Κουζίνα: O παράδεισος της επανα-κύκλωσης

επανα-κύκλωση


Προλογίζοντας..

Αγαπητοί αναγνώστες! Επιστρέφω με ένα άρθρο που θα φανεί πολύ χρήσιμο σε όσους αναζητούν τρόπους να αξιοποιήσουν τα υλικά που έχουν ήδη και να μην αγοράζουν νέα, π.χ. πλαστικά σκεύη. Το άρθρο περιέχει φωτογραφίες από το σπίτι μου και θα χαρώ να λάβω και τις δικές σας, με τους δικούς σας τρόπους αξιοποίησης των υλικών.

→ Στείλτε μας στην σελίδα μας στο facebook ή στο instagram.

Μερικά tip για αρχή

Αρχικά, το βασικότερο από όλα είναι να έχεις ορίσει ένα μέρος όπου θα συλλέγεις τα υλικά προς “επανα-κύκλωση”, έτσι ώστε να ξέρεις τι έχεις συνολικά. Στόχευσε στο να είναι καθαρά και στεγνά με ανοιχτό το καπάκι τους. Δεν θες να βάλεις μαρμελάδα στο βάζο που μυρίζει πίκλα. Οι κονσέρβες και τα πλαστικά γιαουρτιού να ‘ναι καλά πλυμένα, εάν υπάρχει πλαστικό καπάκι από πάνω το κρατάς. Κάτι που ξεχνάω συνέχεια εγώ είναι τα μικρά καπάκια από τα γυάλινα βάζα που φεύγουν στα σκουπίδια μόνα τους – τι όχι;-.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Γυάλινα βάζα και πλαστικά για επανα-κύκλωση

Δοχεία από μαγιονέζα, πίκλες, κέτσαπ, μαρμελάδες, μέλια, σάλτσες, γιαούρτια κ.ο.κ, είναι απόλυτα χρήσιμα για την οργάνωση της όμορφης κουζίνας σου. Στην οποία μπορείς να βάλεις κυριολεκτικά τα πάντα. Εγώ χρησιμοποιώ τα βάζα από την κέτσαπ για τα dressing στις σαλάτες. Εκτός απ’ αυτά, αποθηκεύω σε βάζα μακαρόνια, ζάχαρη, αλάτι, μπαχαρικά, βρώμη, δημητριακά, ξηρούς καρπούς, σοκολάτα. Όταν πάλι μαγειρέψω καμιά σούπα και θέλω να την μεταφέρω, αντί σε τάπερ την βάζω σε γυάλινο βάζο. Είναι και πιο ασφαλής η μεταφορά της έτσι.

Διαβάστε επίσης  Το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο και η ιστορία του

Delivery Συσκευασίες

Στα delivery υπάρχουν συσκευασίες που μπορείς να πλύνεις και να χρησιμοποιήσεις ξανά, για παράδειγμα αν παραγγείλεις σαλάτα -ας προσπεράσουμε ότι παρήγγειλες σαλάτα- θα σου έρθει σε πλαστικό σκεύος το οποίο μετά το κάνεις τάπερ για τα φρούτα σου. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με τη συσκευασμένη σαλάτα όταν την αγοράζεις από το σούπερ μάρκετ. Επειδή είναι μικρές συσκευασίες και λεπτό το πλαστικό τους όμως, σου συνιστώ να βάζεις ελαφριά προϊόντα μέσα. Όπως: φράουλες και γενικά μικρά φρούτα/ ή μεγάλα και λίγα, μια μερίδα φαγητού, πάλι σαλάτες. Οι συσκευασίες από τζατζίκι ή σος είναι ότι πρέπει για να πάρεις μαζί τους ξηρούς καρπούς σου ή σποράκια.

Advertising

Μπουκάλι για γάλα

Εάν πίνεις αρκετό γάλα, υπάρχει μια εργονομική λύση για σένα και ονομάζεται Θες Γάλα. Καθώς η περιοχή μου διαθέτει σημείο πώλησης, πηγαίνω με το μπουκάλι μου και το γεμίζω. Το μπουκάλι κοστίζει αν θυμάμαι καλά 1 ευρώ και το αγοράζεις μια φορά. Το γάλα κοστίζει 60 λεπτά το μισό λίτρο -για να μην μείνει και το πετάς- και 1,20 το λίτρο. Έχεις σκεφτείς πόσο γάλα καταναλώνεις σε ένα μήνα; Ας υποθέσουμε 4 λίτρα, (με ελάχιστο το 1 lt την εβδομάδα) που σημαίνει 4 συσκευασίες κάθε μήνα. Ενώ το μπουκάλι του σημείου πώλησης είναι πολλαπλών χρήσεων. Αν δεν θες να αγοράσεις αυτό τότε πάρε το δικό σου, αλλά πρόσεξε τις διαστάσεις. Πριν γεμίσει το μπουκάλι σου γίνεται αποστείρωση οπότε μην ανησυχείς για το υγειονομικό κομμάτι.

επανα-κύκλωση

Κονσέρβες και δοχεία από αλουμίνιο για επανα-κύκλωση

Αγοράζω συχνά κονσέρβα ντομάτα, καλαμπόκι κ.τ.λ., οπότε μαζεύονται πολλά. Επειδή όμως σαν μεγέθη δεν εξυπηρετούν συνήθως σε τρόφιμα ή οξειδώνονται λόγω του υλικού τους ή ακόμα δεν έχουν καπάκι προτείνω να γίνουν γλαστρούλες για την βεράντα σου. Η τελευταία συσκευασία από πουράκια που είχα, κατέληξε γλάστρα αφού έχασα και πάλι το καπάκι. Κατά τ ‘ αλλά μπορείς εύκολα να αποθηκεύεις μέσα τους άλλα υλικά όπως βίδες, κέρματα, μικρο-αντικείμενα, μολύβια. Δώσε μεγάλη προσοχή στις μυτερές άκρες πριν την χρήση. Στην γλάστρα δεν ενοχλεί τόσο όμως για άλλες χρήσεις μπορεί να γίνουν επικίνδυνα.

Διαβάστε επίσης  Εσύ πόσα ξέρεις για την πολική αρκούδα;

How to:

  1. Με μια τανάλια λύγισε γύρω γύρω την κονσέρβα για να γίνει λεία. Aν δεν έχεις τανάλια χρησιμοποίησε κάτι πλατύ και ένα σφυρί. Λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο.
  2. Θυμήσου να κάνεις τρύπες από κάτω για να φεύγει το περιττό νεράκι, με ένα σφυρί γίνονται εύκολα.
  3. Από κάτω βάλε ένα πιάτο που δεν χρησιμοποιείς, ώστε να μην λερώσεις το τραπεζάκι

Λιγότερο πλαστικό

  • Δεν χρειάζεται να αγοράζεις πολλά πλαστικά αξεσουάρ, βάλε το σφουγγαράκι και το σύρμα σε ένα πιάτο, άπλωσε τα πιάτα σου σε μια πετσέτα εάν δεν σου χωράνε, δεν χρειάζονται 2 πιατοθήκες.
  • Τώρα που βρισκόμαστε όλοι λίγο πολύ σε μια κατάσταση διαλογής και πετάματος ενημέρωσε τους φίλους σου να μην πετάξουν πράγματα που δεν χρειάζονται αλλά να σε ρωτήσουν πρώτα εάν τα χρειάζεσαι εσύ. Η φίλη μου η Κωνσταντίνα μου έδωσε 3 μεταλλικά μποξ -ένα ήταν Χριστουγεννιάτικο βέβαια αλλά οκ -, η Μαρία μου έδωσε το χριστουγεννιάτικο δέντρο της και τα στολίδια του και 3 χαλιά που δεν χρειαζόταν. Η επαναχρησιμοποίηση μπορεί να γίνει και μεταξύ μας.

Τα ωραιότερα πράγματα..

Η κουζίνα μου δεν είναι όπως αυτές που βλέπεις στα περιοδικά. Mε ίδια χρώματα όλα τα σκεύη, ομοιόμορφη στον σχεδιασμό. Είναι κυριολεκτικά ένα υπέροχο πανηγύρι αναμνήσεων και δώρα φίλων. Προσπάθησα να σου δώσω μερικές ιδέες και ελπίζω να σου φανούν χρήσιμες. Και μην ξεχνάς, πάντα μαζί σου: Πάνινη τσάντα για τις αγορές σου!

Advertising

επανα-κύκλωση

Όλοι μαζί μπορούμε να μειώσουμε τους ρύπους στον πλανήτη. Ακόμα πιο ρεαλιστικά μιλώντας, μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά και ο καθένας μόνος του ακόμα περισσότερα.

Διαβάστε επίσης  20 κοινά πράγματα που ΔΕΝ έχω και εσύ δεν χρειάζεσαι

Όλες οι φωτογραφίες που περιέχονται στο άρθρο τραβήχτηκαν από το προσωπικό μου κινητό.

Όταν το τελευταίο δέντρο καεί, ο τελευταίος ποταμός ρυπανθεί και πεθάνει το τελευταίο ψάρι, τότε ο άνθρωπος θα διαπιστώσει πως δεν μπορεί να τραφεί με χρήματα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Aξιολόγηση αποκατάστασης μετά τον τοκετό

Aξιολόγηση αποκατάστασης μετά τον τοκετό Το παρόν άρθρο, με τίτλο

Γνωστική συμπεριφορική θεραπεία: Μειώνει τα συμπτώματα;

Το παρόν άρθρο Συνδέεται η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία με τις