η αλλαγή του κλίματος δεν προέρχεται από ανθρώπινο χέρι, αλλά είναι ένα φυσικό περιοδικό φαινόμενο.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο

Η υπερθέρμανση του πλανήτη, η ρύπανση και η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων κάνουν εμφανή τα καταστροφικά αποτελέσματά τους στη Μεσόγειο περισσότερο απ’ ότι σε άλλες περιοχές του κόσμου. 
Διάφοροι ερευνητές χρησιμοποίησαν τέσσερα παραδείγματα: την περιοχή της Μεσογείου, τις ΗΠΑτη Βραζιλία και την Αρκτική, για να δώσουν μια πιο ακριβή εικόνα του τρόπου με τον οποίο το κλίμα επηρεάζεται.

Ένα δίκτυο επιστημόνων εξέτασε τις επιπτώσεις των διαφόρων περιβαλλοντικών αλλαγών στις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων σε όλη τη Μεσόγειο.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο φημισμένο περιοδικό NatureClimate Change. 
Πολλοί επιστήμονες προειδοποιούν για την κατάσταση που θα επικρατήσει στη Μεσόγειο και στις χώρες της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης.

Αναλυτικότερα:

  • Η αύξηση της θερμοκρασίας θα υπερβαίνει πάντα τον μέσο όρο της θερμοκρασίας του πλανήτη.
  • Το νερό θα γίνει ένα πολύτιμο αγαθό.
  • Πολλά κράτη δεν έχουν ιδέα, τι τους απειλεί/περιμένει.
  • Η Μεσόγειος θα γίνει έρημος. 

Μεγάλα τμήματα της Νότιας Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής θα ερημοποιηθούν εξαιτίας της έλλειψης νερού από την κλιματική αλλαγή. Αυτό αποδεικνύεται και από μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό ScienceΌλα αυτά θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την βιοποικιλότητα της Μεσογείου. Αναλυτικότερα μια υπερθέρμανση του πλανήτη άνω των 1,5 βαθμών Κελσίου θα έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για τα οικοσυστήματα.

Διαβάστε επίσης  Γρήγορη Μόδα: Στυλ vs περιβάλλον, σημειώσατε 1

Μέσα στα επόμενα 100 χρόνια, η φύση θα αλλάξει τόσο πολύ, όσο άλλαξε τα τελευταία 10.000 χρόνια. Ακόμα ενδέχεται τεράστια κλιματική αλλαγή μετά την έναρξη των εντατικών εξορύξεων υδρογονανθράκων.

Η κλιματική αλλαγή έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην βιοποικιλότητα της περιοχής | Πηγή εικόνας: www.kathimerini.gr

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας στην ακτογραμμή της Ελλάδας

 
Ειδικότερα για την Ελλάδα η κλιματική αλλαγή έχει καταστροφικές συνέπειες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ερευνητικών κέντρων (των Ελληνικών Πανεπιστημίων, της Ακαδημίας Αθηνών, του Εθνικού Αστεροσκοπείου, του IPCC κ.ά.) προκύπτει, ότι λόγω της γεωγραφικής μας θέσης είμαστε ανάμεσα στις περιοχές που θεωρείται ότι επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από την κλιματική αλλαγή της Μεσογείου. 

Η Ελλάδα έχει  ακτογραμμή, περίπου 16.300 χιλιόμετρα και η οποία είναι σχεδόν ίση με το ένα τρίτο της περιμέτρου της Γης. Από το μήκος της ακτογραμμής αυτής περίπου τα 1.000  χιλιόμετρα αποτελούνται από περιοχές υψηλής επικινδυνότητας στην κλιματική αλλαγή εξαιτίας του κινδύνου ανόδου της μέσης στάθμης της θάλασσας, η οποία εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μέχρι το 2100 από 0,2 έως 2 μέτρα.

Οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής


Το γεγονός αυτό, βέβαια, έχει πολύ σοβαρές συνέπειες στα παράκτια οικοσυστήματα, τις αγροτικές καλλιέργειες, στα στοιχεία της μεσογειακής διατροφής, στη βιοποικιλότητα, αλλά και στον τουρισμό της χώρας, εφόσον πολλές παραλίες κινδυνεύουν να εξαφανιστούν στο μέλλον, μαζί με όλους τους οικισμούς που υπάρχουν σε αυτές.

Τις συγκεκριμένες συνέπειες φυσικά θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα παιδιά ηλικίας 10 ετών και κάτω. Οι ζωές τους θα έχουν τελείως διαφορετική καθημερινότητα από την τωρινή και θα μάθουν να ζουν με τις επιπτώσεις αυτές, οι οποίες πλέον θα μπορούσαν να θεωρηθούν και αναπόφευκτες. 


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Διαδίκτυο

Η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της στη Μεσόγειο και την Ελλάδα, ανακτήθηκε από, www.protothema.gr, τελευταία επίσκεψη 24/9/2020

Διαβάστε επίσης  Χάιντεν Γουίλλιαμς: Η βυθισμένη ροζ δυστοπία της κλιματικής αλλαγής
Άρθρα

Guiot J., Cramer W., Climate change: The 2015 Paris Agreement thresholds and Mediterranean basin ecosystems, Science 28, vol.354, iss.6311, pp. 465-468, ανακτήθηκε από science.sciencemag.org, τελευταία επίσκεψη 24/9/2020

Σπούδασα και αποφοίτησα από την Ερευνητική Δημοσιογραφία, όπου η κλίση μου ήταν πάντα το πολιτιστικό-κοινωνικό κομμάτι της Δημοσιογραφίας. Κύριο χαρακτηριστικό μου είναι η παρατηρητικότητα και η σφαιρική ανάλυση ενός θέματος.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η πορνεία στην Αρχαία Ελλάδα

Η πορνεία στην Αρχαία Ελλάδα: εταίρες και παλλακίδες

Η πορνεία στην Αρχαία Ελλάδα Η πορνεία στην Αρχαία Ελλάδα
Plein Soleil

Plein Soleil: Ένας εμβληματικός Delon

Μετά την τραγική έιδηση της απώλειας του τεράστιου και αμενόητου